Рятувальники нагадують правила безпечної поведінки взимку

Із початку поточного року службою Цивільного захисту по лінії «101» отримано 4908 повідомлень про виникнення подій різного характеру на території області. Наслідки надзвичайних подій та ситуацій призвели до загибелі 539 осіб, що на 2% менше кількості загиблих, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (2016 рік — 548 осіб).
Зважаючи на те, що за календарем на вулиці — зима, рятувальники нагадують населенню правила поведінки під час мокрого снігу та ожеледиці. Існує декілька простих рекомендацій, які допоможуть вам уберегтися від неприємностей у період ожеледиці.
Зокрема, аби уникнути травм, у першу чергу, треба потурбуватися про своє взуття. Воно має бути зручним та з широкою основою. Слід надати перевагу ребристій підошві.
Також слід пам’ятати: алкоголь та ожеледиця — несумісні! Сп’яніння значно підвищує ризик отримання травми. Воно не дозволяє правильно оцінити стан травми. Часто пацієнти звертаються до лікарів, коли вже запізно. Постраждалі не можуть одразу відчути серйозність травми: чи то був вивих, чи забій, а можливо, й перелом. Алкоголь приглушує відчуття болю та навіює ейфорію.
Велика кількість травм спостерігається у літніх людей. Їх кістки значно гірше зростаються, ніж у молодих. Саме тому літнім людям у такий період варто намагатись виходити із дому лише при необхідності.
Крім того, невдовзі водойми області вкриються кригою, але спочатку вона буде тонка. Вихід на лід у цей період вважається дуже небезпечним. Необачність може коштувати життя.
Зокрема, рік тому в селищі Народичі на річці Уж провалився під кригу рибалка. Чоловік знаходився у воді на відстані близько 10 м від берега. Ризикуючи своїм життям, 4 бійці ДСНС повзком, по тонкій кризі, дістались до чоловіка. Повертаючись на берег, лід провалився, і всі вони частково опинилися у воді. Рибалка, на той момент, вже був без свідомості. Проте рятувальники не відступили і декілька метрів пробивали перед собою кригу. Діставшись до берега, потерпілого одразу передали медикам, які госпіталізували його до Народицької центральної районної лікарні. Ось така невинна риболовля ледь не закінчилася трагічно.
— Якщо ви збираєтесь на кригу, то візьміть із собою палицю, щоб перевіряти її міцність, — закликає перший заступник начальника Управління ДСНС у Житомирській області Василь Кучин. — Ні в якому разі не перевіряйте лід ударом ноги. Перші кроки потрібно робити, не відриваючи підошви від поверхні криги. Заздалегідь роздивіться, чи немає навколо підозрілих місць, а саме: лід може бути крихким (тонким) біля стоку води (наприклад, із ферми або фабрики), поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у кригу. Обминайте ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Значно тонший лід у місцях швидкої течії і там, де одна водойма впадає в іншу — більшу.
Якщо ж ви провалилися під лід, то потрібно широко розкинути руки по краях льодового пролому, щоб опертися передпліччями й плечима на кригу та утриматися від занурення з головою. Дійте рішуче і не дозволяйте оволодіти собою переляку.
УДСНС у Житомирській області