В управлінні ЖКГ пояснили, коли, чому і які дерева потрібно піддавати кронуванню

В управлінні ЖКГ пояснили, коли, чому і які дерева потрібно піддавати кронуванню

Днями до редакції «Звягеля» надійшов лист, в якому йдеться про кронування дерев на міських вулицях. Автор висловлює обурення: на його думку, влада під маркою обрізування дерев займається їх знищенням. За коментарем ми звернулися в управління ЖКГ міської ради, де пояснили, чим викликана необхідність кронування дерев, і якими нормами при цьому керуються.
Автор листа М.Музичко пише: «Пам’ятаю лозунг 70-80-их років: «Все — во имя человека, на благо человека». Згадався цей лозунг, коли побачив, як знову почали обрізати липи по вул.Лесі Українки. Бідна Леся, якби побачила таке знущання над деревами, то, плачучи, написала би чудового вірша.
Дуже хотілося б мені побачити кроновані яблуні, груші, сливи, вишні, черешні в садках отих чинуш, які дають команди та виділяють величезні гроші на обрізання дерев у місті. Таких цінних як липа, каштан. Ці дерева поглинають вихлопні гази автомобілів і виділяють кисень, якого з кожним роком у місті стає менше, бо у 70-х роках влада завдала колосальну шкоду нашому Поліссю, знищивши болота 80% малих річок, понизивши рівні грунтових вод, і наслідок сохнуть навколишні ліси: тисячами гектарів кожен рік.
Лише у період цвітіння виділяють корисні для здоров’я людини лікувальні аромати, які лікують хвороби легень та верхні дихальні шляхи, серцево-судинну систему.
Невже немає на що витрачати гроші? Та поробіть тротуари під цими нещасними липами, каштанами, щоб люди не ходили по болоті і не виходили на проїжджу частину дороги, ризикуючи потрапити під автомобіль! Впевнений, що тротуари коштували би дешевше, чим ваше кронування».
Як стверджують в управлінні ЖКГ міської ради, на вул. Лесі Українки, про яку йдеться в листі, дерева обабіч дороги настільки розрослися, що заважали нормальній роботі снігоприбиральної техніки.
В цілому ж щодо кронування пояснюють наступне: «Відповідно до Наказу Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 р. №105 «Про затвердження Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», для нормального росту й правильного розвитку дерев здійснюють догляд за кроною протягом усього життя рослин. Обрізають дерева навесні до розпукування бруньок або восени після опадання листя. У дерев видаляють порослеві пагони, які утворюються біля кореневої шийки, а також — на стовбурах, в міру її появи. Сухі гілки обрізують у міру їх виявлення впродовж року. Під час догляду за деревами застосовують три види обрізування: формувальне, санітарне й омолоджувальне. Формувальне обрізування дерев проводять у рядових та алейних насадженнях з метою збереження природної або штучної форми рослин (колоноподібної, конусоподібної, кулеподібної тощо), рівномірного розташування скелетних гілок, а також дерев, пересаджених із лісу (з асиметричною витягнутою вгору кроною).
Розрізняють слабке, помірне і сильне обрізання, ступінь якого залежить від виду дерева, його віку і стану крони.
Формувальне обрізання рекомендується здійснювати ранньою весною, до початку вегетації (кінець лютого-квітень). У районах із м’якою зимою, де температура повітря не опускається нижче мінус 10°С, допускається осіннє формування після листопаду.
Хвойні породи погано переносять обрізування, тому його проводять лише на деяких видах туй, ялин, ялівців, які використовують у високих живоплотах уздовж шосейних доріг і залізниць, біля меморіалів.
Крони швидкорослих порід у місцях, де потрібно зберігати певну висоту і форму, обрізують щороку і один раз за 2-4 роки — у повільнорослих (в’яз, дуб і липа). При обрізуванні повільноростучих дерев переважно вкорочують однорічні прирости і лише окремі гілки обрізують до дво-, трирічної деревини.
Санітарне обрізування крони виконують, щоб позбутися старих, хворих, сухих і пошкоджених гілок, а також гілок, спрямованих усередину крони або зближених одна з одною. Обрізанню підлягають також пагони, що відходять від центрального стовбура вгору під гострим кутом, щоб уникнути їхнього обламування.
Санітарне обрізування потрібно проводити щороку протягом вегетаційного періоду.
Омолоджувальне обрізування виконують лише в дерев, які добре витримують підстригання. Омолоджують дерева навесні, поступово протягом двох-трьох років. Помірне та слабке омолоджування передбачає обрізання частини крони, а сильне — зріз крони до основи скелетних гілок.
Із листяних порід омолодженню добре піддаються верба, липа, тополя, із хвойних — ялина колюча, модрина.
Здійснювати омолодження можна шляхом спилювання стовбурів дерев (особливо берези, верби білої, граба, клена ясенелистого, липи, осики, тополі тощо) до самого пенька. Ця операція спричиняє швидкий і рясний ріст кореневої порослі, з якої можна формувати одно- або багатостовбурне дерево.
Відповідно до плану (згідно зі зверненнями) на території міста проводяться роботи з кронування, обрізування та зрізання дерев.
Роботи з кронування та обрізування дерев на території міста проводить комунальне підприємство Новоград-Волинської міської ради «Новоград-Волинськжитлосервіс», роботи зі зрізання аварійних дерев на території міста проводить, відповідно до укладеного договору «Комерційне орендне комунальне підприємство» (Андрущенко Д.Б.) та комунальне підприємство Новоград-Волинської міської ради «Новоград-Волинськжитлосервіс».
На даний час проведені роботи з обрізування дерев на вул.Пушкіна, вул.Волі; кронування — на вул.Володимира Антоновича.
Проводяться роботи з кронування та обрізування дерев на вул.Шевченка та вул.Лесі Українки.
На даний час зрізано на території міста 24 аварійних дерева».
Підготував Олег БРЮХАНОВ