Рахувати «копійку» по-нашому: міська рада додатково виділила на дахи колегіуму й гімназії 800 тисяч гривень

Рахувати «копійку» по-нашому: міська рада додатково виділила на дахи колегіуму й гімназії 800 тисяч гривень

Таким чином загальна вартість робіт перевищила початкові умови тендерної пропозиції. Нагадаємо, історія з ремонтом дахів на колегіумі й гімназії розпочалася ще у 2016 році. Переможець тендеру — ТОВ «Компанія РОС» (м.Житомир) — постійно не вкладався у строки (про це неодноразово повідомлялося у «Звягелі», востаннє — у номері від 24 листопада 2017 року). Термін угоди завершився 31 грудня 2017 року, але роботи на обох об’єктах не завершені. Потрібно ще 800 тисяч гривень, оскільки зросли в ціні будматеріали й оплата праці (роботи завершуватимуть інші фірми).
Оскільки в будь-якому разі справу потрібно довести до кінця, депутати виділили з міського бюджету необхідні 800 тисяч у ході засідання 20-ї сесії Новоград-Волинської міської ради сьомого скликання.
Голосування за це рішення не пройшло без дискусій. Втім питання про персональну відповідальність (адже мова йде про додаткові витрати з міського бюджету — тобто, про гроші всієї громади, які б за ефективнішого господарювання могли б бути спрямовані на інші потреби) залишилося відкритим.
У цьому випадку все списали на недобросовісного підрядника. До слова, відділ капітального будівництва, який був створений для того, щоб курувати подібні роботи, досі має вакансію. Двічі оголошували конкурс на посаду начальника — охочих не знайшлося.
«Ми всі винні, бо довірили роботи такій фірмі», — зауважив голова бюджетної комісії Ігор Юшманов. «Персональну відповідальність поки що несе Ващук, як начальник управління. Як і я, бо її призначив», — додав міський голова Віктор Весельський. «Пора з цим зав’язувати. Або хоча б не преміювати таких працівників», — вніс пропозицію депутат Василь Остапчук.
На цьому тлі знайшла підтримку пропозиція депутата від Народної Партії Олександра Остапчука: розробити положення про порядок візування господарських угод. Іншими словами, щоб при укладанні договорів юристи міської ради чітко прописували відповідальність сторін, аби при зривах, на кшталт цього, були правові підстави звертатися до суду. Станом на сьогодні, як зазначив Павло Антонюк, начальник юридичного відділу міської ради, від жодного відділу чи управління не надходило клопотань щодо юридичної перевірки угод.
Достатньо обговорюваним виявилося питання про надання в безоплатне користування суб’єктам господарювання — переможцям відкритих торгів — приміщень харчоблоків і обладнання в закладах загальної середньої освіти міста. Йдеться про те, що в рамках новації у СШ №4 і ЗОШ №9 учнів забезпечуватимуть харчуванням приватні підприємці. Тож, необхідне для цього майно було вирішено здати їм у оренду… за 1 гривню в рік.
Проти такого рішення виступив депутат Василь Остапчук, який назвав це «прямою дорогою до корупції»: «Взяти в громади майно і віддати якомусь приватному підприємцю. Ми так усе роздамо. Хто буде відповідати, коли після закінчення терміну оренди комунальне майно буде розкрадене чи пошкоджене?».
Рішення знайшло підтримку більшості депутатів тільки після того, як прозвучали запевнення, що для підстраховки будуть прописані балансові вартості обладнання (277 тис. грн. — СШ №4, 81 тис. грн. — ЗОШ №9).
А заступник міського голови Оксана Гвозденко додала, що передача харчування дітей у приватні руки дасть у підсумку покращання якості послуги поряд із економією бюджетних коштів.
Із порядку денного було знято проект рішення «Про викуп земельних ділянок для суспільних потреб». Йдеться про намір міської влади викупити п’ять земельних ділянок (паїв), що межують із кладовищем у Суслах, яке вже фактично вичерпало свій ресурс. Щоб додатково опрацювати це питання, створили комісію на чолі з першим заступником міського голови Сергієм Колотовим. Додамо, що в проекті рішення, який розміщений на сайті міської ради, значиться наступне: «У зв’язку з необхідністю вжиття невідкладних та дієвих заходів щодо належного поховання померлих, суспільною потребою з розширення території міського кладовища на вул. Луговій…» і далі по тексту — орієнтовна викупна ціна — 81134 грн. за 1,0 га, а також наведені 5 ділянок площами: 1,5990 га, 0,7526 га, 2,3516 га, 2,3516 га, 2,8129 га. Тобто, розширення меж Суслівського кладовища обійдеться міській громаді ще у щонайменше 800 тисяч гривень.
Відповідним рішенням міської ради створено комісію з реорганізації комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Новограда-Волинського» шляхом перетворення його в комунальне некомерційне підприємство. Головою комісії визначено головного лікаря закладу Інну Вошко.
Внесено зміни до рішення міської ради від 19.11.15 р. №10 «Про утворення, визначення кількісного та затвердження персонального складу виконавчого комітету Новоград-Волинської міської ради сьомого скликання», а саме: виведено зі складу виконкому чотирьох осіб (Л.В.Шутову, Ю.М.Скорика, Н.В.Даниленко, Г.А.Воробей), у зв’язку з обставинами.
У міжсесійний період міський голова й депутати визначаться із новим кількісним складом і погодять кандидатури нових членів виконкому. Затвердити їх планується на наступній сесії.
Затверджено містобудівну документацію: «Детальний план частини території міста Новограда-Волинського на вулиці Співдружності під багатоповерхову житлову забудову»; «Детальний план території окремої земельної ділянки на вулиці Олейнікова, 20-А, в місті Новограді-Волинському під будівництво об’єктів промисловості»; «Детальний план території окремої земельної ділянки на вулиці Відродження, 8-Б, в місті Новограді-Волинському під будівництво об’єктів транспортної інфраструктури».
Під час засідання прийнято: звернення депутатів міської ради до Президента України Порошенка П.О., Голови Верховної Ради України Парубія А.В., Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо урегулювання питання проведення перерахунку грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб; звернення депутатів міської ради до Кабінету Міністрів України щодо урегулювання питання фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування; про екологічний стан річки Случ.
Щоправда, як зауважив міський голова за підсумками недавньої участі в засіданні регіональної філії Асоціації міст України, ані в Житомирі, ані в Коростені, ані в Бердичеві питання про підвищення пенсій військовим пенсіонерам не порушувалося так гостро, як у Новограді. Втім, позицію новоградських пенсіонерів буде доведено до голови Асоціації міст України.
Коли порядок денний вичерпався (загалом 36 питань), відбулося позапланове обговорення продовження будівництва хірургічного корпусу. Оскільки дотепер кошти на будівництво виділялися з міського й обласного бюджетів (включаючи кошти на округи депутатів міської й обласної рад), а з районного — ні. Питання постало гостро, бо очікується надходження 10-15 млн. грн. коштів Державного фонду регіонального розвитку при обов’язковій умові: 30% співфінансування з місцевих бюджетів. Тож, депутат Микола Усенко поставив питання: як ці 30% повинні розподілитися між усіма учасниками будівництва? Адже майбутній хірургічний корпус обслуговуватиме не тільки міських жителів, а й районних, а після створення госпітального округу — також жителів сусідніх районів. Було вирішено підписати угоду, в якій кожна зі сторін (місто, район, ОТГ, сусідні райони) візьме на себе зобов’язання щодо участі у співфінансуванні.
Чергову, двадцять першу, сесію міської ради сьомого скликання планується провести 19 квітня 2018 року.
Олег БРЮХАНОВ