Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у 2017 році

Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є спеціальним закладом, що забезпечує організацію та проведення у територіальній громаді м.Новоград-Волинський соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.
МЦСССДМ надає соціальні послуги наступним категоріям населення: постраждалим від жорстокого поводження та насильства; постраждалим від торгівлі людьми; одиноким матерям; матерям, які мали намір відмовитися від новонародженої дитини; сім’ям, яким призначена державна допомога при народженні дитини, хто має проблеми алко- чи наркозалежності, хто звільнений із місць позбавлення волі або засуджений до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі; дітям та особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; сім’ям опікунів/піклувальників, прийомним сім’ям, батькам, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків; сім’ям, які вимушено переселені з АР Крим та Сходу України, у зв’язку з проведенням АТО; сім’ям військових, які перебувають у зоні АТО, в тому числі — загиблих, поранених, військових — учасників бойових дій та іншим.
Протягом року функціонувала низка спеціалізованих формувань, які забезпечували дані напрямки роботи: служби соціальної підтримки сімей; консультативний пункт при пологовому відділенні міськрайТМО та жіночій консультації комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги Новограда-Волинського», які сприяють у забезпеченні соціальної підтримки жінок, які опинились у складних життєвих обставинах, профілактики раннього соціального сирітства; служба соціального супроводу неповнолітніх та молоді, які знаходяться в місцях позбавлення волі та повернулись із місць позбавлення волі; спеціалізована служба психологічної допомоги «Телефон довіри»; клуб для прийомних сімей «Родоцвіт».
За період 2017 року на обліку сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, перебувало 130 сімей, в яких виховується 233 дитини. Під соціальним супроводом перебувало 44 сім’ї, в яких виховується 79 дітей, та 7 осіб, яким у ході здійснення соціального супроводу надано 3218 соціальних послуг. Із них знято з соціального супроводу з позитивним результатом 32 сім’ї та 6 осіб. Без досягнення позитивного результату знято 1 сім’ю, дитину за заявою матері влаштовано в Будинок дитини. Проведено 1200 відвідувань сімей із метою з’ясування наявності складних життєвих обставин, здійснення оцінки потреб дитини та її сім’ї, перевірки факту вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення, бездоглядності дітей, із метою з’ясування стану утримання та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського потенціалу, які проживають у сім’ях опікунів, піклувальників, контролю за цільовим використанням коштів державної допомоги при народженні дитини, державної грошової допомоги одиноким матерям та інше.
Новоград-Волинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді продовжується співпраця зі Спілкою учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій та громадською організацією «Всеукраїнський союз ветеранів АТО». Зокрема, на базі міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 1 раз на квартал проводяться: «День учасника АТО», зустрічі з дружинами та батьками загиблих учасників АТО, щотижня на базі міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводилися зустрічі дружин загиблих учасників АТО.
Щорічно МЦСССДМ створював соціальну рекламу (в тому числі — сіті-лайти в центрі міста) з проблематики формування здорового способу життя, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми, розвитку сімейних форм виховання для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики раннього соціального сирітства, яку розповсюджував під час проведення міських акцій, заходів, зокрема, до Дня здоров’я, Всесвітнього дня пам’яті людей, померлих від СНІДу, до Всесвітнього дня боротьби з наркотиками, до Дня боротьби з туберкульозом та інше.
Із метою підтримки та розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проводив інформаційну кампанію «Візьми дитину в родину» щодо пропагування сімейних форм виховання та здійснював заходи із запровадження патронату над дитиною, наставництва.
Під соціальним супроводженням за період 2017 року перебувало 8 прийомних сімей, де виховувалось 11 прийомних дітей, для яких до Дня усиновлення організовано екскурсію до м.Острог.
МЦСССДМ періодично інформував населення міста про зміст своїх соціальних послуг, проводив «гарячі» спеціалізовані лінії на «Телефоні довіри» з питань соціального характеру: інформаційну кампанію «Візьми дитину у родину», «З питань протидії насильства в сім’ї», «З питань протидії торгівлі людьми», «гарячі лінії» з виявлення, згідно з повідомленнями, найуразливіших категорій населення, в тому числі — сімей із дітьми, одиноких громадян похилого віку, осіб із функціональними обмеженнями, з метою недопущення нещасних випадків, бездоглядності, порушення безпеки життєдіяльності, «З питань гендерної рівності», консультування сімей/осіб військовослужбовців, мобілізованих до Збройних Сил України, демобілізованих, переселенців, біженців з Автономної Республіки Крим, Луганської, Донецької областей для вирішення питань соціального характеру. Проведено за 2017 рік 51 «гарячу лінію», куди залучалися спеціалісти міськрайТМО, служби у справах дітей міської ради, управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту, Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та інші суб’єкти соціальної роботи.
МЦСССДМ, з метою запобігання повторної злочинності серед дітей та молоді, спільно з Новоград-Волинським міськрайонним відділом з питань пробації Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції проводили щомісячну організацію групових зустрічей для дітей та молоді, куди запрошувалися представники правоохоронних та судових органів, медичні працівники, психологи, бібліотекарі, волонтери, які проводять профілактичну та роз’яснювальну роботу, мотивуючи до законослухняної поведінки.
МЦСССДМ протягом року тісно співпрацював зі ЗМІ щодо висвітлення роботи МЦСССДМ, друку соціально-профілактичних статей. За період 2017 року в друкованих ЗМІ було розміщено 44 статті, на офіційному сайті Новоград-Волинської міської ради — 48 статей, на сайті Житомирського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді — 28 статей.
За матеріалами Новоград-Волинського МЦСССДМ