Про особливості тарифу на опалення для будинків без лічильників тепла

До початку цього опалювального сезону єдиним своєрідним «привілеєм» мешканців багатоквартирних будинків без лічильників тепла було те, що вони, на відміну від мешканців із лічильниками, могли абсолютно не перейматися будь-якими лютими морозами зимових місяців. Бо чудово розуміли, що сплачують за послугу з централізованого опалення за фіксованим тарифом, який від температури зовнішнього повітря ніяким чином не залежить. Були впевнені, що, незалежно від того, скільки протримається, наприклад у січні, 20-градусний мороз — два дні чи два тижні, — сплатять за теплопостачання за цей місяць наперед визначену суму. Це, принаймні, дозволяло наперед планувати свої витрати на оплату комуналки, а, отже, і свій сімейний бюджет.
На відміну від них, мешканці будинків із лічильником тепла вже давно прискіпливо рахують кожну зайву гігакалорію. Бо чудово розуміють, що випадок, коли стовпчик термометра майже весь січень «крутиться» біля 0, і випадок двотижневих 20-градусних морозів у цьому місяці — це дві великі різниці. І різниця така у повній мірі одразу ж відбивається у платіжці за тепло.
Але життя не стоїть на місці, і за декілька останніх років, завдяки зусиллям керівництва комунального підприємства «Новоград-Волинськтеплокомуненерго», загальнобудинковими лічильниками тепла в Новограді обладнано 142 багатоквартирних житлових будинки. А саме: всі ті, в конструктивних особливостях яких присутня можливість встановлення такого лічильника. Решта ж 25 будинків (що складає біля 15% від загальної кількості багатоквартирних будинків у місті), що не мають підвальних приміщень, а відповідно — і технічної можливості встановлення теплового лічильника, залишилися без них.
Хотілося б звернути увагу городян, які мешкають саме у цих 25 будинках без лічильників тепла, на три наступні обставини (до всіх інших абонентів, будинки яких обладнані лічильниками тепла, ця інформація не відноситься).
Перша обставина полягає у тому, що оплата за послуги теплопостачання у будинках без теплових лічильників із початком цього опалювального сезону більше не є фіксованою — тариф змінюється кожного місяця, в залежності від середньої температури зовнішнього повітря. Тариф за опалення 1 кв. м житла для будинків без теплових лічильників у кожному конкретному місяці розраховується тепер, виходячи із трьох параметрів: значення середньої температури зовнішнього повітря в опалювальний сезон (вона розраховується як середнє значення середніх температур п’яти попередніх опалювальних сезонів), середньої температури зовнішнього повітря у цьому місяці та «середньозваженого» тарифу за послугу з централізованого опалення. Весь цей порядок суворо відповідає Постанові КМУ №630 від 21.07.2005 р. зі змінами, які були внесені в неї у 2017 році.
Встановленому по місту «середньозваженому» тарифу 31 грн. 22 коп. (затверджений рішенням виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради №513 від 13.09.2017 р.) відповідає середня температура повітря в опалювальний сезон — +1,5 градуса. Для розрахунку тарифу в кожному конкретному місяці оператор теплопостачання отримує від метеорологічної станції інформацію про середню температуру повітря цього місяця, співставляє її із температурою, яка відповідає «середньозваженому» тарифу, і на основі цього порівняння, різниці цих двох температур, за спеціальною формулою, розраховує значення тарифу для цього місяця. Зрозуміло, що чим більше середня температура повітря у якомусь конкретному місяці відрізнятиметься від середньої температури повітря за опалювальний сезон, що дорівнює +1,5 градуса, тим більше тариф за опалення 1 квадратного метра житла у цьому місяці відрізнятиметься у той чи іншій бік від «середньозваженого» тарифу.
Наприклад, у листопаді середня температура повітря склала +3,5 градуса. Відповідно, тариф за опалення 1 квадратного метра зменшився до 27 грн. 44 коп. У грудні в умовах дефіциту часу (закриття бюджетного року та нарахування субсидій) теплопостачальна організація для розрахунку тарифу у якості середньомісячної температури попередньо взяла її прогнозоване значення — +1,4 градуса, а трохи згодом метеорологічна станція надала інформацію вже про фактичну середню температуру цього місяця — +1,8 градуса. Відповідно, спочатку тариф за грудень склав 31 грн. 41 коп., а потім був скорегований до 30 грн. 65 коп. (теплопостачальною організацію всім абонентам без лічильників робиться відповідний перерахунок).
У січні ж прогнозована середньомісячна температура повітря — -2,5 градуси. При такому її значенні тариф дорівнюватиме вже 40 грн. 66 коп. за 1 кв. м. Але це лише прогнозоване його значення. Яким він виявиться фактично, залежить від фактичної середньої температури січня. Інформацію про неї надасть метеорологічна станція на початку лютого.
Друга обставина полягає в тому, що, згідно з рішенням виконкому міської ради №595 від 13.12.2017 р., для будинків без лічильників «середньозважений» тариф із січня цього року складає вже 32 грн. 73 коп. (Тобто, прогнозований тариф за січень — 40 грн. 66 коп. при прогнозованій середній температурі — -2,5 градуси — розрахований, виходячи вже з оновленого «середньозваженого» тарифу).
І нарешті третя: рішенням сесії міської ради №406 від 22.12. 2017 р. було внесено зміни в програму розвитку КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго», у якій 25 будинків, що за об’єктивних обставин залишилися без лічильників тепла, було включено на перехід на індивідуальне опалення. Як саме здійснюватиметься цей перехід і в які терміни, — покаже час.
І.СЕНЧУК