УВАГА ГОРОДНИКАМ! ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!

З настанням весни люди починають активно працювати на присадибних ділянках, городах, дачах. Згрібають та спалюють сухе листя, гілки дерев та інше сміття. Перекопують, переорюють землю.
Під час роботи на землі слід пам’ятати, що з часів Другої світової війни до нашого часу залишилось багато вибухонебезпечних предметів (авіаційні бомби, снаряди, інженерні й артилерійські міни, гранати, набої тощо). Як правило, вони лежать у землі. Тільки за минулий 2008 рік на території міста і району було виявлено і знешкоджено 105 снарядів, 10 мін, 3 гранати, що пролежали в землі з часів ВВВ. Мали місце виявлення ВНП у поточному році в с.Майстрова Воля, де свою пильність виявив мешканець села Озаківський М.Г.
Які ж є вибухонебезпечні предмети, і що необхідно знати при їх виявленні?
Протитанкові та протипіхотні міни, ручні протитанкові гранати, артилерійські міни, снаряди та авіабомби мають металеві корпуси у формі ящиків, правильних та заокруглених циліндрів і т.п. різних розмірів. Струс, удари, нагрівання їх в полум’ї викликають вибух.
Необхідно пам’ятати, що виявлені вибухонебезпечні предмети (ВНП), які тривалий час перебували в землі чи воді, являють собою ще більшу небезпеку. Від вологи при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки — пікрати (ззовні вони мають вигляд білих порошкоподібних наростів), що вибухають навіть від невеликого тертя, маленької іскри, незначного удару. Тому якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, — до нього не можна навіть торкатися — це дуже небезпечно.
При виявленні ВНП забороняється перекладати чи перекочувати їх з одного місця на інше, нагрівати і ударяти, намагатися розряджати і розбирати, використовувати заряди для розведення вогню і освітлення.
При виявленні ВНП необхідно:

  • по телефону 101 або 5-20-37 повідомити оперативно-рятувальну службу району;

  • повідомити органи місцевої влади, міліцію, дирекцію підприємств, установ;

  • відгородити місце, де знаходяться ВНП;

  • нікого не допускати до цього місця, організувати біля нього постійне чергування до прибуття представників відповідних служб;

  • виявлені ВНП знищуються в спеціально відведених місцях спеціально підготовленими для цього фахівцями.


Громадяни! Будьте обережні! Тільки найсуворіше дотримання заходів безпеки при виявленні ВНП виключить випадки підриву людей на них.
М.АНТОНЮК, зав.сектором з питань цивільного захисту та організації служби Новоград-Волинського РУ ГУ МНС України в Житомирській області
М.ІВАНОВ, завідувач навчально-консультаційного пункту м.Новоград-Волинський