У новий рік — із новими покараннями! На що очікувати неплатникам аліментів?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Мій колишній чоловік не платить аліменти. Чула, що з нового року посилюється відповідальність за несплату аліментів. Чи відповідає це дійсності? Якщо так, то які види відповідальності запроваджуються?
Антоніна Ж., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
4 січня цього року Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».
Даний закон набуде чинності 06.02.2018 року.
Документ спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів. Закон дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти.
Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Сімейного кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, законів України «Про дорожній рух», «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України», «Про Державну прикордонну службу України», «Про судовий збір», «Про Національну поліцію», «Про виконавче провадження» та удосконалено порядок стягнення аліментів.
На думку авторів законопроекту, недосконалість чинного законодавства дозволяє недобросовісним батькам або іншим членам сім’ї ухилятися від виконання свого обов’язку щодо утримання.
ТИМЧАСОВЕ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОДІЙСЬКОГО ПОСВІДЧЕННЯ ТА ПРАВА ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН
Даним Законом передбачаються нові способи примусового виконання рішень до боржника, який заборгував аліменти більш, ніж на 6 місяців.
Це — тимчасове обмеження в праві керування транспортними засобами (на 6 місяців), обмеження на користування вогнепальною мисливською і пневматичною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, тимчасове обмеження боржника у праві полювання до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.
Не можна тимчасово заборонити боржнику керувати автомобілем у разі, якщо він водінням заробляє на життя, використовує транспорт по інвалідності, утримує людину з I, II групою інвалідності або дитину з інвалідністю.
Якщо боржник не платить аліменти більш, ніж 6 місяців, то виконавець також може тимчасово обмежити його у праві виїзду за кордон до погашення заборгованості щодо сплати аліментів у повному обсязі.
СУСПІЛЬНО КОРИСНІ РОБОТИ
Закон також вводить новий вид адміністративного покарання у вигляді суспільно корисних робіт, які боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час.
Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування.
Суспільно корисні роботи призначаються судом на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми — не більше двох годин на день.
Дані роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.
За виконання суспільно корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі, не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.
Суспільно корисні роботи виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми — не більше двох годин на день.
АДМІНІСТРАТИВНИЙ АРЕШТ
У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт, постановою суду (судді) за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом.
Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцяти діб.
ВИЇЗД ДИТИНИ ЗА КОРДОН БЕЗ ПОГОДЖЕННЯ ІЗ НЕПЛАТНИКОМ
Той із батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.
Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби у порядку, встановленому законом.