Майбутня краєзнавча конференція в районі

Відповідно до рішення січневих зборів Новоград-Волинської міськрайонної організації НСКУ, було прийнято рішення провести в жовтні цього року регіональну науково-краєзнавчу конференцію «Ярунщина у визвольних змаганнях українського народу і волинян у 1648-1676 роках». Серед переліку питань, які пропонується взяти до підготовки, наступні:

  1. Становище корінного населення Волині і Ярунщини після приєднання краю до Речі Посполитої внаслідок введення Люблінської унії 1569 року.

  2. Боротьба населення Волині і Ярунщини у складі козацьких військових формувань проти панування польської шляхти в краї.

  3. Бої козацько-селянських збройних формувань під проводом Максима Кривоноса біля Яруня і на території Західної Волині у 1648 році проти засилля окатоличеного панства і продовження польської експансії в краї, введення на українських землях кріпацтва та унії.

  4. Події 1648-1676 років і внесок волинян у національно-визвольну боротьбу в пам’яті вдячних земляків ХХІ століття.

  5. Ярунщина і її люди у ХІХ-ХХІ століттях: сходинки економічного, соціально-культурного і адміністративного становлення та перетворення регіону.


Краєзнавчу конференцію планується провести у першій половині жовтня 2018 року. Для вчителів міста і району та їх учнів, які займаються питаннями краєзнавчої роботи в рамках шкільної МАН, ця конференція буде доброю нагодою представити свої досягнення широкому загалу. Рішення краєзнавців щодо проведення конференції знайшло підтримку у керівників Новоград-Волинського району. У процесі підготовки до конференції буде сплановано також проведення інших цікавих заходів щодо гідного відзначення подій, яким — 370 років.
Оргкомітет