Інформація щодо впровадження медичної реформи у 2018 році

У жовтні 2017 року Верховна Рада ухвалила законопроект щодо медичної реформи. Кабінетом Міністрів України розпорядженням від 15.11.2017 р. №821-р затверджено «План заходів із реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я до 2020 року».
Планом передбачено створення правових основ для нової системи фінансування охорони здоров’я:

  • внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення умов для запровадження нового механізму фінансування медичної допомоги;

  • визначення моделі гарантованого державою пакета медичної допомоги (проект Закону України «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів»);

  • внесення Кабінету Міністрів України нормативно-правових актів щодо обсягу надання медичної допомоги за рахунок коштів Державного бюджету (за договорами про медичне обслуговування населення).


Із нового року розпочала своє практичне втілення реформа галузі охорони здоров’я на рівні первинної медико-санітарної допомоги. За інформацією МОЗ України, впровадження заходів щодо реформування первинної медико-санітарної допомоги розпочнеться 01.04.2018 із приписної кампанії (укладення Декларацій між пацієнтом та сімейними лікарями та дільничними педіатрами). Це стане можливо, у разі забезпечення реєстрації закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, та медичних працівників, у єдиній електронній системі обміну медичною інформацією та пацієнтів.
Із 1 січня 2018 року фінансування закладів первинної медико-санітарної допомоги здійснюється за рахунок медичної субвенції. На місцевий бюджет покладено фінансування за комунальні послуги.
Після утворення Національної служби здоров’я України з 01.07.2018 року завершується приписна кампанії та впроваджується новий механізм фінансування первинної медико-санітарної допомоги на основі договорів.
Послуги медичних працівників первинної ланки будуть безкоштовними для громадян, тобто, гарантованими державою, а саме: людина звертається у КЗ «ЦПМСД міста» до конкретного лікаря за медичною допомогою, а держава (Національна служба здоров’я України) перераховує кошти в Комунальний заклад, де працює лікар.
Для успішної реалізації даного напряму необхідно розпочати автономізацію закладів охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги (шляхом створення Комунального підприємства та його державної реєстрації) з послідуючим переоформленням ліцензії на медичну практику та акредитаційного сертифіката закладу охорони здоров’я.
У процесі реформування передбачено електронний режим роботи лікувальних закладів із комп’ютерним забезпеченням, навчання медичних працівників роботі в системі eHealth та ведення електронної медичної документації. Згідно з характеристикою технічного стану, необхідно привести Комунальні заклади у відповідність до табеля оснащення.
Реформування галузі первинної медико-санідарної допомоги в місті розпочалося набагато раніше, і певні напрацювання щодо її розвитку ми вже маємо. За останні роки в місті було створено 7 амбулаторій загальної практики — сімейної медицини.
На виконання міської програми розвитку ПМСД міста за 2017 рік, за сприяння міського голови та депутатів міської ради, використано 2 млн. 203 тис. 600 грн., а саме:

  • виготовлення проектно-кошторисної документації та її експертиза для реконструкції нежитлового приміщення по вул.Лідіївський шлях, 32, для відкриття АЗПСМ №8;

  • капітальний ремонт АЗПСМ №1 (вул.Леваневського, 24);

  • виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт АЗПСМ №7 (вул.Н.Оржевської, 13);

  • проведення поточного ремонту АЗПСМ №6 (вул.Н.Оржевської, 13);

  • закупівля лікарських засобів для надання невідкладної допомоги, виробів медичного призначення;

  • придбання медичного обладнання та предметів довгострокового користування для забезпечення АЗПСМ КЗ «ЦПМСД міста»;

  • придбання медичного обладнання та інвентарю в профілактично-діагностичне відділення КЗ «ЦПМСД міста»;

  • забезпечення доступу до Інтернет-мережі всіх автоматизованих робочих місць лікарів;

  • оснащення закладів швидкими тестами (у т.ч. аналізаторами сечі) для лабораторного дослідження;

  • забезпечення децентралізації (з АЗПСМ) забору біоматеріалів для лабораторного дослідження;

  • пільгове забезпечення лікарськими засобами окремих груп населення та за певними категоріями захворювань;

  • забезпечення інвалідів та дітей-інвалідів технічними засобами та виробами медичного призначення, відповідно до реабілітаційної програми МСЕК;

  • забезпечення виконання Урядової програми «Доступні ліки» для певної категорії населення на суму 700,0 тис. грн.


Перехід на оплату послуг із вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги за новим механізмом у повному обсязі в межах гарантованого державного пакета медичної допомоги для всіх закладів охорони здоров’я розпочнеться в 2020 році.
І.ВОШКО, головний лікар КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Новограда-Волинського»