Чи зобов’язана особа, позбавлена батьківських прав, сплачувати аліменти?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Які підстави для позбавлення батьківських прав? Чи повинен чоловік, позбавлений батьківських прав, сплачувати аліменти?
Аліна Р., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Позбавлення батьківських прав є крайнім засобом сімейно-правового характеру, який застосовується до батьків, котрі не забезпечують належне виховання своїх дітей. На такий крок, як правило, зважуються жінки, яким колишні чоловіки не сплачують аліменти, взагалі не цікавляться дитиною та роблять аморальні вчинки, а тому позивачі часто, з принципової точки зору, взагалі не хочуть стягувати з колишніх аліменти. Але закон говорить інше.
ПІДСТАВИ ДЛЯ ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ
Мати (батько) можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона (він):

  1. не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

  2. ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини;

  3. жорстоко поводяться з дитиною;

  4. є хронічними алкоголіками або наркоманами;

  5. вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

  6. засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.


Верховним Судом України роз’яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори — як кожен окремо, так і в сукупності — розцінюються як ухилення від виховання дитини за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.
Мати (батько) можуть бути позбавлені батьківських прав лише у разі досягнення ними повноліття.
ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ
Особа, позбавлена батьківських прав:

  • втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов’язків щодо її виховання;

  • перестає бути законним представником дитини;

  • втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім’ям із дітьми;

  • не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником;

  • не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов’язаних із батьківством, які вона могла б мати, у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди, у разі втрати годувальника, право на спадкування);

  • втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною.


СПЛАТА АЛІМЕНТІВ ОСОБАМИ, ПОЗБАВЛЕНИМИ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ
Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.
Але раніше діяла ч.2 ст.166 Сімейного кодексу України, яка передбачала, що одночасно з позбавленням батьківських прав суд може, на вимогу позивача або за власною ініціативою, вирішити питання про стягнення аліментів на дитину. Тому раніше особи, які позбавлялися батьківських прав, часто уникали обов’язку щодо сплати аліментів через те, що позивачі не заявляли таких вимог.
У червні 2016 року частина 2 статті 166 Сімейного кодексу України була виключена, а зазначена стаття доповнена новою частиною.
На даний час, при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав, суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі, якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк із дня набрання законної сили рішенням суду.