Зміни в оподаткуванні при отриманні спадщини

Новоград-Волинська ОДПІ повідомляє, що у 2018 році вперше громадяни, які отримали спадщину від родичів другого ступеня спорідненості, не зобов’язані ані сплачувати податок, ані подавати декларацію про факт отримання спадщини у 2017 році. До другого ступеня спорідненості належать рідні брати та сестри, бабусі та дідусі (батьки батька та матері), онуки.
Також за нульовою ставкою оподатковується майно, успадковане особами першого ступеня спорідненості, тобто, подружжя (чоловік та дружина), батьки та діти, у тому числі — усиновлені.
Громадяни, які отримали спадщину від інших (більш далеких) родичів, а також від просто знайомих, мають сплатити податок. Якщо такими спадкоємцями не було сплачено податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, то вони ще й зобов’язані подати декларацію.
Також сплатити податок і подати декларацію повинні всі громадяни, які отримали спадщину від нерезидента. Навіть, якщо такі нерезиденти є подружжям, батьками, дітьми, бабусею та дідусем.
Якщо громадянин успадковує майно від резидента (окрім першого та другого ступеня спорідненості), то сплачує 5% податок. При отриманні на території нашої держави спадщини від нерезидента необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18%.
Крім цього, спадкоємці зобов’язані сплатити і військовий збір, який складає 1,5% від вартості успадкованого або подарованого майна. Виняток складають лише особи, які отримали доходи, що оподатковуються за нульовою ставкою.
Звертаємо увагу, що, якщо спадкоємцем є резидент України, то податок на доходи фізичних осіб та військовий збір мають бути сплачені до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, при цьому декларація не подається. В іншому випадку нотаріус не видасть свідоцтво про право наслідування.
Новоград-Волинська ОДПІ також наголошує, що подарунки оподатковуються у такий же спосіб, як і спадщина: за тими ж ставками і на тих самих умовах. У такому випадку факт дарування не лише квартири, а й іншого майна повинен бути оформлений відповідним чином.
П.ЮРКОВСЬКА, в.о. начальника Новоград-Волинської ОДПІ