Платники аліментів, стережіться: «Ліквідація заборгованостей зі сплати»

Питання виконання батьками обов’язку щодо утримання своїх дітей не втрачає актуальності. Проблема забезпечення належної виплати аліментів сьогодні торкається багатьох сімей.
Законом України від 07.12.2017 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який набрав чинності 06.02.2018 р., внесено зміни до Закону України «Про виконавче провадження» (далі — Закон) та встановлено нові види заходів примусу до неплатників аліментів. Закон України від 07.12.2017 р. суттєво врегульовує багато прогалин і неточностей, що були присутні у цій сфері. Головна особливість нововведень — спрямованість на першочерговий захист інтересів дитини.
Мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшено із 30% від прожиткового мінімуму до 50%. Тобто, відтепер, із грудня 2017 р., мінімальний розмір аліментів становитиме 746 грн. для дитини віком до 6 років (від 6 до 18 років — 930 грн.).
Відповідно до змісту положень нової редакції ч.9 ст.71 Закону, державний виконавець, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, виносить постанови:

  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;

  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії (далі — зброя);

  • про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.


Відповідно до вищевказаного Закону України, Кодекс України про адміністративне правопорушення доповнено ст.183’ та встановлено адміністративну відповідальність за несплату аліментів, що полягає у несплаті аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців із дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання. За таке порушення передбачено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.
Міністерство юстиції запустило відкритий реєстр боржників зі сплати аліментів.
Створено регіональні штаби та мобільні групи для того, щоб контролювати процес виконання таких рішень та допомагати виконавцям на місцях.
На даний час у відділі ДВС перебуває 1988 виконавчих проваджень зі стягнення аліментів. Державними виконавцями відділу винесено 1089 постанов, відповідно до ч.9 ст.71 Закону України «Про викпровадження». Боржники почали самостійно ініціювати налагодження комунікацій зі своїми колишніми дружинами або чоловіками, погашаючи існуючі заборгованості. Більше того, з’являються випадки, коли заборгованість не просто повністю погашалась, але стягувачі забирали документи з органів державної виконавчої служби.
Зміни до законодавства усувають можливості платника ухилятися від сплати аліментів.
О.ШЛАПАК, начальник відділу