Коняча «Санта Барбара» триває: вирішено чіткіше сформулювати творче завдання

25 січня відбулося спільне засідання міської архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради та комісії з питань топоніміки й охорони культурної спадщини при виконавчому комітеті міської ради. Потреба у зустрічі виникла у зв’язку із необхідністю визначити кращу конкурсну пропозицію ескізних проектів пам’ятника, що буде розміщений на місці демонтованого пам’ятника воїнам Першої кінної армії по вул.Вокзальній, 2.
Нагадаємо, відділ культури і туризму міської ради 24 жовтня 2017 року оголосив конкурс (вже другий) на кращий ескізний проект пам’ятника на даному місці. Тематику скульптурної композиції визначили як довільну: від побутових сцен — до батальних сюжетів.
Представили ескізи їх автори, серед них — мешканці Новограда-Волинського та представник київської художньої майстерні «Ікона стилю». Останній запропонував три варіанти пам’ятника, які, на відміну від решти пропозицій, що мали вільну тематику, зображали полковника Михайла Тишу на коні.
На засіданні звучали різні думки: дехто наполягав на необхідності наявності фігури коня, інші — пропонували уникати цієї прив’язки. Варто зазначити, що саме за встановлення на місці демонтованого пам’ятника воїнам Першої кінної армії пам’ятника полковнику Звягельського полку Михайлу Тиші на коні, свого часу проголосували депутати міської ради. І, як зазначив голова постійної комісії міської ради з питань міського бюджету та комунальної власності Ігор Юшманов, необхідно врахувати думку жителів даного мікрорайону, які наполягають на встановленні пам’ятника з фігурою коня.
Підсумовуючи дискусію, головуючий спільного засідання, начальник управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради Дмитро Гудзь зазначив, що визначати переможця конкурсу — не на часі, адже спершу є необхідність остаточно визначитися із концепцією пам’ятника, враховуючи результати обговорення. Було вирішено чіткіше сформулювати творче завдання.
За матеріалами міської ради