У Новограді створять три посади для охорони водойм від браконьєрів

Таке попереднє рішення було ухвалено на нараді, що відбулася 26 січня. Учасниками зустрічі стали перший заступник міського голови Сергій Колотов, депутат міської ради Андрій Рассадін, представники місцевої влади Баранівки й Городниці, а також Житомирський рибоохоронний патруль. Голова Чижівської ОТГ, за свідченням головуючого на нараді Сергія Колотова, був запрошений, але від участі в обговоренні відмовився.
Несанкціонований вилов риби та знищення її недозволеними для ловлі засобами поставив річки регіону на межу екологічної катастрофи. Тож, присутні погодилися з необхідністю посилення контролю для боротьби з браконьєрством. Наразі йдеться про ділянку Случі від Баранівки до Городниці, а також — про її притоки в цих межах.
Житомирський рибоохоронний патруль, що базується в обласному центрі, не завжди може оперативно зреагувати на повідомлення про дії браконьєрів. Тому їм потрібні активні помічники на місцях. Із цією метою було запропоновано, а згодом — погоджено запровадити три додаткових посади у Новоград-Волинському комунальному підприємстві «Служба охорони громадського порядку». Ця організація нині налічує біля двох десятків працівників, у чиї обов’язки входить охорона й забезпечення порядку в міськвиконкомі, лікарні тощо. Вони пройшли необхідну підготовку й мають засоби спецзахисту.
В обов’язки трьох додаткових працівників входитиме контроль за порядком на водних об’єктах. Планується, що на роботу візьмуть по одній людині з Новограда, Баранівки й Городниці. В ідеалі це дозволить неупереджено ставитися до порушників: коли, наприклад, пересувний патруль із Баранівки приїде з рейдом до Городниці, то вже не буде «кумівства».
Фінансування нових штатних одиниць також має бути спільним: по одному працівнику — на кожну раду (міську чи ОТГ). Механізм фінансування наразі відпрацьовується.
Олег БРЮХАНОВ