Вокзал перетворився на «вонючку». Чи вплинуть на безхатьків соцслужби і поліція?

Вокзал перетворився на «вонючку». Чи вплинуть на безхатьків соцслужби і поліція?

\"ВокзалЗалізничний вокзал станції «Новоград-Волинський» перетворився на притулок для безхатьків. Звісно, всі шукають, де зігрітися, коли надворі мороз. Але від того не легше ані пасажирам, ані персоналу. Щодоби у приміщенні вокзалу ночують до півтора десятка безхатьків — часто нетверезих, як правило, давно немитих, у брудному одязі. Внаслідок цього в залі для пасажирів стоїть нестерпний сморід. У таких умовах змушені працювати касири, а пасажири — стояти в чергах за квитками та очікувати потяга. Багато хто обирає за краще чекати на привокзальній площі на морозі, аніж нюхати «коктейль».
Висловлюють невдоволення і приватні підприємці — власники навколишніх магазинів. Безхатьки вдаються до дрібних крадіжок, залишають після себе бруд і сморід. А подеколи — і «какашки», що випадають із холоші штанів.
Ще років три тому у приміщенні вокзалу та на привокзальній території не те, щоб порушувати громадський порядок, — закурити у невстановленому місці було проблемно. Адже за порядком тут слідкував відділ лінійної міліції. Неохайні безхатьки, п’яниці й дебошири трималися подалі, адже правоохоронці з ними не церемонилися.
Тепер же, після ліквідації по всій Україні лінійної міліції, на залізничних вокзалах на постійній основі за правопорядком не слідкує ніхто. Звісно, у разі скоєння злочину чи інших протиправних дій, сюди викликають міську поліцію. Проте, як зізнаються працівники вокзалу, поліціянти «по дрібницях» не приїздять. Саме до таких «дрібниць» зараховуються посиденьки безхатьків, які влаштовують у залі очікування безкоштовний нічліг, розводячи антисанітарію.
Не кращим чином на ситуації позначилося і масове скорочення персоналу. Наразі дійшло до того, що в нічну зміну у приміщенні вокзалу перебуває тільки одна офіційна особа — працівник білетної каси. Як зізнаються касирки (більшість із яких жінки), вночі, коли в деякі періоди немає пасажирів, їм страшно навіть у туалет вийти, бо доводиться відімкнути двері і йти через зал, повний безхатьків із незрозумілими намірами.
Із наявністю проблеми погоджуються всі. Втім, дієвого механізму її вирішення поки немає. Адже в Україні немає закону, відповідно до якого людину можна вигнати із громадського місця, бо вона «смердить».
«Смердить — із цим ми ще сяк-так змирилися. Але ж деякі з них можуть посеред ночі почати курити у приміщенні вокзалу чи… попісяти», — розповідає касирка.
«Проблема вокзалу — в тому, що всіх скоротили. Це — нонсенс, коли вночі на увесь залізничний вокзал залишається одна людина», — висловлює свою думку щодо цієї ситуації перший заступник міського голови Сергій Колотов.
Сергій Юрійович, до обов’язків якого як заступника міського голови належать транспортні питання, крім того, є давнім любителем залізничного транспорту. Тож, інформацією володіє вповні і стверджує, що за порядком на вокзалі має слідкувати власник. Тобто, залізниця, на яку в місцевих органів влади практично немає впливу, оскільки це — самостійна структура зі своєю ієрархією.
\"Вокзал«Був лінійний відділ — був порядок. Якщо скоротили, то керівництво вокзалу (чи вище залізничне керівництво) повинно реагувати — забезпечити порядок: вирішити це питання з поліцією чи заключити договір із охоронною фірмою», — озвучив свою позицію Сергій Колотов.
За коментарем газета «Звягель» звернулася до вищого залізничного керівництва. У даному випадку — в Коростенську дирекцію залізничних перевезень. Вдалося поспілкуватися телефоном із Олександром Миколайовичем — заступником начальника дирекції. Він одразу зауважив, що не зобов’язаний надавати коментар по телефону незнайомій особі. Мовляв, надсилайте інформаційний запит. Втім, вислухавши питання, погодився: ситуація ненормальна. Проте впливу на неї немає.
«Це проблема не тільки Новограда. Адже лінійна міліція на станціях скорочена по всій країні, а не тільки в Новограді. До того ж, ніякий працівник станції не може людину ви-
гнати на мороз тільки через те, що людина — безхатько. Є соціальна складова, є права людини. Людина має право вільно перебувати у громадському місці. Якщо ж вона порушує громадський порядок, то потрібно телефонувати: 102. Ми поки що ніяких сигналів про вказану вами проблему від керівництва станції Новоград-Волинський не отримували», — пояснив коростенський залізничний начальник.
На запитання, чи може за порядком на вокзалі бодай частково слідкувати воєнізована охорона (такі підрозділи діють на станціях), відповідь була негативна: «вохрівці» забезпечують безпеку винятково вантажів.
Доки готувався цей матеріал і збиралися коментарі, стало відомо, що до вирішення проблеми спробують долучитися працівники департаменту праці й соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради. Ще у понеділок вони побували на вокзалі, де о десятій годині ранку застали двох осіб, схожих на безхатьків. Для одного викликали «швидку», а інший виявився цілком сімейним: має житло, дітей, але «бомжує». Звісно, ранок — не час для об’єктивної картини, «година пік» настає в темну пору доби.
Та все ж, з огляду на суспільний резонанс, у департаменті мають сякий-такий план дій. Зокрема, це — періодичні вечірні рейди з виявлення безхатьків на вокзалі, встановлення їхнього місця проживання (бо насправді значна частина — не безхатьки, а люди, котрі звикли до такого способу життя) та доставка додому до родичів. Із родичами планують проводити роз’яснювальні бесіди.
Та чи буде від цього належний ефект? Бо приміщення вокзалу, між іншим, відповідно до розпорядження міського голови від 29.12.2017 р. №306 (о), ще й затверджено одним із пунктів обігріву. Дослівно: «З метою створення і забезпечення умов життєдіяльності у м.Новоград-Волинський, для надання допомоги людям без домівок та одиноким людям похилого віку, у зв’язку з потенційно можливим зниженням температури повітря, утворено штаб з організації надання допомоги (начальник штабу — заступник міського голови Віктор Шалухін). Також затверджено перелік об’єктів (суб’єктів господарювання) для розгортання на їх базі пунктів обігріву». Серед них — відокремлений підрозділ Коростенська дирекція залізничних перевезень (цілодобово, вул.Вокзальна, зал очікування залізничного вокзалу «Новоград-Волинський-1»).
Олег БРЮХАНОВ