ВИПЛАТА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ МАЄ БУТИ ВЧАСНОЮ І ПЕРШОЧЕРГОВОЮ

На сьогодні в місті, на жаль, ще значна кількість громадян не може своєчасно одержувати заробітну плату за працю. Всього нараховується біля 20 підприємств, що мають заборгованість із виплати заробітної плати. Частина з цих підприємств існує на папері, не проводить ніякої виробничої діяльності та в той же час є в списку боржників. І тут є над чим працювати.
З метою вирішення проблем щодо виплати заробітної плати розпорядженням міського голови створена робоча група, яку очолює заступник міського голови С.Ю.Колотов, до складу якої входять представники податкової інспекції, Пенсійного фонду, управління праці та соціального захисту населення, головний Державний інспектор праці Територіальної Державної інспекції праці у Житомирській області, запрошуються представники прокуратури.
20 лютого 2009 року відбулося перше засідання робочої групи, куди було запрошено 10 керівників підприємств різної форми власності, що мають заборгованість із виплати заробітної плати. На засіданні робочої групи розглядалися причини виникнення заборгованості з виплати заробітної плати, заслухано інформацію керівників підприємств-боржників про вжиті заходи та затверджений графік погашення заборгованості на 2009 рік.
Спеціалістом з питань праці міського управління праці та соціального захисту населення та державним інспектором праці щомісячно проводяться перевірки на предмет дотримання керівниками підприємств, установ та організацій, фізичними особами вимог законодавства про працю. Матеріали перевірок, у разі виявлення значних порушень, направлятимуться до суду та прокуратури.
Хочемо звернути увагу працівників підприємств нашого міста: не чекайте, коли підприємство збанкрутує або розвалиться у вас на очах. Вимагайте вчасних розрахунків по зарплаті, а в разі відмови — звертайтеся до суду, тому що Закон — на вашій стороні.
Г.БІЛОУС, головний спеціаліст із питань праці