Три пориви теплових мереж ліквідовували навіть уночі

Три пориви теплових мереж ліквідовували навіть уночі

У комунальній галузі практично неможлива безаварійна робота. Інша справа: чи відповідально ставляться до усунення неполадок працівники підприємства, чи прагнуть вкластися у найкоротші терміни, аби споживачі відчули мінімум незручностей? У цьому плані колектив КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» на чолі з директором Людмилою ТОДОРОВИЧ вирізняється у кращий бік. Як повідомляють на підприємстві, над ліквідацією аварійних ситуацій працювали навіть уночі, тому мешканці будинків не відчули істотних змін температурного режиму в своїх оселях.
У той же час місцеві працівники теплопостачального підприємства справедливо розраховують на взаємну люб’язність і нагадують: «Своєчасна плата за спожите тепло — прямий обов’язок споживачів».
Детальніше про хід опалювального сезону в Новограді-Волинському розповідає директор КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Людмила Тодорович:

— Ні для кого не секрет, що в цілому по Україні теплопостачальна галузь перебуває у досить незадовільному стані та потребує значних капіталовкладень. На сьогодні більша частина опалювального сезону у місті успішно пройдена без суттєвих проблем, хоча і КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» не уникло аварій. Впродовж грудня 2017 року — лютого 2018 року сталося 3 значні пориви теплових мереж: до житлових будинків №16А, №24 по вул.Сагайдачного; до житлового будинку №3 по вул.Єрьоменка та до житлових будинків №30, №32 по вул.Пушкіна. Аварії були оперативно ліквідовані працівниками підприємства.
Кричущим фактом, який загострив увагу всієї країни на проблемах галузі, став порив магістральної тепломережі 24 лютого у Харкові, внаслідок чого без теплопостачання залишилось 666 об’єктів житлової та соціально-побутової сфери у двох районах міста.
Також увага ЗМІ прикута до м.Теплодар, що в Одеській області, яке днями можуть відключити від газопостачання через багаторічні борги мешканців за опалення.
Варто зазначити, що 90% від усіх коштів, які надходять від споживачів як плата за теплопостачання, використовуються на закупівлю природного газу та електроенергії, і лише 10% від загальної суми призначені для виплати заробітної плати, сплати податків та ремонту теплових мереж і обладнання тощо. Таким чином стабільна і безперебійна робота теплопостачального підприємства напряму залежить від стану розрахунків споживачів за отримані ними послуги.
Станом на 26.02.2018 року борг населення за опалення склав 4,9 млн. грн. При цьому із загальної кількості споживачів централізованого опалення (населення) — 8956, отримувачами субсидій є 4891.Тому, користуючись нагодою, вкотре хочемо закликати своїх споживачів сумлінно дотримуватись платіжної дисципліни, недопускати утворення заборгованості, що дозволить уникнути судових розглядів, небажаних зустрічей із представниками Державної виконавчої служби, а також позбавить від додаткових витрат зі сплати судового збору (від 176,20 грн.) та виконавчого збору (10% від суми, що підлягає стягненню за виконавчим документом).
Одним із основних обов’язків споживачів, визначених Законом України «Про житлово-комунальні послуги», є обов’язок оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Переважна більшість споживачів теплової енергії належним чином виконують взяті на себе зобов’язання в частині проведення оплати за спожиті ними послуги. Проте є й такі споживачі, котрі з тих чи інших причин нехтують своїм обов’язком та не оплачують спожиті послуги впродовж тривалого часу, що призводить до утворення заборгованості.
Законом України «Про теплопостачання» передбачено, що, у разі відмови споживача оплачувати споживання теплової енергії, заборгованість стягується в судовому порядку.
Станом на 01.02.2018 року на примусовому виконанні у відділі Державної виконавчої служби перебуває 155 виконавчих документів про стягнення з фізичних осіб на користь КП НВМР «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» заборгованості за теплопостачання на загальну суму понад 476 тис. грн. (в тому числі — судовий збір).
Примусове виконання судових рішень здійснюється на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Законом України «Про виконавче провадження».
Більшість виконавчих документів про стягнення з населення боргів за спожите тепло виконується шляхом звернення стягнення на заробітну плату, пенсію та інші доходи боржника. До боржника може застосовуватися також заборона виїзду за межі України або ж навіть ставитися питання про притягнення до кримінальної відповідальності за умисне невиконання рішення суду.
Підготував Олег БРЮХАНОВ