«Не можуть медики лікувати у сараї»

«Не можуть медики лікувати у сараї»

ПРО КРИТИЧНУ СИТУАЦІЮ З ФІНАНСУВАННЯМ ГОВОРИЛИ У МІСЬКРАЙТМО
Попри те, що здоров’я — то наше все, і без нього нівелюються усі інші блага, головний лікувальний заклад, яким є у нас міськрайТМО, багато років стає причиною конфліктів у питанні фінансування. Раніше — між містом і районом, а нині, в ході адмінреформи, до суперечливої пари додалися сформовані у районі об’єднані територіальні громади (ОТГ): Городницька, Чижівська, Брониківська і Піщівська.
Разом із учасниками побільшало проблем, адже у кожної ОТГ є свої «скелети у шафі»: бездоріжжя, відсутність належної інфраструктури тощо. Та й далеко не усі мешканці району приїздять лікуватися у Новоград, їдучи у ближчі районні чи обласні центри, — зауважують голови ОТГ, мотивуючи свою фінансову неспроможність забезпечити лікарню коштами на 100% від мінімальних (!) потреб.

НЕ БУДЕ ПОТРІБНОГО ФІНАНСУВАННЯ — НЕ БУДЕ ЛІКАРНІ
Про ці та інші проблеми мова йшла на засіданні членів наглядової ради, яку терміново скликав головний лікар міськрайТМО. За словами Василя Бориса, ситуація загрожує тим, що до створення госпітального округу через два роки Новоград може залишитися з такою лікарнею, у якій ніхто не захоче лікуватися. Як думати про розвиток, коли не вистачає на мінімальні потреби, а кількість людей, яких потрібно лікувати, збільшується? Представники громад та члени наглядової ради зустрілися обговорити фінансування на 2018-й рік.
На законодавчому рівні ситуація схожа на заміноване поле: то тут, то там «вибухають» проблеми, які заважають дійти згоди, але кожен розуміє, що хаотичне пересування по замінованому полю загрожує смертю усіх.
— На утримання міськрайТМО на 2018 рік виділено 72 млн. 338 тис. грн., що становить 87,7% від мінімальної потреби. Зокрема, 57 млн. 221 тис. — медична субвенція, 1 млн. 292 тис. — субвенція на відшкодування за інсуліни, 5 млн. 401 тис. — дотація з Держбюджету на оплату за енергоносії, 8 млн. 423 тис. — кошти місцевих бюджетів усіх рівнів (зокрема,
1 млн. 500 тис. — відшкодування медикаментів за пільговими рецептами міських жителів), — про це розповів у своїй доповіді головний лікар Василь Борис.
З огляду на цифри, учасники профінансували бюджет лікарні наступним чином: міський бюджет (на 92%) — 42 млн. 39 тис., при потребі — 45 млн. 637 тис.; районний (92%) — 15 млн. 691 тис., при потребі — 17 млн. 56 тис.; Городницька ОТГ (60%) — 3 млн. 529 тис., при потребі — 5 млн. 951 тис.; Чижівська ОТГ (74,9%) — 2 млн. 601 тис., при потребі — 3 млн. 473 тис.; Брониківська ОТГ (79,1%) — 4 млн. 554 тис., при потребі — 5 млн. 756 тис.; Піщівська ОТГ (71,8%) — 2 млн. 590 тис., при потребі — 3 млн. 167 тис.
Питома вага кошторисних призначень від загальної суми видатків у 2018 році становить: оплата праці — 78,2%, комунальні послуги — 9,1%, медикаменти та перев’язувальні матеріали — 4,1%, продукти харчування — 1,3%, інші видатки — 7,2%. Зовсім немає коштів на капітальні видатки.
Серед кричущих моментів фінансування — оплата праці медичного персоналу (мінімальна потреба на рік — 61 млн. 384 тис., виділено — 56 млн. 636 тис.). У цьому мінімумі не враховано видатки на забезпечення диференціації зарплати спеціалістам із вищою освітою. Тобто, працівники некваліфікованої праці (санітарки, сторожі, прибиральники) та висококваліфікований персонал (лікарі, медсестри, фельдшери, юрист-консульти, бухгалтери) отримують практично однакову зарплату. Згідно зі статистикою, зарплата у медицині на 40% менша за зарплату у промисловості.
ДЕ ЗНАЙТИ КОШТИ НА «ГАРАНТІЇ» ДЕРЖАВИ?
До старих-нових проблем держава додала гарантований перелік медикаментів із 427 найменувань, які пацієнти з цього року мають отримувати у лікарні безкоштовно, відповідно до документу, затвердженого Постановою Кабміну України від 16.03.17 р. (№180), зі змінами від 13.12.17 р.
Натомість профінансувала це лише частково, поклавши решту, як це тепер модно, на плечі місцевих бюджетів. На придбання медикаментів, вакцин, наркотичних та наркозних препаратів необхідно 6 млн. 549 тис. грн.
А далі Василь Борис назвав довгий перелік потреб на 2 млн. 882 тис., які держава не врахувала у «гарантіях», але без них не працюватиме жодна лікарня.
Потреба міськрайТМО: лабораторні реактиви та розчини для аналізаторів (інакше не можна буде робити аналізи) — 1 млн. 700 тис., медичний кисень — 120 тис., шприци, катетери, рукавички, системи, пробірки, шовний та перев’язувальний матеріал, бактерицидні лампи, медичні інструменти для операційних, засоби фіксації кісток тощо — 450 тис., плівка рентгенівська — 72 тис., дезінфікуючі засоби — 540 тис.
Тобто, повна потреба у медикаментах на рік становить 9 млн. 431 тис., виділено — 3 млн. 100 тис.: місто — 2 млн., район — 843 тис. 200, Городницька ОТГ — 0, Чижівська — 80 тис., Брониківська — 33 тис., Піщівська — 45 тис.
У ТМО є ще обов’язкові видатки на ремонт і метрологічну повірку медичного обладнання (395 тис.). Наприклад, повірка і технічне обслуговування одного наркозно-дихального апарата коштує 70 тис. грн. Не може обходитися лікарня без бензину, дизпалива, запчастин, миючих засобів, сантехніки, меблів (яким по 30 років), комп’ютерної техніки, медичних бланків (у 2017 році закуплено з благодійних коштів на 76 тис.). Загалом з благодійних коштів та спецфонду витрачено на ці видатки 732 тис. грн.
Нагальними залишаються питання поточного ремонту водопровідної системи у підвалі поліклінічного корпусу (150 тис.), завершення капремонту підлог кардіологічного та офтальмологічного відділень (531 тис.). Негайного капітального ремонту вимагає відділення анестезіології та інтенсивної терапії, інфекційне дитяче відділення, яке не ремонтувалося більше 30 років.
НА МЕДИЧНЕ ОБЛАДНАННЯ — 0 ГРИВЕНЬ…
Зовсім прикро було почути, що на придбання медичного обладнання у кошторисі передбачено нуль гривень. Тож головний меседж Василя Бориса був наступний:
— У такому вигляді лікувальний заклад не може надавати у повному обсязі кваліфіковану допомогу. Мені дуже прикро це констатувати, як головному лікарю. Ми одержали субвенцію, що передбачає видатки на зарплату на 11 місяців, енергоносії і, частково, медикаменти. На решту не закладено коштів, тож вони лягають на наші з вами плечі. Я розумію, що на етапі становлення бюджету, не в усіх є достатньо коштів. Але не може бути так, що хтось фінансує більше, хтось менше, а хтось взагалі відмовляється. Кожен учасник бюджетного процесу повинен зрозуміти: від кожного залежить доля іншого.
Усі погодилися, що медичний заклад має відповідати стандартам, і не можуть медики лікувати у «сараї». Відсутність закупівлі медичного обладнання також ставить лікарню на межу катастрофи: лише вихід з ладу бодай одного дихального апарата, за словами головного лікаря, буде значною проблемою.
— Наприклад, з Городницької ОТГ на медикаменти виділено 0 грн., а на лікування лише одного хворого з політравмою з тієї ж Городниці ми за два дні у реанімації використали ліків на 1 тис. 444 гривень.
З Курчиці хворий лежав з черепно-мозковою травмою, за день — 1 тис. 422 грн., з Крайньої Деражні дитину з перетонітом пролікували — 1 тис. грн. на день. На апаратному диханні жінка три тижні лежала, кисень закупили на 10 тис. грн. І це — мінімальні потреби! — констатував головний лікар.
«У ВАС СЕРЦЕ БОЛИТЬ ЗА МЕДИЦИНУ, А У НАС — ЗА ВСЕ»
Вислухали члени наглядової ради і думку голів Городницької та Чижівської ОТГ, присутніх на зустрічі. Можна зрозуміти їх позицію щодо того, що «на селі усе потребує ремонту», й умови життя селян давно чекають змін. Натомість, попри реформу, сьогодні важко назвати бюджети ОТГ самодостатніми. Коштів продовжує бракувати на все, а, окрім медицини, в громадах є ще галузі освіти, культури тощо. У Городниці — ще й власна лікарня, яку теж потрібно утримувати.
«Зрозумійте, ми не безрозмірні, у нас в шухляді гроші не лежать, нам треба розвивати інфраструктуру теж», — у цьому Аркадій Ратушнюк та Іван Онищук були одностайними. Констатували, що, якщо віддадуть необхідні ТМО кошти повністю, то можуть «закривати сільську і селищну ради». Втім, обидва голови погодилися, що фінанси на утримання спільного об’єкта у бюджетах громад потрібно шукати.
«КОНСЕНСУС ОБОВ’ЯЗКОВО ЗНАЙДЕМО!»
Заступник міського голови Сергій Колотов резюмував зустріч, закликавши усіх діяти спільно, шукаючи консенсус:
— Це — наш спільний об’єкт, який повинен надавати якісну допомогу усім жителям. Щоб не їхати кудись, треба підтримувати своє. Пропоную сформувати фінансовий план, у розрахунку на кожного мешканця. Те, що ви зможете підтримати, — підтримаєте, а що не зможете, — будемо вирішувати разом. Реформи щодо госпітального округу відбудуться через два роки, а до того часу нам треба вижити. Ми готові на компроміси і пропонуємо діалог: зауваження, претензії — усе вислухаємо і знайдемо компроміс. Чекаю усіх голів ОТГ на перемовини, в яких, вірю, ми обов’язково дійдемо згоди.
Вирішили на сесіях громад невдовзі розглянути питання дофінансування ТМО, відповідно до результатів виконання бюджетів. Медики закликали голів ОТГ звернутися до Мінфіну з вимогою переглянути фінансування новостворених громад, в яких не вистачає коштів на утримання життєво важливих об’єктів.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА