Відбувся семінар з нагоди Року німецької мови в Україні

Минулої суботи у Житомирі відбувся семінар, присвячений Року німецької мови в Україні та 500-річчю виникнення лютеранської церкви. Він був проведений обласною організацією етнічних німців «Відергебурт» («Відродження»). У семінарі взяли участь представники земляцтв етнічних німців із Житомира, Коростеня, Новограда-Волинського, викладачі вищих навчальних закладів обласного центру, вчителі та учні Житомирських шкіл і Новоград-Волинської міської гімназії імені Лесі Українки. Керували семінаром голова обласної організації етнічних німців В.В.Піньковський та представниця Гьоте-Інституту в Житомирській області Н.А.Сірик, вчителька німецької мови ЗОШ №27.
Учасники семінару заслухали доповідь учителя Новоград-Волинської міської гімназії В.В.Вітренка: «Німецька школа і церква на Волині з 1780 по 1940 р.р.».
Доповідь була проілюстрована віршами місцевих етнічних поетів Ерни Вольц та Герберта Генке; з їхніми поезіями виступили старшокласниці міської гімназії Настя Шуляк та Олена Голуб. Потім прослухали виступ провідного спеціаліста обласного державного архіву Р.Ю.Кондратюка, який ознайомив присутніх із масивом документів щодо питань історії етнічних німців Волині, що містяться в архівній установі. Про сучасні проблеми викладання німецької мови у вищих навчальних закладах і школах говорив виконуючий обов’язки завідувача кафедри німецької філології Інституту іноземних мов ЖДУ ім.Івана Франка М.Л.Ліпісівицький.
Після обіду учасники семінару стали очевидцями відкриття в обласній бібліотеці ім. Олега Ольжича виставки документів, підготовленої професором Гьоттингського університету, доктором історичних наук Альфредом Айсфельдом. Виставка називається: «Німці в Україні: історія і культура від Х століття до 1939 року»; вона буде представлена в обласних центрах України. У відкритті виставки взяли участь і виступили: голова обласної організації етнічних німців В.В.Піньковський, доктор історичних наук, доцент кафедри історії України ЖДУ С.В.Стельникович, кандидат історичних наук, доцент кафедри суспільних наук Житомирського національного агроекологічного університету Г.Л.Махорін, директор музичної школи №2 імені Святослава Ріхтера Житомирської міської ради, Заслужений працівник культури України Л.І.Кочевенко, член редколегії науково-історичного збірника «Реабілітовані історією» Є.Р.Тіміряєв, краєзнавець Г.Ю.Ричагов, вчитель міської гімназії В.В.Вітренко. Учасники виставки отримали кольоровий буклет німецькою та українською мовами, підготовлений її організаторами. Семінар і виставка були насичені матеріалами та корисною інформацією для їх учасників.
Настя ШУЛЯК, учениця міської гімназії ім.Лесі Українки