Як наші пластуни пекли млинці на Рівненщині

Як наші пластуни пекли млинці на Рівненщині

У жовтні минулого року ми знайомили наших читачів з діяльністю пластового осередку у нашому місті й керманичем місцевої станиці «Пласту» Ігорем Мельником, який працює начальником одного з банківських відділень та є депутатом міськради (газета «Звягель» від 27 жовтня 2017 р., «Моя робота — розпалити пластовий вогонь у Новограді»). 17-18 лютого, у селі Волошки Рівненської області, відбувся мистецько-вишкільний захід «Смачний млинець», участь в якому взяли півсотні пластунів, зокрема, й наші. Про це «Звягелю» розповіли пластуни місцевого осередку:
— Від Новоград-Волинської станиці поїхати зголосилися: Лідія та Костянтин Хоменки, Марія та Володимир Кальченки, Назар Нинюк, Богдан Хомеча, — розповів Ігор Мельник. — На Рівненщині ми мали змогу відчути справжній дух свята Масниці, коли зима закінчується, і на підході відчувається весна. Головна мета таких зустрічей — отримання підлітками потрібних життєвих навиків, здача умінь, активний цікавий відпочинок.
Спілкуючись із пластунами, щоразу помітні у їх розповідях рідкісні для сучасного вжитку слова. Зізнаюся, що не один раз зазирнула у словник, готуючи до друку цей матеріал. Як виявилося, дивні слова — це козацькі терміни, як і сама назва «Пласт»: пластун у козаків — то розвідник.
Аби ви теж оцінили, пропоную до вашої уваги уривок із розповіді на Фейсбуці організаторів табірного відпочинку — пластунів із Квасилова, що на Рівненщині. Як поділилися вони, їм було приємно, що, окрім осередків з Рівненської області, до них приїхали новоград-волинці:
«Без них захід не був би таким колоритним. Юнацтво отримало знання про традиції Масниці, гутірку (так пластуни називають навчальні заняття та розваги — авт.) з картографії, співи, танці. Активно грали у квести на вулиці та теренові ігри (вид пластового заняття — рольова або сценарна гра на відкритому терені за правилами, що відповідають легенді табору — авт.). Також були дебати на різні актуальні теми сучасності. У неділю рано відвідали службу Божу до прощеної неділі. Заходи були дуже колоритними».
— Отримавши запрошення від друзів-пластунів приїхати на свято, ми вирішили взяти у ньому активну участь, — розповіла виховник місцевого осередку «Пласту» Лідія Хоменко. — Оселя у Волошках дозволяє активно проводити навчання та виховання пластунів, забезпечена кімнатами для проживання, є конференц-зала, їдальня, обладнана кухня та велике подвір’я зі спортивним майданчиком. Головною інтригою другого дня стало те, що лише трьох учасників іменували. Тобто, засвідчивши виховникам свої знання з теорії і практики пластування, вони отримали хустину, що засвідчує рівень досягнень у «Пласті». Для усіх прихильників це є визначна подія.
На закритті табору справді відбулася значима подія для новоградських пластунів та для Костянтина Хоменка, якого було іменовано пластуном-прихильником із пов’язанням малинової хустини. Подія була несподіваною, бо про неї наперед не повідомляють, даючи можливість кандидату не зупинятися на шляху самовдосконалення та краще проявити себе, що ним було успішно зроблено. Іменований пластун поділився враженнями зі «Звягелем»:
— Я запропонував додати до програми заходів свою «родзинку» у вигляді майстерки (майстер-класу — авт.) з приготування вареників та млинців для учасників свята, а їх було 48! Зрозуміло, що усі хотіли скуштувати не по одному млинцю… Серед складних завдань виявилося ліплення вареників, але команда під моїм керівництвом впоралася найкраще. Успіхом нашої роботи став правильний розподіл завдань. Ми приготували 180 вареників із начинками з картоплі та сиру! Щиро вдячний рівненським пластунам за організований вишкіл та час, проведений разом! Пласт — це організація, яка навчає, виховує, вдосконалює твої здібності, дарує цікаві знайомства.
— У ці вихідні ми прекрасно провели час, — розповіла Марія Кальченко. — Організатори чудово впоралися зі своїм завданням. Дякуємо за позитивні емоції, які нам подарували!
Юлія КЛИМЧУК