Хроніка 4/2018

ЧЕРЕЗ «БУРЖУЙКУ» ЗГОРІВ МАГАЗИН У С.ТУПАЛЬЦІ
18 січня, о 14 годині, Новоград-Волинська служба порятунку отримала повідомлення про те, що у с.Тупальці Новоград-Волинського району горить торговельний павільйон.
Прибувши на місце пожежі, рятувальники встановили, що горить оздоблення стін та стелі в торговельному павільйоні. Найбільш інтенсивне горіння спостерігалося у місці розміщення металевої димової труби тимчасової опалювальної печі — «буржуйки».
До прибуття оперативно-рятувального підрозділу працівник торговельного павільйону та місцеві мешканці намагалися самотужки гасити пожежу за допомогою первинних засобів пожежогасіння.
Пожежу загасили. Вогнем було пошкоджено оздоблення стін та стелі, продукти харчування, холодильні вітрини і побутова техніка. Ймовірна причина займання — порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні тимчасової опалювальної печі. Усі обставини події встановлюються фахівцями.
04141.com.ua

ВОГОНЬ ЗНИЩИВ ДАХ ПОМЕШКАННЯ
18 січня, о 00:28, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу у приватному дерев’яному житловому будинку в с.Бараші Ємільчинського району. Про це рятувальників сповістив сусід господарів оселі, яких на момент загоряння вдома не було.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику полум’ям було охоплено дах будинку, який вже обвалювався. Причиною цьому стало пізнє виявлення пожежі. До того ж, на відстані 3 м від осередку займання знаходилася господарча будівля. Вогнеборцям вдалося запобігти перекиданню полум’я на неї.
Силами бійців ДСНС о 00:40 пожежу локалізовано та о 07:15 — ліквідовано. Тривалий час знадобився рятувальникам для розбирання зруйнованих полум’ям конструкцій даху житла. Внаслідок надзвичайної події загиблих та травмованих не виявлено. Вогонь встиг знищити дах помешкання та пошкодити перекриття. Наразі остаточні обставини події встановлюються фахівцями.
ПІД ЧАС ЛІКВІДАЦІЇ ПОЖЕЖІ ВОГНЕБОРЦІ ВИЯВИЛИ БЕЗДИХАННЕ ТІЛО ЖІНКИ
16 січня, о 08:20, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в м.Баранівка. Про це рятувальників сповістили сусіди, які помітили густий дим із будівлі.
По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику в оселі спостерігалось сильне задимлення. Осередок займання був у обох житлових кімнатах. Провівши розвідку всередині помешкання, рятувальники виявили на підлозі коридору бездиханне тіло жінки. Як з’ясувалося пізніше, це була 86-річна власниця житла.
Силами бійців ДСНС о 09:00 пожежу вдалося локалізувати, а о 09:35 — ліквідувати. Внаслідок надзвичайної події вогонь устиг знищити дві житлові кімнати оселі.
Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання. Господиня вмикала електрообігрівач в електричну переноску. Ймовірно, з останньої й почалось займання.
ПОЖЕЖНО-ПРОФІЛАКТИЧНЕ ВІДПРАЦЮВАННЯ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ
Із початку року в Україні спостерігається статистика до збільшення кількості пожеж. Основними причинами у зимову пору року є несправності та порушення у системах опалення. З метою доведення інформації про те, як убезпечити власне житло від пожеж, працівниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій (далі — ДСНС) здійснюється відповідна робота серед населення, зокрема, й шляхом проведення пожежно-профілактичних відпрацювань населених пунктів.
Так, 18 січня працівниками Новоград-Волинського міськрайонного відділу Управління ДСНС України у Житомирській області проведено пожежно-профілактичне відпрацювання населених пунктів Орепівської сільської ради, а саме: сіл Орепи та Лідівка.
У населених пунктах виступили перед населенням стосовно дотриманням вимог правил безпеки життєдіяльності, попередження пожеж, інших надзвичайних ситуацій.
Спільно з членами виконкому сільської ради представники Новоград-Волинського міськрайонного відділу здійснили подвірний обхід населення. Особливу увагу приділяли незахищеним верствам.
Співробітники Новоград-Волинського міськрайонного відділу надали консультації щодо усунення порушень правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації пічного опалення та електромереж, наголосили на дотриманні правил безпеки при перебуванні на замерзлих водоймах, як вберегтися від провалу під кригу, а також розповіли, які першочергові заходи потрібно вживати при виявленні вибухонебезпечних предметів.
Також селянам вручали листівки, які містили сумну статистику пожеж та інформацію профілактичного характеру.
Новоград-Волинський МРВ УДСНС України у Житомирській області