Якщо надворі — ожеледиця

Зима, незважаючи на свою зовнішню принадність, часто супроводжується однією і тією ж напастю — ожеледдю. Найслизькіший лід — при температурі від близько 0 до -2°С.
Якщо у прогнозі погоди повідомляється про ожеледицю, то вживайте заходів для зниження ймовірності отримання травми. Слід почати з вибору хорошого зимового взуття, яке буде не тільки теплим і зручним, але й безпечним (малоковзаючим, з рифленою підошвою). Якщо такої можливості немає, то на суху підошву наклейте лейкопластир навхрест або східцями. Віддавайте перевагу взуттю з невисокою підошвою. Чобітки на шпильках в умовах ожеледі стають способом отримання гострих відчуттів.
Пересувайтесь обережно, не поспішаючи, наступаючи на всю підошву: чим швидший крок — тим більший ризик впасти. Літнім людям рекомендується використовувати тростину з гумовим наконечником або спеціальну палицю із загостреними шипами. По можливості обходьте небезпечні ділянки. Можна підсковзнутися не тільки на льоду, а й на гладкому граніті, яким вимощений вхід у деякі будівлі.
Дуже важливо не тримати руки у кишенях! З фіксованими руками зростає ймовірність не тільки падіння, але й важкої травми — перелому. Якщо ви все ж таки падаєте, то намагайтеся трохи присісти, щоб скоротити висоту падіння. У жодному разі не можна під час падіння виставляти вперед руки — багато хто так робить автоматично, в результаті найчастіша травма — перелом передпліччя.
Шанс заробити перелом у розслабленому стані зростає, бо вся сила удару приходиться на кістки. У момент падіння потрібно згрупуватися! При падінні на рівній поверхні втягніть голову в плечі, випряміть спину, зігніть ноги і притисніть лікті до боків. Постарайтеся впасти на бік. Коли ви падаєте на спину, то потрібно притиснути підборіддя до грудей і розкинути широко руки. Якщо падаєте зі сходів, не намагайтеся самостійно загальмувати падіння, закрийте обличчя і голову руками.
До травм частіше схильні літні люди — з віком немає координації, яка допомагає уникнути падіння, і кістки не такі міцні. Тож літнім людям краще не виходити на вулицю без необхідності на початку снігопаду чи різкого зниження температури після відлиги.
Травми після падіння бувають різними: від простого забиття — до переломів зі зміщенням. Найчастіше зустрічаються переломи променевої кістки, плеча, вивихи передпліччя, ушкодження черепа, щиколоток і плеснових кісток. Основний сплеск травм припадає на першу ожеледь. Згодом травм стає менше, бо пішоходи пристосовуються і стають більш обережними.
Якщо відразу зрозуміло, що ви щось зламали, варто знерухомити пошкоджену кінцівку. У жодному разі не можна самостійно вправляти руку чи ногу. Головне — одразу викликати екстрену медичну допомогу. Якщо пацієнт не одразу звертається до лікаря, то ризикує заробити низку ускладнень.
Ризик переломів під час падіння збільшується, якщо ви не стежите за своїм здоров’ям, і у вас крихкі кістки. Для зміцнення кісток рекомендовано вживати продукти, які містять йод, кальцій і вітамін D. Основне джерело йоду — морепродукти, особливо, морська капуста, риба, йодована сіль. У невеликих кількостях йод міститься у молоці та м’ясі, яйцях і зернових продуктах. Вітамін D сприяє кращому засвоєнню кальцію і утворюється при впливі сонячного світла на шкіру. Крім того, він надходить із деякими продуктами харчування: жирною рибою, яйцями, круп’яними стравами.
Згідно з офіційною статистикою, несприятливі дорожні умови є прямою причиною ДТП у 30% випадків, а в 70% — їх непрямою причиною. Такі дорожні умови вимагають від водіїв і пішоходів підвищеної уваги до заходів власної безпеки і дотримання правил дорожнього руху.
Хай вам щастить цієї зими!
О.КОВАЛЬЧУК, лікар-травматолог міськрайТМО