Хроніка 11/2018

Хроніка 11/2018

ПРОКУРАТУРА КОНТРОЛЮЄ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗА ФАКТОМ ЗАМАХУ НА ЖИТТЯ ПРАЦІВНИКІВ ПРАВООХОРОННОГО ОРГАНУ
Прокуратура Житомирської області забезпечує процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за ст.348 КК України за фактом вчинення замаху на життя працівників правоохоронного органу, що сталося у Новоград-Волинському районі.
Установлено, що 6 березня, у ранковий час, під час профілактичного відпрацювання з охорони лісових масивів Новоград-Волинського району, поблизу с.Червона Воля, на межі між Житомирською та Рівненською областями, виявлено групу невідомих осіб, які намагалися здійснити незаконну порубку лісу. Коли ж правоохоронці спробували припинити протиправні дії, зловмисники вчинили озброєний опір працівникам поліції, здійснивши постріли в їхньому напрямку.
Вжитими заходами затримано трьох осіб, які чинили озброєний опір. Також вилучено мисливську зброю.
У середу, 7 березня, за клопотаннями, погодженими із прокуратурою Житомирської області, ухвалами Корольовського районного суду м.Житомир, трьом підозрюваним у вчиненні злочину обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без можливості внесення грошової застави.
Оцінку діям усіх інших учасників події буде надано за результатами проведених судових експертиз та інших слідчих дій.
Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ст.348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу) КК України, проводить Головне управління Нацполіції в області.
Хід досудового розслідування перебуває на контролі у керівництва прокуратури Житомирської області.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання — позбавлення волі на строк від дев’яти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

У ПОЖЕЖІ ЗАГИНУЛА 91-РІЧНА ЖІНКА В С.КРАСИЛІВКА
4 березня Служба порятунку «101» отримала повідомлення про пожежу в житловому будинку в с.Красилівка Новоград-Волинського району.
По прибуттю на місце події відділення вогнеборців 10-ї державної пожежно-рятувальної частини було встановлено, що дерев’яний будинок повністю охоплений вогнем, дах оселі впав усередину.
Після ліквідації пожежі та розбирання конструкцій в одній із житлових кімнат, на ліжку, що стояло впритул до груби, рятувальники вивили тіло 91-річної власниці. До прибуття рятувальників сусіди намагалися зайти у будинок та вивести літню жінку. Однак, коли вони відкрили двері, доступ кисню сприяв збільшенню вогню, і потрапити у приміщення було неможливо.
Причина займання, а також усі обставини наразі з’ясовуються.
УДСНС в Житомирській області

ПРЕДСТАВИВШИСЬ «КСЬОНДЗОМ», ОБКРАДАВ ПЕНСІОНЕРІВ
Баранівський районний суд Житомирської області до двох років восьми місяців позбавлення волі засудив мешканця Новограда-Волинського, який, представляючись польським ксьондзом, обкрадав пенсіонерів, виманюючи в них кошти. Про це повідомила Новоград-Волинська місцева прокуратура.
На різдвяні свята крадій-рецидивіст з міста Новограда-Волинського представлявся ксьондзом, який приїхав із Кракова (Польща). Під приводом заколядувати приходив за місцем проживання до пенсіонерів, які проживають у селищі Кам’яний Брід та селі Озерянка Баранівського району. Користуючись довірою стареньких, зловмисник дізнавався, чи наявні у них гроші, та місце їх знаходження. Після чого просив приготувати йому вечерю, а коли пенсіонери виходили з приміщення, злочинець викрадав їх кошти.
НОВОГРАДСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКУЮТЬ АВТОЗЛОДІЯ
З автомобіля мешканця с.Ярунь викрали автомагнітолу та документи. Співробітники Новоград-Волинського відділу поліції встановили причетність до злочину 24-річного місцевого жителя. Наразі триває встановлення його місця знаходження.
За словами 33-річного заявника, у ніч із 2 на 3 березня, з його автомобіля «Lanos», який знаходився на території домогосподарства, було викрадено автомагнітолу та особисті документи. Сума завданого збитку склала майже 3 тисячі гривень.
У ході проведених заходів правоохоронці встановили, що до вчинення злодіяння причетний 24-річний житель району. Нині триває встановлення його місця знаходження.
За матеріалами 04141.com.ua

УПРОДОВЖ ЗИМИ ЗАФІКСОВАНО ОДНУ СМЕРТЬ ЛЮДИНИ НА ВОДІ
Цьогорічний березень поки що став початком лише календарної весни. Земля та водойми досі подекуди вкриті кригою, а морози продовжують утримуватися ночами. У любителів зимової риболовлі з’являється бажання провести час із вудкою на краю ополонки, а дітям кортить погратися на льоду.
Упродовж зимового періоду 2017-2018 р. на Житомирщині зафіксовано 1 випадок загибелі людини на воді. Аби запобігти подібним трагедіям, рятувальники посилюють профілактичну роботу. Зокрема, 6 березня фахівці Лугинського районного сектору Управління ДСНС в області провели рейд місцями зимової риболовлі на р.Жерев. З усіма відпочивальниками рятувальники провели роз’яснювальні бесіди щодо необхідності дотримання правил безпечної поведінки на льоду. Людям роздали листівки з рекомендаціями, як поводитись, перебуваючи на кризі, та що робити у випадку, коли людина провалилася під лід.
УДСНС України у Житомирській області

РЯТУВАЛЬНИКИ ВИВІЛЬНИЛИ З ЯМИ КОНЯ
9 березня, о 17:45, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в с.Андрушки Попільнянського району необхідна допомога рятувальників для вивільнення кобили з ями. Провалля було накрите листами жерсті. Тварина наступила на них та провалилася. Власниця кобили самотужки не змогла їй допомогти, тому й викликала на поміч рятувальників.
По прибуттю бійців ДСНС виснажена тварина практично не ворушилась. До цього вона тривалий час борсалась копитами, але вибратись із пастки їй не вдалося. Кобила застрягла між трубами, що пролягали в ямі для зберігання буряків.
Рятувальники обв’язали тварину мотузкою, підкопали траншею та за допомогою трактора обережно витягнули з пастки. Важких тілесних ушкоджень кобила не отримала та могла рухатись самостійно.
У ДСНС України у Житомирській області

БІЙЦІ ДСНС ВРЯТУВАЛИ ДВОХ РИБАЛОК, ЯКІ ПРОВАЛИЛИСЯ ПІД КРИГУ
11 березня, о 08:36, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в смт.Ємільчине на р.Уборть тонуть двоє рибалок. По прибуттю рятувальників до місця пригоди було встановлено, що у воді, на відстані близько 15 м від берега, знаходяться двоє чоловіків. Вони тримались за крижину та були майже по шию у воді.
Бійці ДСНС викликали «швидку», після чого проклали від берега до пролому на кризі триколінну драбину. Двоє рятувальників тримали її з берега, а третій — поповз по ній до потопаючих. Діставшись до пролому, він простягнув одному з рибалок рятувальну мотузку, якою бійці ДСНС підтягнули його до берега. З іншим потопаючим рятувальник повертався з водойми по драбині. Лід постійно тріщав під ними, однак, на щастя, вони не провалились.
На березі врятованих одразу передали до рук медиків. Обоє рибалок перебували у стані шоку. 63-річного чоловіка госпіталізовано до Ємільчинської центральної районної лікарні, а його 37-річний товариш від госпіталізації відмовився.
УДСНС України у Житомирській області

ТРОЄ ХЛОПЦІВ «НАКАТАЛИ» НА ЧУЖОМУ АВТО СОБІ ТЕРМІН
Уночі 10 березня троє хлопців у с.Маковиці в Новоград-Волинському районі незаконно заволоділи автомобілем, викравши його з гаража домогосподарства місцевого мешканця. Авто знайшлося уранці у сусідньому селі, а його викрадачів поліцейські розшукали цього ж дня у Новограді-Волинському. Триває з’ясування всіх обставин.
Повідомлення про викрадення автомобіля «Renault Kangoo» надійшло близько 7 години 20 хвилин від 34-річного жителя с.Маковиці. Безпосередньо на місці скоєння злочину правоохоронці з’ясували, що викрадачі авто пошкодили замки на гаражних воротах, проникли всередину приміщення та викотили з нього автомобіль. Зі слів власника автомобіля, злочин міг бути скоєний у нічний час. Уранці, близько 7 години, він виявив відсутність автомобіля.
Допоки працівники слідчо-оперативної групи відділу працювали на місці події, вилучаючи слідову інформацію та фіксуючи усі обставини, поліцейські групи швидкого реагування обстежували довколишню територію та найближчі населені пункти. Вдалося з’ясувати, що транспортний засіб із пошкодженими водійськими дверцятами знаходиться на узбіччі дороги у с. Таращанка. Нині автомобіль вилучено для проведення експертного дослідження.
Водночас поліцейські встановили й парубків, причетних до незаконного заволодіння ним.
— Це — троє жителів Новограда-Волинського, віком від 14 до 17 років. Один із хлопців уже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення подібного правопорушення, щоправда, в Ємільчинському районі, — прокоментував подію начальник відділу поліції Юрій Кононенко.
Попередньо встановлено, що парубки поверталися з дискотеки у місцевому клубі, коли в одного з них з’явилась ідея «покататись». Реалізовували її уже втрьох, зайшовши на обійстя одного з місцевих жителів. Втім змогли доїхати на чужому авто лише до сусіднього села, допоки не закінчилось пальне у баку.
ВКОТРЕ НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ВИВОЗЯТЬ ДУБ
Майже кожного тижня екологи виявляють факти незаконних порубок дерев або автомобілі з незаконно добутим лісом. Протягом чотирьох вихідних, коли населення відпочивало, працівники екологічної інспекції проводили природоохоронні заходи.
У черговий раз, завдяки спільним діям Державної екологічної інспекції у Житомирській області та працівників патрульної поліції, в с.Пилиповичі Новоград-Волинського району, було зупинено тентований вантажний автомобіль із лісопродукцією породи дуб. Правоохоронці та екологи завадили, так званим, «чорним лісорубам» отримати зовсім немалу наживу.
При перевірці вантажу було виявлено, що діаметри та кількість лісопродукції, які були завантажені, не співпадали з тією, що була вказана в документах.
На місце події було викликано слідчо-оперативну групу. Автотранспорт із лісопродукцією затримано та доставлено на штрафмайданчик Новоград-Волинського відділення поліції. На даний час тривають слідчі дії.
ПОЖЕЖА В ЄМІЛЬЧИНОМУ ЗАБРАЛА ЖИТТЯ ЛЮДИНИ
9 березня, близько 2 години ночі, Служба порятунку «101» отримала повідомлення про пожежу у приватному дерев’яному житловому будинку в смт.Ємільчине. Про це пожежників сповістили випадкові перехожі, які з вулиці, через вікно, побачили вогонь всередині житла.
На місці події рятувальники встановили, що вогнем охоплені речі домашнього вжитку в одній із кімнат. Під час проведення розвідки на підлозі коридору оселі вогнеборці виявили тіло 62-річної власниці будинку без ознак життя. Ймовірно, жінка намагалася вибратися із задимленого приміщення. Пожежники о 02:19 пожежу локалізували та о 06:30 — ліквідували. Вогнем знищено житлову кімнату площею 20 кв. м, речі домашнього вжитку в ній та 7 кв. м даху будинку.
До ліквідації загоряння залучалося 5 чоловік особового складу та 2 одиниці пожежної техніки. Наразі остаточні обставини надзвичайної події встановлюються фахівцями.
ВАНТАЖІВКА З’ЇХАЛА В КЮВЕТ
ДТП сталася 7 березня, об 11 годині 35 хвилин, на під’їзній дорозі до автотраси «Київ — Чоп». Відомо, що водій легковика «Шкода Фабія» рухався у бік траси та завчасно не побачив перешкоду. Водій різко зманеврував, змінив смугу руху і екстрено загальмував. У цей час водій вантажного автомобіля «ДАФ», що опинився позаду легкового автомобіля та теж намагався уникнути зіткнення з автомобілем «Шкода Фабія», загальмував, опинившись у кюветі, та наїхав на дерево.
Під час дорожньо-транспортної пригоди вантажний автомобіль отримав механічні пошкодження, а з напівпричепу випали порожні балони для газу. Люди в ДТП не постраждали.
За матеріалами 04141.com.ua