Низький рівень вакцинації у місті та районі не врятує від кору

У Новоград-Волинському районі епідситуація з приводу корі благополучна. Але, враховуючи спалахи кору в деяких областях України, ризик поширення вірусу існує, адже головною причиною є низький рівень вакцинації як у місті, так і в районі.
Наш район забезпечений достатньою кількістю вакцини проти кору, тому батьки мають обов’язково вакцинувати своїх дітей, згідно з Календарем профілактичних щеплень, задля збереження здоров’я дітей.
Кір — це небезпечна висококонтагіозна вірусна інфекція. Джерелом інфекції є хвора людина. Шлях передачі — повітряно-крапельний. Особи, які не хворіли і не щеплені проти кору, можуть захворіти у будь-якому віці. У той же час, особи, котрі перехворіли на кір, повторно, зазвичай, не хворіють і щеплення проти кору не потребують.
Захворювання характеризується підвищенням температури до 38-39 градусів, загальною слабкістю, гострими катаральними симптомами (грубий кашель, осиплість голосу), почервонінням повік та слизової оболонки очей, характерною поетапною висипкою на шкірних покровах і слизовій оболонці щік.
При тяжкому перебігу хвороби кір небезпечний тяжкими ускладненнями, тож існує високий ризик летальності у разі несвоєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги.
Профілактика:

  • вакцинація — найнадійніший і найефективніший метод профілактики захворювання;

  • ізолювання здорових дітей від хворих;

  • щоденні профілактичні огляди, термометрія дітей в осередку інфекції;

  • при виявленні кору в організованих колективах контактним дітям до 72 годин можна зробити щеплення проти кору.


Що батьки повинні знати про вакцинацію?

  • перша вакцинація дітей проти кору проводиться у рік, друга — в 6 років. При цьому використовуються вакцина КПК (краснуха, кір, епідемічний паротит);

  • після щеплення з 6 по 20 день може піднятися температура, з’явитися кон’юнктивіт, утворитися дрібні висипання на тілі — все це безпечно і проходить протягом 2-3 днів;

  • підлягають обов’язковій вакцинації діти до 18 років, які не щеплені досі, раніше не хворіли на кір, не мають протипоказань. На дітей, які контактували з хворим, які не хворіли на кір, не були щеплені, накладають карантин;

  • протипоказаннями до вакцинації від кору відносяться: гострі інфекції, патології крові, ураження серця, ревматизм, гострий нефрит.


Для тих, хто переніс кір — у дітей протягом тривалого часу зберігається стан астенії, зниженої реактивності та підвищеної чутливості до різних інфекцій, тому їх необхідно захищати від надмірного навантаження і включати у шкільні заняття поступово, оберігати від переохолодження і контакту з інфекційними хворими.
Незважаючи на тяжкість захворювання, прогноз при дитячому кору сприятливий. Лише при розвитку ускладнень, через невчасне звернення, ця хвороба призводить до смерті. Пам’ятайте! Вакцинація — єдиний захист від кору.
Л.КОРДОН, завідувачка дитячим інфекційним відділення міськрайТМО