«Ви будуєте тут Європу»

«Ви будуєте тут Європу»

Такими компліментами на свою адресу від мешканців об’єднання пишається голова правління ОСББ «Згода» Дмитро Семенюк. На посаду керуючого Дмитро Опанасович був затверджений 27 вересня 2016 року за підсумками відкритого конкурсу. До цього, від моменту створення — 12 грудня 2002 року, очолювала ОСББ «Згода» Л.М.Сахненко. Найперше у Новограді-Волинському об’єднання співвласників багато­квартирних будинків під її керівництвом заслужило гарну репутацію. Свідченням чому стала відзнака «Гордість міста» в номінації «Кращий двір ОСББ», отримана у 2016 році. Дмитро Опанасович продовжив кращі традиції й започаткував нові напрацювання. Про це — наша наступна розмова з нагоди професійного свята — Дня працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення, яке відзначається 18 березня.
ОСББ «Згода» на сьогодні включає три багатоповерхівки: 9-поверхові будинки за адресами: вул.Соборності, 13, і вул.Замкова, 3/6, а також 5-поверховий — по вул.Ковальського, 4. Таким чином об’єднання має компактний двір, в якому знайшлося місце і для спортивного майданчика зі штучним покриттям (першого в місті), і для парковок, і для інших елементів благоустрою.
А віднедавна об’єднання може похвалитися ноу-хау: у жовтні 2017 року на десяти під’їздах було встановлено камери відеоспостереження. Проект став можливим, завдяки фінансовій підтримці депутата міської ради від цього округу Р.А. Седлецького. І невдовзі почав себе виправдовувати.
— Перегляд запису з відеокамер дозволив встановити особу хулігана, котрий навмисно подряпав припарковану в дворі машину. Зменшилася кількість крадіжок із квартир мешканців. Із метою попередження правопорушень, збираємося на в’їздах у двір встановити таблички, які сповіщатимуть про відеоспостереження. У квітні-травні цього року плануємо обладнати відеокамерами під’їзди будинку по вул.Ковальського, 4.
Сподіваємося, що це стримуватиме потенційних злочинців, — розповідає голова правління.
Був і дещо курйозний момент. На прохання Дмитра Опанасовича, не вказуємо деталей і дійових осіб, проте перегляд відеозаписів дозволив виявити, хто серед ночі обклеював під’їзди листівками з образливими надписами.
За період 2016-2017 років у ОСББ «Згода» проведено ремонти вхідних тамбурів під’їздів (зокрема, пофарбовано вхідні двері в один колір), частково відремонтоване асфальтне покриття двору, упорядковано дитячі майданчики на Ковальського, 4, і Соборності, 13, замінено найпроблемніші ділянки каналізаційних труб, постійно проводиться озеленення території, висадка дерев. За благодійні кошти депутатів міської ради Р.А.Седлецького й О.М.Ващенка придбано економні світлодіодні ліхтарі вуличного освітлення.
— Раніше при входах у під’їзди світили 400-ватні лампи. Зараз замінюємо їх на 50-ватні. Це — значна економія. Так само — й у ліфтах, де замість старих ламп встановлюємо економні й ефективні світлодіодні стрічки, — додає Дмитро Опанасович.
Як і в кожному господарстві комунальної галузі, на жаль, не бракує проблем. Одна з найголовніших — стан дахів. На капітальний ремонт покрівлі на обох дев’ятиповерхівках потрібні сотні тисяч гривень. У минулому році виготовили проектно-кошторисну документацію. Проте на сьогодні загалом по місту на бюджетне фінансування для ремонту дахів до міської влади подано аж 21 заявку. Тож, навряд чи доводиться розраховувати найближчим часом на капремонт. Утім, минулорічної осені, завдяки освоєним 100 тис. грн. з міського бюджету (плюс 10% — співфінансування ОСББ), було проведено ремонтні роботи у найбільш критичних місцях.
— Минула зима, розтанув сніг, пішли весняні дощі, але скарг на протікання поки що немає, — зазначає голова правління ОСББ «Згода». — Кошти з міського бюджету були виділені аж у листопаді, коли вже й погодні умови були несприятливими. Але вдалося домовитися із директором будівельної організації ТОВ «Лідер» М.В. Шостаком, який виконав покрівельні роботи в борг, доки трималася тепла погода.
У 2016 році з міського бюджету було виділено кошти на капітальний ремонт двох ліфтів. Ще десять — включені у відповідну міську програму. Також у планах — покращання стану спортивного майданчика, на якому грають у футбол не тільки діти з двору об’єднання, а й із багатьох інших мікрорайонів.
Штат ОСББ «Згода» налічує 8 працівників: голова правління, головний бухгалтер, електрик, сантехнік і чотири технічних працівники. «Колектив у нас підібрався хороший. Що б не сталося — у вихідні чи святкові дні, виходимо й вирішуємо проблеми», — дякує підлеглим Дмитро Опанасович. Зокрема, слюсарю-сантехніку О.В.Клечковському, електрику В.І.Єруху, головбуху О.М.Чемерис, робітникам із комплексного обслуговування будинків та прибудинкової території Ю.Й.Степанюк, О.А.Талько, С.В.Пахомовій, М.В.Ковальчуку.
— Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність за підтримку й розуміння членам правління. Зокрема, одному із засновників ОСББ «Згода» — М.Г.Усенку, активним мешканцям: А.Б.Максимову, І.В.Кальченку, Т.Я.Вошку, Г.С.Будяшевському, В.Б.Гонгалу, В.В.Опанасюку, Н.І.Де­м’янчук, Л.О.Бушуєвій; приватним підприємцям та ке­рів­никам установ:
Ю.В.Медецькому, П.А.Сербіну, О.Б.Каліновському, П.Ф.Бєляку. З нагоди професійного свята, мої вітання всім працівникам житлово-комунальної галузі, — підводить підсумок Дмитро Семенюк.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА