Близько 100 км водогону потребує заміни. Ціна питання: 150 мільйонів гривень

Близько 100 км водогону потребує заміни. Ціна питання: 150 мільйонів гривень

У Новограді-Волинському мережа комунікацій Водоканалу становить 220 км, із них — близько 100 км потребує заміни (1 км заміни мережі коштує близько 1,5 млн. грн.). Таку інформацію оприлюднила міська рада за підсумками виїзного обстеження матеріально-технічної бази та виробничої діяльності КП Новоград-Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства», що відбулося 23 січня.
Очолив делегацію учасників обстеження міський голова Віктор Весельський. До складу комісії увійшли його заступники, начальник профільного управління, секретар міської ради, депутати та начальник Водоканалу.
У відділі інформації та зв’язків із громадськістю міської ради стверджують, що мета виїзного обстеження — не лише ознайомитись із роботою Водоканалу, але й «з’ясувати першочергові потреби стратегічно важливої для міста установи і розробити відповідний план заходів». Зокрема, що стосується проблемних ділянок водогонів, частка яких сягає майже половину від загальної протяжності.
Саме зношені труби, якими подається вода до споживача, на підприємстві називають головною причиною погіршення в підсумку її якості. Йдеться про, так зване, вторинне забруднення. Що ж до якості початкового продукту, то Водоканал інформує, що наразі впроваджує найсучаснішу технологію знезараження питної води, відмовившись від хлорування на користь гіпохлориту натрію (суміш оксидантів), який виробляється шляхом електролізу з харчової солі, безпосередньо на станціях.
«Цей спосіб зменшує ризики виникнення аварійних ситуацій, пов’язаних із хлором, забезпечує більшу екологічність процесу знезараження води. У порівнянні з хлором (який до того ж вимагає додаткових заходів безпеки при експлуатації), гіпохлорит натрію є безпечною речовиною з високою бактерицидною, віруліцидною, туберкулоцидною і спороцидною активністю», — йдеться в повідомленні відділу інформації за підсумками обстеження.
Також відзначається, що протягом 2011-2017 років підприємством освоєно 4,5 млн. дол. США, що дало змогу зменшити використання електричної енергії на 30% та, починаючи з 2014 року, ввести цілодобову роботу підвищувальних насосних станцій і забезпечити цілодобове водопостачання багатоповерхової забудови міста з достатнім тиском.
Олег БРЮХАНОВ