Чума у собак: як не помилитися і дати тварині другий шанс на життя

Багато власників тварин втрачають своїх собак внаслідок чуми м’ясоїдних, не знаючи навіть, як розпізнати і відрізнити її від інших небезпечних хвороб. Чумка собак виникає через дію вірусу, який знаходиться у фекаліях, слизових виділеннях, сечі або епідермісі хворої або переболілої тварини, при прямому потраплянні в організм здорової тварини, робить незворотну дію, вражаючи майже всі органи та системи собаки.
Хвороба без вчасного діагностування та лікування у 80% випадків призводить до смерті тварини. На даний час хвороба має досить специфічні згладжені клінічні ознаки. Для порівняння із попереднім десятиліттям, вірус модифікує досить швидко. Саме це в більшості випадків спонукає власників дати тварині самій впоратися з недугом, або ж призводить до хибних діагнозів ветеринарів.
Чума собак має декілька форм захворювання, але найбільшу небезпеку являє нервова форма. Справа в тому, що, у разі одужання тварини, вона ще 3 місяці є носієм і розповсюджувачем вірусу, та в більшості випадків залишається з нервовими розладами мускулатури тіла та незворотніми процесами в головному мозку, що можуть спровокувати тварину на укус власника, членів родини або інших домашніх тварин. Причому собака це робить, наче, з усією люттю.
Так, вірус чуми в певних клінічних ознаках дуже схожий з вірусом сказу тварин, та може мати глобальний та блискавичний ефект у нашому місті. Тому всі ланки ветеринарних закладів — приватних та державних — повинні разом запобігати розповсюдженню хвороби і проводити низку інформаційно-роз’яснювальних бесід серед власників тварин. Не правильно і загрозливо, не встановивши точний діагноз, навіть із підозрами на чуму м’ясоїдних, направляти тварину до іншого лікаря ветеринарної медицини чи ветпункту, тим самим створюючи циклічність розповсюдження вірусу як на вулицях міста, так і в дворах, на прийомах у черзі до лікаря.
Життя тварини залежить від власника. Щойно виникли підозри на зміну у стані здоров’я та поведінки тварини, найкращий вихід — це виклик лікаря додому, що значно зменшує рознесення вірусу по місту та спрощує курс лікування. Не варто чекати на поліпшення стану на другий чи третій дні.
Шановні власники тварин! Не знехтуйте і не забувайте про правильну та своєчасну вакцинацію свого улюбленця. Комплексна вакцина гарантує до 95% захисту організму від вірусу, і не тільки від чуми м’ясоїдних.
На даний час у нашому місті існує якісний спектр вакцин у перевірених ветеринарних аптеках. Тому не зволікайте, оскільки протягом останніх трьох місяців спостерігається тенденція до спалаху нервової форми чуми серед собак приватного сектору та безпритульних у районах «Морське», «Смолка», «Болгарбуд», залізничного вокзалу. Будьте обачливими та розважливими при прогулянках із вашим чотирилапим другом, утримайтесь на деякий час від прогулянок спільно з іншими власниками тварин. Зверніться до вашого ветеринарного лікаря для планового клінічного огляду та вакцинації собаки, не дозволяйте їй контактувати з підозрілими домашніми чи безпритульними тваринами.
К.НОСАРЄВА, лікар ветеринарної медицини