Калита — у ЗОШ №7

Калита — у ЗОШ №7

За давньою християнською легендою, апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в Царгороді, на узбережжі Чорного моря та околицях Києва. Літопис містить переказ про заснування Києва Андрієм Первозванним: «На цих горах засяє ласка Божа, буде велике місто…».


З усіх свят день Андрія Первозванного є одним із найтаємничіших, найцікавіших, цього дня проводяться ворожіння й передбачення майбутнього, ритуали з Калитою.
Так, 13 грудня в ЗОШ №7, слідуючи традиціям українського народу, відсвяткували Свято Андрія веселими вечорницями. До участі були запрошені батьки, вчителі, учні школи.
На виховній годині відбулося театральне дійство, підготовлене учнями 4-В класу разом із батьками під керівництвом класного керівника Людмили Переходько, яке викликало щире захоплення у глядачів.
Заздалегідь були наліплені вареники з різною начинкою: картоплею, капустою, сиром, ягодами. Не обійшлося й без сюрпризів. Деяким учням попалися вареники з монетками, з сіллю, з борошном.
Учні співали українські народні пісні: «Ой, є в лісі калина», «Ой, під вишнею, під черешнею», «Наші хлопці вареників хочуть», «Ой, на горі та женці жнуть», «Скільки б не співали, а кінчати час». З українською завзятістю діти танцювали «Гопачок» і танець під мелодію пісні «Вишеньки-черешеньки», жартували, розповідали вірші, грали ігри з Калитою. На закінчення виступу маленькі господиньки пригощали всіх присутніх смачними варениками та пампушками.
Цікавий сценарій, чудова театральна постановка, інсценування народних обрядових дій, прекрасна акторська гра дітей і дорослих, національні костюми, пригощання смачною калитою та варениками, багато народних українських пісень, музики, жартів, сміху — такою запам’ятається цьогорічна Калита у ЗОШ №7.
Власна інформація
Фото Сергія ЩУРУКА