Як уберегтися від обмороження

Під час сильних холодів не варто без необхідності виходити на вулицю. Особливо це стосується дітей та літніх людей. Крім того, в зоні ризику — люди, котрі страждають на вегето-судинну дистонію, атеросклероз та інші серцево-судинні захворювання.
Якщо ж вам необхідно вийти на вулицю, то не забувайте про наступні головні правила безпеки під час морозів:

  • вдягатися слід у багатошаровий одяг із натуральних матеріалів, найкраще — вовни та хутра;

  • взуття має бути зручним і просторим, обов’язково сухим, із цупкими теплими устілками, панчохи — вовняними;

  • не виходьте на мороз без теплої шапки, шарфа та рукавичок;

  • на час холодів краще відмовтеся від металевих прикрас (сережок, перснів, браслетів) — вони порушують циркуляцію крові, а також можуть примерзати до голого тіла;

  • перед виходом на вулицю слід змазати шкіру обличчя та інші відкриті ділянки тіла жирним кремом;

  • під час перебування на вулиці постійно активно рухайтеся, намагайтеся заховатися від вітру — він пришвидшує переохолодження.


У холодну пору року, а тим більше, при аномально низьких температурах, слід пам’ятати і про правильне харчування. По-перше, перед виходом на вулицю слід добре поїсти. Їжа має бути калорійною. Щодня слід споживати м’ясо та рибу, гарячі супи та напої, фрукти та овочі, зернові та молочні продукти.
Лікарі категорично не радять вживати алкоголь у якості зігріваючого засобу: він притупляє відчуття холоду, водночас збільшуючи тепловіддачу організму, внаслідок чого можна замерзнути ще швидше і сильніше. Не варто на морозі і палити: це знижує периферійну циркуляцію крові, підвищує ризик обмороження.
У разі ж, якщо вберегтися від морозу не вдалося — ви перемерзли чи обморозилися, — одразу звертайтеся до лікарів! Якщо ви стали свідком обмороження іншої людини, то викличте медиків, а тим часом намагайтеся самостійно надати першу допомогу: доставити постраждалого в тепле приміщення і зігріти обморожену ділянку тіла, відновити кровообіг шляхом відігрівання (сухим теплом, але в жодному разі не гарячою водою чи повітрям), зробити легкий масаж теплими руками (не снігом!). Допоможе відігріти обморожену кінцівку також занурення її у теплий відвар селери, картоплі чи ромашки. Теплого слід і випити — це можуть бути чай, молоко або бульйон, проте в жодному разі не алкоголь — він лише погіршить стан потерпілого.
Керівництво Новоград-Волинського МРВ
УДСНС України у Житомирській області