«Бідний бюджет»: як Новоград викручуватиметься у 2018 році?

«Бідний бюджет»: як Новоград викручуватиметься у 2018 році?

Невдоволені медики й освітяни, зменшення фінансування на потреби галузі житлово-комунального господарства — все це і не тільки очікує Новоград-Волинський у новому році, з огляду на прогнозований міський бюджет. 11 грудня у великій залі Будинку рад відбулося громадське обговорення проекту головного фінансового документу міста. Активними учасниками діалогу під головуванням Віктора Весельського виступили начальники відділів та управлінь міської ради (головні розпорядники коштів), голова постійної комісії міської ради з питань бюджету Ігор Юшманов та інші депутати, яких, до речі, зібралося менше половини від обраного складу.
Розпочали з невтішної інформації: внаслідок реверсної дотації Новоград втратить близько 14,5 млн. гривень. Для порівняння: у минулому році ця сума становила 10 млн. грн. Водночас міський голова подав цю інформацію як перемогу, бо спочатку очікувана сума бюджетних втрат була біля 21 млн. грн. Суттєво її зменшити вдалося за рахунок листів і звернень у державні органи влади.
Інформацію щодо проекту міського бюджету на 2018 рік зачитала заступник міського голови — начальник фінансового управління міської ради Ірина Ящук. Вона озвучила прогнозні величини надходжень та витрат.
Із 1 січня 2018 року в Україні зросте мінімальна заробітна плата до 3723 грн. Відтак у бік підвищення мають бути проіндексовані всі заробітні плати. Але освітньої й медичної субвенції із Держбюджету, а також субвенції на покриття всіх можливих пільг, за нинішніми прогнозами, не вистачить на увесь рік. Крім цього, не закладено у проект бюджету виплат, передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту», яка передбачає надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.
Про очікувані клопоти заявили і медики. Станом на 11 грудня ані районна влада, ані голови чотирьох об’єднаних територіальних громад, створених у Новоград-Волинському районі, не готові надати інформацію про рівень співфінансування вторинної ланки медицини. Тобто, про утримування міськрайТМО, яке надає медичні послуги як містянам, так і жителям району. Звісно, лікарня не зачинить двері перед сільськими жителями. Але наразі учасники обговорення оперували лише цифрами міського бюджету.
На ліки та медичні препарати передбачено 2 млн. гривень. Цього явно недостатньо, — стверджують керівники галузі. До того ж, у Міністерстві охорони здоров’я оприлюднили перелік безкоштовних послуг і безкоштовних ліків, які включає гарантований пакет медичної допомоги. Головний лікар міськрайТМО Василь Борис заявив, що, за їхніми підрахунками, аби закупити потрібну кількість таких ліків, потрібно щонайменше 5 мільйонів гривень на рік. «Пацієнти вимагатимуть від нас безкоштовні ліки, а ми не зможемо їх ними забезпечити, бо на це не передбачено фінансування», — попередив головний лікар.
Враховуючи, що бюджет має насамперед забезпечити захищені статті видатків — оплату праці бюджетників та енергоносії, — про капітальні видатки й розвиток міста майже не йшлося. До прикладу, традиційно проблемна галузь житлово-комунального господарства у 2018 році отримає на 1,332 млн. гривень менше, аніж у 2017 році. Цей факт викликав невдоволення депутата міської ради Анатолія Легенчука, який зауважив, що за таких умов неможливо вести мову про капітальний ремонт доріг. Під питанням опинилося придбання компактора для потреб міського полігону твердих побутових відходів.
Настрої Легенчука підтримав і начальник управління ЖКГ Олександр Богданчук: «Нам у цьому році не вистачило коштів, а дають на мільйон менше!».
У той же час на органи місцевого самоврядування закладається сума в розмірі 26 млн. 324,7 тис. грн., що на 14,5% більше, аніж у 2017 році. Витрати на нашу владу зростуть, оскільки, відповідно до Постанови Кабміну, відбудеться підвищення посадових окладів.
Втім, начальник фінансового управління Ірина Ящук зауважила, що вважає бюджет збалансованим, відповідно до умов, що склалися: «На 9 місяців вистачить по всіх захищених статтях».
Зберігають оптимізм і у відділі інформації та зв’язків із громадськістю міської ради, де, за підсумками обговорення, інформують про наступне: «Наявний фінансовий ресурс безперечно не може задовольнити всі потреби і в повній мірі забезпечити вирішення численних проблемних питань, які існують у кожній, без винятку, бюджетній галузі та окремо взятій установі. На стадії формування міського бюджету наявні кошти розподілені між видатковими статтями найбільш оптимально, що дасть змогу забезпечити нормальне і безперебійне функціонування всіх галузей соціально-культурної сфери. Можливості вирішення існуючих нагальних проблем будуть вишукуватися уже в процесі виконання бюджету протягом року».
Щоб вистачило на увесь рік, всі повинні працювати над наповненням бюджету, — закликав присутніх депутат Ігор Юшманов. Іншими словами, потрібно ще раз переглянути всю комунальну власність, яка перебуває в оренді, й вивчити можливість додатково заробляти. Крім цього, потрібно активніше розробляти такі статті доходів, як плата за послуги парковки, оренда землі тощо.
Як тут не згадати про понад 160 кв. метрів площі комунальних приміщень, відданих в оренду районним організаціям за символічну плату — 1 гривня в рік — терміном на 25 років. І все — заради залагодження спірного майнового питання, щоб розпочати будівництво «Прозорого офісу» — проекту, за який особливо вболіває міський голова.
«Треба рахувати своє й чуже. Проаналізувати, де ми витрачаємо на міських жителів, а де — не тільки», — до цього вже закликав депутат Олег Журбенко.
Не забуваймо при цьому про відшкодування за перевезення пільгових категорій пасажирів, дитяче харчування у школах (безкоштовність якого для всіх учнів — під питанням), кредитні зобов’язання Водоканалу, де міська рада виступає гарантом, продовження будівництва хірургічного корпусу, екологічний стан річки Случ, катастрофічний стан деяких ділянок водогонів і каналізації та інші проблеми загальноміського значення. На цьому тлі виникає питання: чи доцільними та необхідними були витрати «на широку ногу» з міського бюджету протягом 2017 року — новий автомобіль для міської ради, нова плитка на площі Лесі Українки, сотні тисяч на заквітчання міста?..
Зрозуміло, що наведені цифри, — не остаточні. Проект міського бюджету на 2018 рік буде обговорений на засіданнях постійних депутатських комісій та під час погоджувальних рад. Лише тоді його винесуть на затвердження сесією міської ради, що відбудеться 22 грудня.
Насамкінець додамо, що станом на 11 грудня на залишку перебувало 6,9 млн. гривень неосвоєних у 2017 році коштів.
Олег БРЮХАНОВ
Фото міської ради