Що не можна робити на Рiздво Христове: головнi заборони свята

Що не можна робити на Рiздво Христове: головнi заборони свята

Щороку, 7 січня, православні українці зустрічають головне свято року — Різдво Христове, до якого з давніх-давен готувалися по-особливому. Вечір 6 січня називається Святим вечором або Святвечором. Коли сходить перша зірка на небі, можна сідати за святковий стіл. На ньому обов’язково повинні бути 12 страв (за кількістю учнів-апостолів Ісуса). Головна страва на Рідзво — кутя.
Народні традиції Різдва — широко відомі. Наразі зупинимося на тому, що не можна або ж не бажано робити в день цього свята.
Підготовка до православного Різдва зазвичай займає особливе місце в душах віруючих, адже це — період розвитку, осмислення того, що відбувається, сімейних цінностей, а також велика робота над духовним аспектом життя.
Але так само в цей період є багато народних традицій, які передаються з покоління в покоління, і вони займають важливе місце в житті народу. Тому ми зібрали головні заборони на Різдво.
Отже, не можна 6 січня їсти м’ясо і продукти тваринного походження, у певні дні — рибу, вино й олію, адже ще триває Різдвяний піст. Вже 7 січня всі ці заборони знімаються.
У Святий вечір треба, щоб на столі було 12 пісних страв: за кількістю апостолів. Менша кількість страв не рекомендується.
Одна з головних заборон Різдва — той факт, що жодна зі страв не повинна залишитися недоторканою.
Не можна прибирати страви зі столу до настання Різдва 7 січня.
Треба подивитися на свою ялинку. У Різдво не можна, щоб на ялинці була інша головна прикраса, крім зірки, адже це — символ зірки Віфлеєму, що сповістила про народження Ісуса.
У Різдво не можна надягати старий одяг.
Як і в інші релігійні свята, не можна працювати. Жінкам не можна шити, прати, прибирати, виносити сміття з хати. Чоловікам — ходити на полювання або рибалку. Це потрібно робити заздалегідь до свята.
Ні в якому разі не можна ворожити на Різдво. Для цього є спеціальний період — із 12 дня Святок до Хрещення.
У свято Різдва не можна лаятися, лихословити, особливо — за столом.
Не прийнято до сходу першої зірки обідати — невеликий перекус дозволений тільки дітям.
І одна з головних заборон: не можна забувати про милосердя. Обов’язково слід допомагати тим, хто з якихось причин позбавлений святкових радощів.