Як недопустити пожежі у новорічні свята

Готуючись до новорічних та різдвяних свят, мешканці області активно прикрашають оселі новорічною атрибутикою — ялинкою чи сосною. І тільки суворе дотримання вимог правил пожежної безпеки при організації святкових заходів допоможе уникнути травм, каліцтв, пожеж та зустріти Новий рік із гарним настроєм.
Тож, запам’ятайте: встановлювати ялинку треба на стійку підставку, подалі від джерел відкритого вогню та опалювальних приладів. А під’єднання гірлянд до електромережі повинне виконуватися тільки за допомогою стандартних з’єднань. Купуючи електричні гірлянди, вимагайте сертифікат якості. Не дозволяйте дітям за відсутності дорослих самостійно вмикати ілюмінацію на ялинці. Небезпечно також залишати увімкнену електрогірлянду на ніч та прикрашати легкозаймистими речами (папір, вата тощо) новорічні костюми.
На початку 2017 року на Бердичівщині новорічні свята почалися досить прикро. Господиня оселі разом із дитиною та своєю подругою відпочивали в кімнаті, де стояла ялинка, прикрашена гірляндою. Жінки побачили, що новорічне дерево заіскрилося. Вогонь швидко розповсюдився ялинкою, з якої перекинувся на речі домашнього вжитку. Як наслідок, кімната вигоріла повністю. Попередня причина — коротке замкнення в електромережі.
Ще одна прикраса свята — салюти і феєрверки. Щоб уникнути травм і нещасних випадків у поводженні з піротехнікою, потрібно: зрозуміти принцип дії піротехнічного обладнання, використовувати тільки сертифіковані піротехнічні засоби і обов’язково, згідно з вимогами інструкцій. Ніколи не запалюйте піротехніку в приміщенні, вийдіть для цього на відкриту місцевість. Прослідкуйте, куди направлена ракета або петарда, чи немає поблизу великого скупчення людей і споруд, які відносяться до категорії вибухо- та пожежонебезпечних (заправки, електрощити).
Якщо підпалена піроіграшка не спрацювала, то не слід використовувати її повторно, тим паче — піднімати, брати у руки чи підпалювати. Це може призвести до опіків і травмувань. Нерідко піротехніка залітає на балкон і, навіть, до квартир та призводить до пожеж, тому слід потурбуватися, щоб вікна і кватирки були зачинені. Купувати піротехнічні засоби дозволяється лише в магазинах, які мають ліцензію на їх продаж. Особливе прохання до батьків: слідкуйте за своїми дітьми! Не дозволяйте їм самостійно купувати і використовувати вибухонебезпечні забавки! А взагалі: краще утриматися від їх застосування, адже звуки при спрацюванні піротехніки боляче нагадують відлуння військових дій. Не додавайте зайвих хвилювань оточуючим!
Управління ДСНС України у Житомирській області