Плануйте візит до лікаря заздалегідь

У місті Новограді-Волинському і районі проживає 2155 хворих на цукровий діабет, із них — 353 отримують інсулінотерапію. Хвороба вимагає постійного контролю, дотримання активного способу життя і певної дієти, вчасного введення цукрознижуючих препаратів, а також постійного спостереження лікарями.
Хворі на діабет ІІ-го типу, що отримують таблетовані цукрознижуючі препарати, передані на диспансерний облік сімейним лікарям і мають можливість отримувати ліки, відповідно до програми «доступні ліки» зі знижкою. У лікаря ендокринолога консультуються двічі на рік, за потребою — при направленні сімейного лікаря.
Хворі, котрі отримують інсулінотерапію, залишилися на диспансерному обліку у лікаря-ендокринолога. У 2017 році Урядом запроваджено пілотний проект щодо державного регулювання цін на препарати інсуліну, а також введено у дію реєстр пацієнтів, які отримують інсулін.
Реєстр дозволяє контролювати кількість облікових пацієнтів, як часто вони консультуються у лікаря, скільки рецептів на інсулін виписано і скільки одержано в аптеці. При кожному візиті хворого лікар вносить до реєстру інформацію про огляд пацієнта, результати обстежень і консультації суміжних спеціалістів. Згідно з протоколом, виписує електронний рецепт на певний препарат інсуліну.
Відповідно до вимог, хворі, які отримують інсулінотерапію, повинні здійснювати самоконтроль глікемії 3-4 рази на добу, проходити контроль гліколізованого гемоглобіну (раз у три місяці), загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові (двічі у рік), флюорографію ОГК, консультації: окуліста, судинного хірурга, невропатолога (щорічно), за показами — частіше.
Впродовж 2017 року всі хворі отримували інсулін безкоштовно. Надалі окремі пацієнти отримуватимуть препарати інсуліну з частковим відшкодуванням, залежно від компенсації діабету і наявності ускладнень, як зазначено у додатку до постанови КМУ №239.
До впровадження відповідних змін препарати інсуліну закуповували за тендерною процедурою (відкриті торги) структурні підрозділи з питань охорони здоров’я ОДА, відповідно до потреб, що формувалися лікарями-ендокринологами на поточний рік на кожного хворого. Тобто, якщо хворий місяць чи два не приходив на прийом до ендокринолога, то препарати інсуліну, які були замовлені на даного хворого, видавалися йому пізніше.
На сьогодні інсулін відпускається аптеками за електронними рецептами, відповідно до процедури реімбурсації. Якщо ви не прийшли вчасно на прийом до лікаря, не виписали рецепт, або вчасно не отоварили виписаний лікарем рецепт, отже, вам не потрібен інсулін.
Прохання до пацієнтів завчасно планувати візит до лікаря-ендокринолога, обстежуватися відповідно до протоколу, слідкувати, щоб у вас завжди був запас препаратів інсуліну, обов’язково брати талони на прийом, де зазначено час, щоб не створювати конфліктних ситуацій.
Прийом пацієнтів проводиться лікарями-ендокринологами поліклініки КДД (вул.Н.Оржевської, 13), у кабінетах 508 та 509, з 8:00 до 18:00.
Г.КОМЕНДАТ, лікар-ендокринолог міськрайТМО


ПЕРЕЛІК КАТЕГОРІЙ ХВОРИХ НА ДІАБЕТ ДЛЯ ВІДШКОДУВАННЯ ВАРТОСТІ ПРЕПАРАТІВ ІНСУЛІНУ









































































 

Категорія хворих, яким призначається певний вид і форма випуску препарату інсуліну



Вид препарату інсуліну



Відшкодування


1. Дорослі, у яких діагноз встановлено після 18 років

Інсулін людини (флакон)



Повне відшкодування


2. Дорослі, які хворіють із дитинства

Інсулін людини (картридж, шприц-ручка)


3. Учні загальноосвітніх навчальних закладів та здобувачі вищої освіти

Інсулін людини (картридж, шприц-ручка)


4. Хворі зі станом, за якого зір із корекцією становить менше 0,4 на око, що краще бачить

Інсулін людини (картридж, шприц-ручка)


5. Хворі з наявністю алергії на препарат інсуліну (зафіксованої в умовах спеціалізованого ендокринологічного стаціонару)

Інсулін людини (флакон, картридж) або аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка)


6. Діти, віком до 18 років та вагітні

Інсулін людини або аналог інсуліну (картридж, шприц-ручка)


7. Хворі, які отримували препарати-аналоги інсуліну у віці до
18 років, за наявності задовільної компенсації захворювання (НвА1с менше 7,5%)

Аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка)


8. Дорослі, які отримували раніше безперервне лікування аналогами інсуліну. У разі лікування не менше 1 року, рівень НвА1с має становити менше 7,5%

Аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка)


9. Дорослі, які отримували аналоги інсуліну та мають рівень НвА1с більше 7,5%, але при попередньому лікуванні препаратами інсуліну людини мали часті гострі ускладнення (тяжкі гіпоглікемічні стани)

Аналог інсуліну (флакон, картридж, шприц-ручка)


10. Дорослі, які отримували раніше безперервне лікування препаратами інсуліну людини у картриджі. У разі лікування не менше 1 року, рівень НвА1с має становити менше 7,5 відсотка

Інсулін людини (картридж, шприц-ручка)


11. Дорослі, у яких діагноз встановлено після 18 років і яким лікарями, які ведуть хворих на діабет та мають право призначати препарати інсуліну, призначено препарат інсуліну людини у флаконі та за бажанням готові співфінансувати вартість препарату

Інсулін людини (картридж, шприц-ручка)



Часткове
відшкодування


12. Дорослі, яким лікарями, які ведуть хворих та мають право призначати препарати інсуліну, призначено препарат, який не має протипоказань до лікування та за бажанням готові співфінансувати вартість препарату-аналогу

Аналог інсуліну (картридж, шприц-ручка)