Володимир Литвин: «Лояльність і прихильність купуються за державний кошт»

Володимир Литвин: «Лояльність і прихильність купуються за державний кошт»

\"ВолодимирВИБОРЧИЙ ОКРУГ №65 НЕ ОТРИМАЄ СУБВЕНЦІЙ У 2018 РОЦІ?
Про це 2 січня заявив народний депутат України Володимир Литвин на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук. Нардеп, зокрема, зауважив, що звернувся до Національного антикорупційного бюро України у зв’язку із вчиненням корупційних дій, зловживанням владою та перевищенням влади посадовими особами Кабінету Міністрів України.

До допису прикріплено дві фотографії його заяви на ім’я директора Національного антикорупційного бюро України А.С.Ситника, датованої 26.12.2017 р., текст якої наводимо нижче:
«Заява про вчинення злочину при підготовці, прийнятті та підписанні Розпорядження Кабінету Міністрів №861-р від 6 грудня 2017 року «Про деякі питання розподілу у 2017 році субвенцій із Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій».
Перед прийняттям 7 грудня 2017 року Державного бюджету України на 2018 рік на сайті КМУ було розміщено офіційне повідомлення про прийняття цього урядового розпорядження. Однак його зміст було розкрито лише 18 грудня 2017 року. Тобто, після завершення бюджетного процесу, що є свідченням того, що у такий спосіб народні депутати «заохочувалися» до голосування складних бюджетоутворюючих законів і власне Держбюджету.
Аналіз Розпорядження показує, що низка територій взагалі не отримали субвенції. І ці території співпадають із межами виборчих округів. Зокрема, це стосується виборчого округу №65 (Житомирська область), до якого входять Баранівський, Ємільчинський, Новоград-Волинський, Пулинський райони та м.Новоград-Волинський.
Отже, його жителів Уряд покарав за те, що народний депутат дозволяє собі критику на адресу виконавчої влади, не підтримує її окремі законодавчі ініціативи. Хоча пропозиції щодо виділення та розподілу субвенцій на зазначені території було вчасно подано до КМУ та Комітету з питань бюджету Верховної Ради України у відповідь на ініціативу та запевнення з цього приводу Прем’єр-міністра України.
Такі дії з боку посадових осіб КМ України є свідченням політичної та економічної корупції, зловживання владою та перевищення влади. У тому числі з урахуванням того факту, що території, які збігаються з межами виборчих округів, отримали кошти, розподілені за незрозумілим принципом. Одні — багато, інші — менше, треті — нічого.
Очевидним є те, що лояльність і прихильність купуються за державний кошт.
У ЗМІ та експертних колах такі дії, окрім іншого, розцінюються як реалізація плану формування пулу народних депутатів та осіб, визначених як потенційних кандидатів на депутатство, забезпечення для них коштів із Держбюджету, щоб отримати заздалегідь визначені результати в політичних кампаніях 2019 року. Дане розпорядження КМУ є наочним підтвердженням такого плану.
Прошу відкрити і зареєстру­вати в Єдиному державному реєстрі кримінальне провадження у зв’язку з вчиненням корупційних дій, зловживанням владою та перевищенням влади посадовими особами Кабінету Міністрів України. При цьому, окрім іншого, встановити:

  • як і на основі яких нормативних актів готувалося це Розпорядження, на яких принципах здійснювався розподіл субвенції, якою була процедура розгляду та прийняття рішення;

  • чи розглядалося це питання на засіданні Комітету з питань бюджету ВР України і як погоджувався проект цього Розпорядження.


Про рішення прошу поінформувати в установлений законом термін».
Підготував Олег БРЮХАНОВ