На що розраховувати пенсіонерам, яким не вистачає стажу?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! У цьому році я досягаю загального пенсійного віку, але в 90-ті працювала неофіційно, тому мені не вистачає трудового стажу. Чи можу я розраховувати на пенсію? Якщо так, то у якому розмірі?
Антоніна Ж., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Після проведення пенсійної реформи не тільки зросли пенсії, а й вимоги щодо страхового стажу, які з кожним роком будуть тільки збільшуватись. Тому велика кількість українців, які досягли загального пенсійного віку, через брак необхідного страхового стажу, не мають права на отримання пенсійної виплати.
Тому Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова №1098 від 27.12.2017 р. «Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату».
ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ТИМЧАСОВОЇ ДОПОМОГИ
Відповідно до пункту 5 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 03.10.2017 р. №2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», непрацююча особа, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, має право на встановлення тимчасової державної соціальної допомоги в період із 01 січня 2018 року по 31 грудня 2020 року.
Отримати дану допомогу можуть тільки ті, хто на момент оформлення соціальних виплат має не менше 15 років страхового стажу.
Зазначена тимчасова державна соціальна допомога призначається органами соціального захисту населення і виплачується до досягнення такою особою віку, з якого вона набуде право на призначення пенсії.
Тимчасова фіндопомога призначається із дня, що настає після дати досягнення пенсійного віку, встановленого ч.1 ст.26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за умови, що звернення за оформленням грошових виплат відбулося не пізніше, ніж через 3 місяці після досягнення такого віку.
Якщо терміни не були дотримані, і пенсіонер звернувся в органи соцзахисту через тримісячний період, то грошова допомога призначається із дня звернення за нею, тобто, з дати подання всіх необхідних документів та довідок.
Рішення про призначення пенсіонерам, яким не вистачає стажу, тимчасової допомоги або про відмову в її наданні приймається управлінням соціального захисту населення протягом 10 календарних днів із дня подачі заяви. Про відмову повідомляється письмово у п’ятиденний строк із дня прийняття рішення.
У ЯКИХ ВИПАДКАХ СОЦДОПОМОГА НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ
Відповідно до законодавства України, не всі пенсіонери, яким не вистачає трудового стажу для оформлення пенсії, мають право на отримання тимчасової фінансової допомоги від держави. Так, відповідно до п.12 Постанови Кабміну №1098 «Про Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату» від 27 грудня 2017 року, соцдопомога не призначається в разі, якщо:

  • особа отримує пенсію (у т.ч. соціальну), працює або веде іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу;

  • хто-небудь із членів сім’ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив покупку (оплату послуг) на суму понад 50 тис. грн.;

  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї, в розрахунку на одну особу за попередні півроку, перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;

  • у результаті вибіркової перевірки виявлені додаткові джерела для існування, не зазначені в декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім’ї, які офіційно не працевлаштовані тощо);

  • у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім’ї та додатково 10,5 кв. м на сім’ю, чи більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму).


РОЗМІР ТИМЧАСОВОЇ ДОПОМОГИ
Сума державної допомоги особам, які досягли пенсійного віку, але не мають права на пенсійні виплати, становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї, в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Таким чином, максимальний розмір соціальних виплат пенсіонерам у 2018 році становить:

  • із 01.01.2018 р. по 30.06.2018 р. — 1373 грн.;

  • із 01.07.2018 р. по 30.11.2018 р. — 1435 грн.;

  • із 01.12.2018 р. по 31.12.2018 р. — 1497 грн.


Перерахунок розміру грошових виплат проводиться кожні півроку з урахуванням змін майнового стану та середньомісячного сукупного доходу одержувача допомоги.
Про зміну обставин, які можуть вплинути на розмір або порядок отримання допомоги, необхідно повідомити органи соцзахисту, не пізніше 10 днів із моменту настання змін.
ПРИПИНЕННЯ ВИПЛАТИ ТИМЧАСОВОЇ ДОПОМОГИ
Виплата тимчасової грошової допомоги пенсіонерам, які не мають необхідної кількості років трудового стажу, може бути скасована з наступних причин:

  • приховано відомості або навмисно представлені недостовірні дані про доходи та майновий стан — із місяця, наступного за тим, в якому виявлені зазначені факти;

  • працевлаштування або зайняття підприємницькою діяльністю — з місяця оформлення на роботу або реєстрації підприємцем;

  • виїзд на постійне місце проживання за кордон — із першого числа місяця, наступного за місяцем виїзду;

  • смерть одержувача допомоги — з місяця, наступного за тим, в якому людина померла;

  • оформлення пенсії — з дати її призначення.


Крім того, якщо протягом півроку не забирати нараховані кошти, то виплата допомоги буде призупинена.

За матеріалами Lawportal