14 грудня — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (більш відомий, як День ліквідатора) був офіційно запроваджений Президентом України в 2006 році. Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, людей, які віддали своє життя та здоров’я заради спасіння нашої землі від страшної техногенної аварії, наслідки якої не дають спокою людству і сьогодні.
У нашому місті проживає 1197 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі — 307 ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, інвалідів Чорнобиля — 117 осіб. Захворювання, які отримали учасники, щодня нагадують про ті нелегкі дні на Чорнобильській атомній електростанції, які не пройшли безслідно.
Законом України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено низку соціальних пільг: компенсація за продукти харчування, цільове медичне обслуговування, пільги на житлово-комунальні послуги, транспорт та зв’язок, компенсації сім’ям із дітьми, пільги на оздоровлення та інші.
Відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», для фінансування компенсацій потерпілим громадянам на 2017 рік передбачено 1865,7 тис. грн., за 11 місяців поточного року з Державного бюджету профінансовано 1503,7 тис. грн.
Завдяки запровадженню з 2017 року нового механізму оплати послуг із санаторно-курортного лікування, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримали право самостійного вибору санаторно-курортного закладу. Такий механізм передбачає, зокрема, укладання тристоронньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та департаментом праці та соціального захисту населення.
На сьогодні отримали санаторно-курортні послуги 56 осіб 1 категорії та четверо дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, у закладах, які вони самі обрали, залежно від власних потреб та пріоритетів, на суму 332,1 тис. грн.
Для отримання санаторно-курортної путівки в 2018 році звернулося 80 потерпілих громадян 1 категорії та 7 дітей, інвалідність яких пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС.
Надана матеріальна допомога з міського бюджету 20 громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в сумі 75,2 тис. грн.
Розписом обласного бюджету за бюджетною програмою «Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на 2017 рік виділені кошти в сумі 77,1 тис. грн.: на забезпечення ліками — 67,6 тис. грн. та зубопротезування — 9,5 тис. грн., які використані в повному обсязі.
Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи українців, а також народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим — своїм здоров’ям і життям.
Надання державного статусу Дню ліквідатора ще раз нагадує суспільству про проблеми ліквідаторів-чорнобильців, найважливіша з яких — недостатній розмір пенсії. Ми повинні з оптимізмом дивитися в майбутнє, навчатися на помилках і робити все від нас залежне, аби подібна катастрофа більше не повторилася.
Л.ХРУЩ, директор департаменту