Роками вживали як «питну», аж раптом — стала «технічна»

Роками вживали як «питну», аж раптом — стала «технічна»

ЦІНА ПИТАННЯ — НЕПІДСИЛЬНА ДЛЯ МІСЬКОГО БЮДЖЕТУ
Неприємний сюр­приз у вигляді надпису «Технічна вода» віднедавна зустрічає бажаючих набрати води у бюветі, що розташований у Сквері Слави по вулиці Ковальського.
Свого часу бювет був відкритий у рамках міської програми забезпечення міста альтернативними джерелами водопостачання. На його будівлі постійно висіла інформаційна довідка про вміст у воді хімічних речовин і сполук. Для порівняння — вказувалося допустиме значення.
За переважною більшістю показників вода вважалася «питною». Надто — в ті періоди, коли Водоканал через промивку мереж чи аварії припиняв централізоване водопостачання. Тоді до бювету масово йшли жителі навколишніх кварталів багатоповерхової забудови. Для прикладу, минулого літа (коли Водоканал без попередження вимкнув воду через пошкодження кабелю електроживлення) черга до бювету у Сквері Слави налічувала до півсотні городян. Щоб набрати води, доводилося чекати 40-50 хвилин.
Аж раптом: не «питна», а «технічна». Що сталося? Відповідь на це питання «Звягелю» надали у відділі благоустрою управління ЖКГ міської ради.
Начальник відділу Ігор Патюк пояснив, що погіршилася якість води в підземних горизонтах. Про це міську раду трохи більше тижня тому сповістили листом із Водоканалу, на обслуговуванні й утримуванні якого перебувають три бювети: по вул.Ковальського, Рокоссовського і Пушкіна.
Лабораторія Водоканалу систематично перевіряє воду в бюветах на відповідність державним стандартам. Нещодавно було зафіксовано погіршення якості за тими показниками, за якими раніше було все в нормі. Коли ж проби води направили на додаткове дослідження в Житомир, то там виявили відхилення ще й за, так званими, альфа та бета частинками.
У відділі благоустрою, спираючись на висновки Водоканалу, стверджують, що нині діюча в бюветі система очистки води вже не справляється. Тому вода й перейшла у статус «технічної». Тобто, такої, яку не рекомендують вживати в їжу навіть після кип’ятіння.
Це питання розглядалося на засіданні постійної депутатської комісії міської ради з питань ЖКГ та екології. Зі слів керівництва Водоканалу, додаткова система очистки, яка би знову перетворила «технічну» воду на «питну» (якщо погані аналізи підтвердяться), коштує біля 800 тисяч гривень. Враховуючи реалії цьогорічного бюджету, можна навіть не сподіватися, що це питання буде вирішуватися. Принаймні, найближчим часом, — зізнаються у відділі благоустрою.
Непроста доля й бювету в мікрорайоні «Зелені». Ще з літа минулого року він не працює: вийшов із ладу глибинний насос. Обладнання перебувало на гарантії. Тож, його полагодили. Втім, насос зламався знову… Наразі він — працюючий, є в наявності, проте для встановлення потрібно дочекатися сприятливих погодних умов: температура повітря повинна прогрітися хоча б до +10°С. Тож, відновлення роботи бювету по вул. Рокоссовського слід очікувати не раніше весни.
Щоб остаточно з’ясувати, чи придатна до вживання вода, відділ благоустрою має наміри провести повний розширений спектральний аналіз води у всіх трьох міських бюветах, що знаходяться на обслуговуванні Водоканалу. Відібрані проби 14 лютого направили на дослідження до столичного інституту. Результати аналізів будуть готові через 10 днів. Тоді й стане відомо, чи залишаться на території міста бювети з водою, що відповідає стандартам «питної».
Олег БРЮХАНОВ