КУЛЬТУРА НАРОДIВ СВIТУ

10-11 березня — Пурім (від давньоперського пур — жереб) — єврейське свято, установлене на згадку порятунку перських євреїв від винищування їх Аманом, улюбленцем перського царя Ахашвероша (Ксеркса, в V ст. до н. е.).
У це свято заведено читати сувій Естер (біблійна Книга Єсфірі), у якому оповідається про ці події, усіляко веселитися (у тому числі за допомогою надмірного споживання алкогольних напоїв. До речі, це єдиний день, коли юдеї повинні пити багато, доки вони не будуть в змозі відрізнити слова «нехай буде проклятий Аман» від «нехай буде благословений Мардохей»). Під час читання сувою Естер при проголошенні імені Амана звучать спеціальні тріскачки. Традиційна страва — оменташі «вуха Амана» — трикутне печиво. Діти ставлять театральну виставу — Пуримшпиль.
9 березня — день народження пророка Мугамеда. Для мусульман Пророк Мугамед є прикладом найвищої моральності і культури — «Він прийшов у цей світ з великою і почесною місією — закликати людей до Віри в Єдиного Бога».
Мусульмани , місяць в якому народився Пророк Мугамед, використовують для свого духовного розвитку, розповідають про Його високі моральні якості — правдивість, скромність, милосердя, справедливість, щедрість. Віруючі читають Коран, Мадіхи — пісні, що вихваляють Бога і Його Посланника, Салауат — молитви з проханням дати Пророку Мугамеду ще більше величі і шани, Зікри — слова вихваляння Аллаха, а також дають і отримують уроки релігії, роздають милостиню.Так як Пророк Мугамед на смертному ложі заборонив поклонятися йому, — будь-які його зображення вважаються такими, що протирічать нормам ісламу.