«Представники цієї професії — особливі»

«Представники цієї професії — особливі»

9 ЛЮТОГО — ДЕНЬ СТОМАТОЛОГА
Від стоматолога залежить багато: чим вищою є майстерність — тим менше неприємних відчуттів отримують пацієнти. Представники цієї професії — особливі. Вони виконують кропітку, почасти надскладну і завжди надзвичайно важливу справу — щодня допомагають людям стати здоровими і щасливими, даруючи красу посмішки, впевненість у собі, гарне самопочуття.

Стоматологічна допомога мешканцям Новограда-Волинського і району надається стоматологічним відділенням, зубопротезним відділенням і 19 стоматологічними кабінетами району. Допомогу надають 27 стоматологів, зокрема, 12 лікарів мають вищу категорію, 8 — першу категорію, 26 зубних лікарів (17 лікарів вищої та першої категорій).
Наші фахівці працюють у дев’яти школах міста. Учням школи №8 стоматологічну допомогу надає лікар, який веде прийом у школі №6, учням школи №5 надає допомогу зубний лікар школи №2.
Лікарі стоматологічного відділення надають ургентну (термінову) допомогу у вихідні, святкові дні та у нічний час. Виклик стоматолога здійснюється при травмах, ускладненнях, що загрожують здоров’ю та життю людей. Для категорій населення, які за станом здоров’я не можуть прийти самостійно на прийом, надаємо допомогу на дому.
У стоматологічному відділенні — біля 200 відвідувань щодня, з повним навантаженням працює кабінет лікаря-стоматолога-хірурга. Крім видалень зубів, наші лікарі оперують: видаляють абсцеси, кістектомії, видаляють доброякісні пухлини, камені зі слинних протоків тощо.
Особливу увагу приділяємо дитячій стоматології. Значне місце займають нові методи лікування зубів, які щойно прорізалися або протягом року після прорізування. Лікарі використовують методи герметизації фісур сучасними фотополімерними, склоіномерними герметиками. Ці матеріали мають лікувальні властивості та попереджають виникнення карієсу. Також застосовують матеріали для глибокого фторування емалі та дентину для зняття чутливості зубів (як у дорослих, так і дітей).
Лікарі володіють новими методиками у роботі з сучасними реставраційними фотополімерними матеріалами. Роблять професійну чистку зубів сучасним ультразвуковим методом із подальшим фторуванням зубів. Персонал постійно відвідує стоматологічні семінари, конференції, виставки, а нові знання та навички впроваджує у своїй роботі.
Протезування ротової порожнини проводимо у зубопротезному відділенні (4-й поверх поліклініки). З бюджету міста та району виділені кошти на пільгове зубне протезування інвалідів ВВВ, пенсіонерів, учасників АТО. Пільгами користуються постраждалі та ліквідатори аварії на ЧАЕС І, ІІ, ІІІ категорій.
Що стосується цін, то вартість однієї металевої коронки становить 180 грн., металокерамічної — 740 грн., вартість одного повного знімного протезу — 800 грн. (прейскурант цін знаходиться у вестибюлі зубопротезного відділення).
Задумів та планів у нас багато: хочеться покращити надання стоматологічної допомоги населенню, хоча, звісно, це залежить від фінансування.
З нагоди свята, хочу привітати всіх колег нашого об’єднання та колег приватних стоматологічних кабінетів. Побажати усім міцного здоров’я, щастя, благополуччя, та сумлінної відданої праці, яка б усім пацієнтам приносила задоволення та красиву посмішку.
Г.КРАСІЧКОВА, головний лікар міськрайонного стоматологічного медичного об’єднання, лікар-стоматолог-ортопед вищої категорії