Навчають знати свої права

Навчають знати свої права

Міністерство юстиції України упродовж останніх трьох років впроваджує ініціативи щодо спрощення доступу громадян до адміністративних послуг та зручності їх отримання. За словами працівників державної виконавчої служби, котрі відзначають професійне свято 17 грудня, держава прагне забезпечити захист прав українців. Детальніше про це ми поговорили з начальником міськрайонного відділу державної виконавчої служби Оленою ШЛАПАК:
— Проект «Я маю право!», що стартував у червні, є одним із пріоритетів роботи Мін’юстиції. Очікується, що, завдяки його реалізації, буде сформовано нову правову культуру у суспільстві, що забезпечить розвиток України як сучасної правової демократичної держави.
— Звучить красиво, Олено Іванівно, а як реально втілюється ця ідея?
— Проект виконує дві основні функції. Перша — просвітницька, адже багато наших громадян не знають свої права, як скористатися можливостями, гарантованими законодавством. Друга — моніторинг порушених прав i реагування з боку держави на системні питання, які фіксуються у центрах безоплатної правової допомоги (БПД).
— Як можуть скористатися цим правом жителі віддалених населених пунктів, де особливо важко з будь-якими правовими гарантіями?
— До географії проекту віднесено уci міста, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро БПД. На Житомирщині функціонує 5 центрів з надання БПД та 19 бюро правової допомоги.
Ми особисто їздили з юридичними консультаціями по району — проводили прийом громадян у Піщівській, Токарівській, Ярунській, Поліянівській, Новороманівській, Городницькій, Суслівській сільрадах. Багато питань щодо приватизації земельних ділянок, пільг тощо.
— Наскільки відомо, працює офіційний веб-сайт проекту з інформацією про права та інструкції правового захисту у різних життєвих ситуаціях?
— Так, на pravo.minjust.gov.ua розміщена уся необхідна інформація, новини та контакти, куди звертатися у випадку порушення прав. Чіткі і зрозумілі поради, щоб люди точно знали, як діяти.
— Тобто, коли хтось намагається відібрати ваше майно чи бізнес, або вимагає за якісь дії хабар, то можна замість суду звернутися на сайт?
— Так. Регулярно на сайті з’являються нові матеріали, що навчають, як недопустити порушення своїх прав. Зокрема, як правильно укласти угоду про оренду землі, нарахувати субсидію, чи які наслідки виникають у разі несплати аліментів.
— Батьки, які уникають сплати аліментів, — серед ваших постійних «клієнтів». Тим паче зараз, коли мінімальний розмір значно збільшено. А чи з’явилися методи впливу на них?
— Щоб посилити відповідальність за несплату аліментів, до Верховної Ради внесено новий законопроект. На думку його авторів, проблема — у недосконалості законодавства, що дозволяє недобросовісним батькам ухилятися. Тож законопроект передбачає врахування усіх видів доходів при стягненні, зокрема, прихованих, та нові засоби примусового виконання до боржника, який боргує аліменти понад півроку.
— Чим можна змусити ще, коли найвагоміший аргумент — дитина — не має впливу?
— Тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом (на 6 місяців), вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, обмеження боржника у праві полювання до погашення заборгованості у повному обсязі.
Також новий вид соціального стягнення — соціальні роботи на строк від 120 до 240 годин, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Які саме роботи, — ви-
значатимуть органи місцевого самоврядування. У разі ухилення, можуть бути замінені адміністративним арештом.
— Ваш колектив відіграє важливу роль у питанні забезпечення виконання рішення судів. Які результати цьогоріч?
— Завдяки роботі наших виконавців, упродовж 11 місяців 2017 року фактично стягнуто та перераховано до бюджету України 1203842 грн., стягнуто виконавчого збору на загальну суму — 472027 грн.
— Немає нині сфери діяльності, державного органу чи підприємства, які могли би обійтися без консультації юриста. Ви це відчуваєте?
— Щодня до нас за допомогою та порадою звертаються тисячі громадян. Ми, зокрема, організовуємо семінари. Серед останніх — у Центрі соціальних служб на тему захисту прав жінок і дітей на належне утримання аліментів. Нині лише з цього порушення у відділі перебуває 1960 виконавчих проваджень.
Також часто маємо справу з водіями, які не сплачують штрафи, кредитними боржниками. Чого тільки не було: і через паркани від нас втікали, і сокиру на нас гострили, але від правосуддя не втечеш.
— Чи існують досі вакансії державних виконавців у вашій службі?
— Так, є п’ять вакансій. Цього року на роботу до нас прийшли чотири нових виконавці. Тепер є заохочення з боку держави — винагорода 2% від стягнутої у бюджет суми. Є такі виконавці, які лише за одне виконавче провадження отримали 3-9 тисяч гривень. Добре працюєш — маєш винагороду. Серед кращих працівників у нас цьогоріч: Катерина Пінчук, Олена Кулик, Світлана Сидорець, Валентина Корнійчук, Юлія Жигадло. Сподіваємося на те, що вакансії будуть заповнені і матимемо нові професійні кадри. Вітаю колег із професійним святом!
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА