СПИРТНЕ ЗА КЕРМОМ ВБИВАЄ...

Чотири місяці минуло з того часу? як на українських дорогах діють нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Ключовим моментом змін стали штрафні санкції, які у середньому зросли уп’ятеро. Та «драконівським штрафом» водії прозвали порушення за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу і уповільнюють реакцію (ст.130 КУпАП), яке передбачає штраф від 2550 до 3400 тис.грн., або позбавлення права керування автотранспортом на строк від 1 до 2 років, громадські роботи від 40 до 50 годин, чи адмінарешт терміном від 7 до 10 діб. Якщо те ж діяння виявиться повторно упродовж року, шоферу загрожує «безправ’я» на 2-3 роки і навіть оплатне вилучення автівки або адмінарешт від 10 до 15 діб. Ну, а справжніх нахаб, які сіли за кермо напідпитку і потрапили до інспекторів втретє, очікує десятилітнє позбавлення права керування з оплатним вилученням транспортного засобу. Та, видно, не такий страшний «дракон», як про нього говорять, і криза на кризу не схожа для любителів «гострих» відчуттів.
Від початку нововведень працівниками Новоград-Волинського ВДАІ за ст.130 КУпАП до адміністративної відповідальності притягнуто 151 «захмелілого» водія. На сьогодні судом розглянуто та прийнято рішення по 132 правопорушниках. Серед тих, хто наважився сісти за кермо напідпитку та попався вперше (25 осіб), сплатили штраф, 27 водіїв позбавлено права керування, 61 — відбуватиме громадські роботи, одному сміливцю довелося відбувати адмінарешт. До речі, 17 водіїв попалися на гарячому вдруге, серед них — 5 чоловік було позбавлено права керування, 11— громадські роботи та 1 — адмінарешт. До розряду злісних потрапив водій автомобіля ВАЗ 21099, 25-річний непрацюючий житель с.Ярунь, якого суд позбавив права керування на 10 років через «п’яну їзду» втретє протягом року.
Нагадуємо, що у разі несплати накладеного штрафу упродовж 15 діб, його розмір збільшується удвічі. Державтоінспекція здійснює контроль за сплатою накладених штрафів при проходженні Державного технічного огляду та при зверненні до реєстраційно-екзаменаційних підрозділів. З метою уникнення непорозумінь ДАІ просить зберігати корінці квитанцій протягом 2-х років.
Шановні автолюбителі та водії-професіонали, будь ласка, їздьте за правилами і не сплачуйте великих штрафів!
Пам’ятайте, автотранспорт не має рідних і близьких, але їх маєте ВИ!!!
Василь ОПАНАСЮК, інспектор адмінпрактики Новоград-Волинського ВДАІ, капітан міліції