Визначено аптеки, що надаватимуть пільги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

9 лютого відбувся конкурс із визначення аптечних та стоматологічних установ міста, які надаватимуть відповідні пільги та послуги громадянам, котрі постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Вищезазначені пільги мають забезпечуватися, відповідно до державної програми, адже у статті 20 ЗУ «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» йдеться: «Особам, віднесеним до категорії 1, надаються такі гарантовані державою компенсації та пільги: безплатне придбання ліків за рецептами лікарів; безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування із дорогоцінних металів та прирівняних по вартості до них, що визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я).» Однак щороку державна субвенція на вищезазначені гарантії скорочується. Цього року на чорнобильців, які проживають у Новограді-Волинському, виділено лише 78 тис. 100 грн. при потребі — майже в десятеро більшій.
Крім того, згідно із прийнятою 21 грудня 2017 року Житомирською обласною радою «Програмою соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2017-2021 роки», рекомендовано органам місцевого самоврядування області розробити та затвердити відповідні програми, передбачивши видатки на фінансування витрат, пов’язаних із їх реалізацією.
Тому заступник міського голови Оксана Гвозденко зауважила, що органи виконавчої влади намагатимуться підтримати громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, і клопотатимуть перед депутатами міської ради про виділення додаткових коштів на медикаментозне забезпечення та зубопротезування. Також, спільно із директором департаменту праці та соціального захисту населення міської ради Лілією Хрущ, буде підготовлено низку звернень у відповідні державні інстанції щодо збільшення державної субвенції, оскільки у місті проживає велика кількість ліквідаторів аварії на ЧАЕС.
Комісія виконавчого комітету міської ради з визначення переможців на конкурсних засадах аптечних та стоматологічних установ міста Новограда-Волинського, що надаватимуть пільги і послуги постраждалим громадянам внаслідок аварії на ЧАЕС, розглянула кандидатури на здійснення вищезазначених послуг. Бажання взяти участь у конкурсі виявили Новоград-Волинська центральна міськрайонна аптека №217 і Новоград-Волинське міськрайонне стоматологічне медичне об’єднання. Тож, після обговорення претендентів, члени конкурсної комісії одноголосно проголосували за погодження вказаних кандидатур.
Переможцями з медикаментозного забезпечення та зубопротезування громадян, які мають пільги, відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», визначено Новоград-Волинську центральну міськрайонну аптеку №217 (медикаментозне забезпечення) та Новоград-Волинське міськрайонне стоматологічне медичне об’єднання (зубопротезування).
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради