У Новограді перебував фахівець з питань імунізації дітей Сергій Крамарьов

16 березня у місті Новограді-Волинському, за ініціативи міського голови Віктора Весельського, з робочим візитом перебував доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця, Заслужений лікар України Сергій Крамарьов.
У великій залі Будинку рад Сергій Олександрович провів інформаційно-роз’яснювальну лекцію щодо питання профілактичних щеплень та імунізації дітей головним лікарям лікувальних закладів, лікарям-педіатрам, сімейним лікарям, директорам навчальних закладів, завідувачам дошкільних навчальних закладів та суспільно-активним громадянам міста, які взяли участь у заході.
Зокрема, фахівець із питань імунізації дітей розповів, що до календаря щеплень, який затверджений Міністерством охорони здоров’я України, входять щеплення проти 10 захворювань, які держава зобов’язується закуповувати: дифтерія, коклюш, правець, поліомієліт, туберкульоз, кір, краснуха, гепатит В, менінгіт, паротитна інфекція. Сергій Олександрович підкреслив, що цього переліку замало, оскільки в інших країнах світу застосовується від 13 до 17 видів щеплень.
Сергій Крамарьов наголосив на важливості проведення вакцинації дітей, детально зупинившись на видах хронічних захворювань, які можуть виникнути у майбутньому у дитини без проведення відповідних щеплень.
А також зауважив, що за якість вакцин несе відповідальність Всесвітня організація охорони здоров’я та проінформував про чинне українське законодавство, яке регулює імунопрофілактику (ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» і, на жаль, не продовжено дію ЗУ «Про Затвердження Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки»).
Сергій Крамарьов зупинився на статистиці проведення щеплень в Україні та навів приклади вирішення питання щодо вакцинації у таких країнах як Бельгія, Хорватія, Австралія, Франція, США тощо, де за відмову від щеплень дітей до батьків застосовувалися санкції у вигляді штрафів та, навіть, позбавлення волі на певний період.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради