Виявлений туберкульоз не є загрозою. Небезпека — у невиявленій хворобі

За статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, Житомирська область входить у п’ятірку регіонів з високими показниками розповсюдження туберкульозу, що свідчить про напружену епідемічну ситуацію, стале проведення значних обсягів профілактичних оглядів з метою виявлення туберкульозу.
На диспансерному обліку у Новоград-Волинському протитуберкульозному диспансері перебуває 619 хворих на туберкульоз, зокрема, 92 дітей, а також зареєстровані непоодинокі випадки туберкульозу, які викликані мікобактерією туберкульозу, стійкою до всіх протитуберкульозних препаратів.
Єдиний спосіб подолання туберкульозу — це консолідація зусиль громадськості та державних структур усіх рівнів, підприємств усіх форм власності в питаннях організації протитуберкульозних заходів: профілактики, діагностики, лікування.
Саме тому в області та районах впродовж місяця (з 26 лютого по 24 березня) проходила акція профілактики туберкульозу — до Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 24 березня «Потрібні лідери для світу без туберкульозу».
Управління охорони здоров’я проводить цю акцію п’ятий рік поспіль. У її рамках — проведення масових та групових заходів, використовуючи можливості ЗМІ, Інтернет-видань, поширюючи соціальну рекламу та матеріали з інформацією про здоровий спосіб життя, попередження захворювання на туберкульоз та асоційовані із ним соціально небезпечні хвороби. Цим ми можемо значно вплинути на суспільну свідомість наших співвітчизників у їх ставленні до хвороби та хворих.
ЩО ТАКЕ ТУБЕРКУЛЬОЗ?
Туберкульоз — небезпечне інфекційне захворювання, що викликається мікобактерією, відомою під назвою палички Коха. Збудник туберкульозу передається повітряно-крапельним шляхом, тому заразитися можна, навіть, не маючи безпосереднього контакту з хворим.
Захворювання відрізняється тривалістю перебігу хвороби і здатністю мікобактерій розвивати резистентні до терапії штами. Туберкульозом також хворіють тварини.
ЯКІ ОРГАНИ ВРАЖАЮТЬСЯ ПРИ ТУБЕРКУЛЬОЗІ?
При туберкульозі можуть уражатися практично всі органи, за винятком нігтів та волосся. Найчастіше уражаються органи дихання.
Захворювання туберкульозом частіше виникає в людей, у яких знижений імунітет (опірність) до інфекцій, у зв’язку з несприятливими умовами життя, хворобами, недостатнім харчуванням, зловживанням алкоголем, наркотиками, тютюном.
ЯКІ СИМПТОМИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ?

  • Кашель більше 3-х тижнів.

  • Підвищення температури тіла понад тиждень (підвищення може бути незначним — до 37,5°C).

  • Втрата апетиту, підвищена втомлюваність.

  • Втрата ваги.

  • Підвищена пітливість, особливо вночі.

  • Біль в грудній клітці, задишка.

  • Поява крові у харкотинні.


ЩО РОБИТИ ПРИ ПОЯВІ СИМПТОМІВ ТУБЕРКУЛЬОЗУ?
Негайно звернутися у амбулаторію до сімейного лікаря чи до медпрацівника ФАП.
Втрата часу може призвести до ускладнень, а також загрожує зараженням рідних та близьких. Крім того, лікування на ранній стадії збільшує шанси на повне одужання.
ЧИ ВИЛІКОВУЄТЬСЯ ТУБЕРКУЛЬОЗ?
Так. Своєчасне застосування ефективних ліків у необхідній комбінації призводить до швидкого зникнення проявів туберкульозу та одужання. Однак, лікування повинно тривати не менше 6 місяців, за умови чутливості збудника до протитуберкульозних препаратів та відсутності ускладнень.
У нашому місті та районі лікування хворих на туберкульоз організовано наступним чином: перших два місяці — лікування у стаціонарі обласного протитуберкульозного диспансеру при наявності бактеріовиділення. Особи із закритою формою (відсутнє бактеріовиділення) лікуються амбулаторно.
Наступний місяць — лікування в умовах місцевого протитуберкульозного санаторію «Лісова казка» або інших. Завершення лікування — амбулаторно.
Важливим є дотримання безперервності та систематичності у лікуванні.
Лікування туберкульозу здійснюється під безпосереднім контролем медичного працівника та керівництвом лікаря-фтизіатра, потребує від хворого максимум зусиль для завершення призначеного курсу лікування.
У поточному році Благодійний фонд «Нехай твоє серце б’ється» реалізує в Житомирській області проект «Забезпечення ДОТ та психосоціального супроводу пацієнтів з ТБ, ХРТБ, ВІЛ/ТБ на амбулаторному етапі», метою якого є забезпечення контрольованого лікування, проведення інформаційно-просвітницької роботи з населенням, надання соціальної підтримки хворим на туберкульоз. Послугами передбачається охопити понад 630 пацієнтів, зокрема, 276 — з ХРТБ. Вартість проекту — понад 8 мільйонів грн.
ЯКІ НАСЛІДКИ ПЕРЕРИВАННЯ ЛІКУВАННЯ АБО ВІДМОВИ ВІД НЬОГО?
Якщо лікування припиняється передчасно або хворий лікується з перервами, захворювання повертається знову. Майже половина хворих, котрі не отримують кваліфікованого лікування, помирають протягом 1-2 років; у кожного четвертого — розвивається хронічний туберкульоз. Крім того, перерви у лікуванні є основною причиною формування нечутливості мікобактерій до протитуберкульозних препаратів.
ДЕ ПРОВОДИТЬСЯ ДІАГНОСТИКА ТУБЕРКУЛЬОЗУ ТА ЧИ ПОТРІБНО ЗА ЦЕ ПЛАТИТИ?
Діагностика туберкульозу проводиться усіма лікувально-профілактичними закладами міста та району, для чого використовуються рентгенологічний та лабораторний (аналіз харкотиння) методи.
Діагностика та лікування туберкульозу в Україні — безкоштовні!
ЧИ ІСНУЮТЬ МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ?
Специфічних методів профілактики туберкульозу не існує. Допоможуть вам захиститися:

  • повноцінне харчування;

  • звільнення від шкідливих звичок;

  • заняття фізкультурою і спортом;

  • регулярне прибирання та провітрювання житла;

  • обмеження контактів у місцях масового перебування людей (особливо для дітей та підлітків);

  • при наявності хворого у родині — суворе дотримання правил особистої гігієни та застосування засобів дезінфекції (інфекційний контроль).


В Україні, з метою своєчасного виявлення туберкульозу, використовується профілактичне флюорографічне обстеження, яке повинне проводитись не рідше одного разу на два роки.
У дітей та підлітків для діагностики туберкульозу використовується метод туберкулінодіагностики (проба Манту) — щорічно і безкоштовно. Лікарі закликають жителів міста та ра-
йону пройти профілактичне обстеження (флюорографія, туберкулінодіагностика, дослідження мокротиння), а у разі виявлення захворювання — пройти повний курс лікування, щоб повернутися до соціально-активного і здорового життя.
О.АКЕНТЬЄВА, завідувачка Новоград-Волинського протитуберкульозного диспансеру