НЕПОВНОЛІТНІ В ОБІЙМАХ ВУЛИЦІ

Працівники СКМСД (сектор кримінальної міліції у справах дітей) Новоград-Волинського МВ за 2008 рік склали 262 адміністративних протоколи, у тому числі 172 — на дорослих та 90 — на неповнолітніх. У СКМСД на обліку перебуває 44 неповнолітніх, з яких 36 — звинувачені у вчиненні злочину.
— Більша частина злочинів — це крадіжки, грабежі, розбої, шахрайства, зауважує Олександр Вовченко, начальник СКМСД. — Вже другий рік правоохоронців турбує проблема крадіжок мобільних телефонів. Діти один в одного викрадають «мобілки» як на вулиці, так і в школах, на спортивних майданчиках, в ігрових клубах, ігротеках. Кримінальна відповідальність за скоєння грабежів, крадіжок, розбою, хуліганства, умисне знищення або пошкодження майна наступає з 14 років.
До речі, майже кожен злочин розпочинається з розпиття алкогольних напоїв.
З метою протидії фактам продажу неповнолітнім спиртних напоїв та тютюнових виробів правоохоронці організували ряд оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення порушників правил торгівлі алкогольними та тютюновими виробами (ст.156 КУпАП). Протягом останнього тижня працівники СКМСД виявили 5 таких правопорушень. У кіоску по вул. Кірова продавець продала 15-річньому учневі ЗОШ №4 пачку цигарок. Те ж саме вчинила і її коллега у кіоску по вул.Волі, продавши неповнолітній дівчині тютюнові вироби. Продавець у магазині по вул.І.Франка також взяла гроші у 16-річного хлопчика за пачку цигарок. Жодна із жінок навіть не поцікавилася у дітей — скільки їм років. На порушниць закону були складені адмінпротоколи за ст.156 КУпАП. Дана стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від 85 до 340 грн.
Чомусь ніхто не замислюється над тим, що на місці цих дітей можуть бути ваші діти, яким хтось продасть спиртне чи сигарети, а ви про це не знатимете, як і більшість тих батьків, які займаються зароблянням грошей, щоб забезпечити своїм дітям безтурботне сьогодення та майбутнє.
Так, на вихідних біля кінотеатру ім.Щорса правоохоронці затримали двох неповнолітніх дівчат 15 та 16 років, які були напідпитку. Батьки, які прибули у відділок, були «приємно» здивовані. На них правоохоронці склали адмінпротоколи, які потім направили до суду.
Шокуючий випадок стався наприкінці січня. До реанімаційного відділення міськрайТМО було доставлено хлопчика 2003 р.н., жителя с.Теснівка. Малолітня дитина отруїлася алкоголем. Напередодні лиха мати зі співмешканцем залишили на столі недопиту пляшку з горілкою та полягали спати. Дитина вирішила взяти приклад з дорослих. На щастя, хлопчика вдалося врятувати, а ось мати постане перед судом.
Як зазначив Олександр Вовченко, під час огляду закладів торгівлі, у більшості з них, в першу чергу це стосується кіосків, відсутні написи типу «Ми не продаємо спиртних та тютюнових виробів неповнолітнім», які є першим сигналом для дітей, що тут можуть запитати скільки тобі років та повідомити батьків чи навіть міліцію, оскільки багато дітей купівлю спиртного чи сигарет пояснюють тим, що купують для батьків. Добре, якщо це так…
Про межі дитячої вигадливості та фантазії, яка пліч-о-пліч межує з брехнею, коли дитину спіймали «на гарячому», свідчить випадок, який стався у міському Парку культури. Хлопчик сміливо та впевнено сидів на лавці і курив дорогі цигарки. Не злякався він і правоохоронців, які підійшли до нього. Натомість він запропонував працівникам міліції пригощатися. На запитання, розповісти про себе та батьків, Микола (ім’я змінено) розповів цілу драму. Мама — алкоголічка, батько — п’яниця, а курити навчила бабуся, з якою він проживає. Та зовнішній вигляд дитини, наявність недешевого мобільного телефону, дорогі цигарки свідчили про інше. Та, на диво правоохоронців, у батьків були мобільні телефони, які були записані у телефонній книжці хлопчика. За лічені хвилини шоковані інформацією, яку повідомили міліціонери, дорослі були у парку.
«Що сталося? Чого тобі не вистачає? Чому ти тут, а не вдома?», — крізь сльози запитала матір у своєї дитини.
Як з’ясувалося, батьки хлопчика працюють на досить престижних посадах у солідних установах. І оскільки Миколі лише 13, перед судом відповідатимуть батьки, яких притягнуто до відповідальності за ст.184 КУпАп. Просте запитання: «Чому дитя сказало неправду?»…
Батьки досить часто скаржаться, що незаконно затримали їхню дитину, мовляв, якщо дитина випила декілька пляшок пива чи курить, це ще не означає, що вона вчинила злочин. Ніхто про це й не говорить. Навпаки, ми робимо цю справу саме для них, щоб вони «перекрили» своїм дітям їхні, а якщо точніше ваші, батьківські грошові витрати, на те, що є наслідком цих негативних явищ у підлітковому середовищі.
Правоохоронці говорять про декілька причин скоєння неповнолітніми злочинів. По-перше, неналежне виховання батьками своїх дітей, відсутність батьківського впливу через постійну зайнятість, якщо мова йде про благополучну сім’ю та байдужість і нелюбов до дитини у сім’ї неблагополучній. В обох випадках замість тата й мами вулиця стає їхньою вихователькою. По-друге, велику роль у формуванні дітей і підлітків відіграє телебачення, інтернет та інші ЗМІ із показом насильства, агресії, жорстокості, розпусти, ідеалізації героїв з кримінального середовища.
Іноді діти та підлітки вважають, що за скоєний ними злочин жодної відповідальності не буде, бо вони ще неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві зовсім не означає, що їм треба потурати в усьому. Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар’єру» ще в підлітковому віці. Дитяча й підліткова злочинність — наша велика біда. І батьки своїм чадам повинні приділяти більше уваги, щоб потім не було пізно.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, старший лейтенант міліції