Більшість депутатів районної ради висловили недовіру голові РДА Володимиру Михнюку

Більшість депутатів районної ради висловили недовіру голові РДА Володимиру Михнюку

\"БільшістьТакі підсумки чо­тир­надцятої сесії Новоград-Волин­ської районної ради сьомого скликання, що відбулася 21 березня. За рішення про недовіру голові райдержадміністрації Володимиру Михнюку проголосували 26 депутатів із 33, які брали участь у таємному голосуванні. Внесення цього питання в порядок денний стало наслідком земельного конфлікту в районі, що тягнеться ще з минулого року.
Одразу після прийняття порядку денного за основу депутат районної ради від «Батьківщини» Віктор Гончарук звернувся з пропозицією заслухати звернення представників Гульської та Поліянівської громад.
Суть претензій частини депутатського корпусу, громадських організацій району й міста, а також жителів сіл і громад викладено у зверненні на ім’я Президента України П.О.Порошенка, голови Житомирської ОДА І.П.Гундича та до Новоград-Волинської районної ради:
«Громадськість Новоград-Волинського району Житомирської області занепокоєна діями голови Новоград-Волинської райдержадміністрації Михнюка В.В. щодо масової передачі земель спільної часткової власності земельних часток (паїв, не витребуваних) сільських рад ТОВ «Заможне-АГРО» та іншим зареєстрованим фірмам цих же власників. Попередньо з’ясовано, що тисячі гектарів земель спільної часткової власності земельних часток (паїв) протягом 2017-2018 років були передані райдержадміністрацією під мінімальну орендну ставку — 3% та на найбільший термін оренди — 49 років (майже назавжди), що найбільше обурює громадськість. Така передача земель в оренду була проведена головою райдержадміністрації без погодження та врахування думки територіальних громад. Тільки напередодні створення Брониківської ОТГ (перші місцеві вибори — 29.10.17 р.) таких земель було передано 1626 га. Враховуючи викладене, громадськість вимагає:

  1. Скасувати розпорядження голови райдержадміністрації за 2017-2018 р. про передачу в оренду земель спільної часткової власності земельних часток (паїв). Розірвати відповідні укладені угоди;

  2. Виступаємо категорично проти укладання договорів оренди будь із ким на максимальний термін — 49 років. Термін передачі земель в оренду повинен складати біля семи років, без права передачі у суборенду та продажі корпоративних прав;

  3. Провести з’ясування всіх фактів передачі земель у довгострокову оренду райдержадміністрацією. Долучити громадських представників до фахових (депутатських) комісій на рівні облдержадміністрації та районної ради. За результатами розгляду цього питання своєчасно прозвітувати перед громадськістю;

  4. Вільними землями за межами населених пунктів повинні розпоряджатися територіальні громади (ОТГ). Поспішна передача вільних земель в оренду в умовах проведення реформи децентралізації влади без погодження з громадами є недопустимою;

  5. За нехтування звернень територіальних громад щодо передачі земель спільної часткової власності земельних часток (паїв) у довгострокову оренду без погодження із громадами, за непрозорий, одноосібний процес масової передачі земель в оренду на 49 років, за перевищення посадових повноважень вимагаємо відставку голови Новоград-Волинської райдержадміністрації Михнюка В.В. та звільнення заступника голови райдержадміністрації Подіка А.В.;

  6. Районній раді невідкладно розглянути звернення щодо недовіри голові Новоград-Волинської райдержадміністрації Михнюку В.В.».


Звернення підписали голови громадських організацій, що діють у місті й районі, а саме: «Добровільне об’єднання самооборона», «Дія», «СУВІАТО», Новоград-Волинський осередок Цивільного Корпусу «АЗОВ», відокремлений підрозділ Всеукраїнського союзу ветеранів АТО та інших.
\"БільшістьНапередодні у понеділок відбувся виїзд спільної депутатської комісії районної ради у населені пункти, навколо яких місцеві жителі зафіксували порубки лісових насаджень. Депутати, серед яких були фахові лісівники, намагалися дати оцінку діяльності агрофірми-орендатора. Учасники наради зійшлися на думці, що болотиста місцевість, на якій за десятки років виріс ліс-самосів, навряд чи буде придатна для ведення сільського господарства. Принаймні, для того, щоб земля почала давати прибуток в якості сільськогосподарських угідь, потрібні чималі капіталовкладення. Побоюючись того, що діяльність орендатора обмежиться лише вирізуванням деревини (хоча й не надто цінної з господарської точки зору), депутати (від Народної Партії, «Батьківщини», «УКРОПу», Радикальної партії) прийняли рішення винести питання про правомірність надання земельних ділянок у довгострокову оренду на чергову сесію районної ради.
На засідання сесії прибули десятки представників громадськості. «Чому ви нас не залишите у спокої? Хто вам дав право розпоряджатися землями?» — запитувала з трибуни мешканка Поліянівки. «Селяни без землі — це ніщо! Допоможіть нам залишити нашу землю в нас!» — вимагали делегати з Гульська.
Голова районної ради Дмитро Рудницький зауважив, що ні він, ні депутати фракції «Солідарність» не мають жодного відношення до розподілу земель. «Щойно нам стало відомо, що райдержадміністрація передала землі в довгострокову оренду без обгрунтованого вивчення, зокрема, громадської думки, фракція «Солідарність» у районній раді направила звернення до голови ОДА з проханням розібратися з даним питанням», — додав Рудницький.
Слово для відповіді на озвучені звинувачення було надано голові РДА Володимиру Михнюку. «Останнім часом набуває політичного забарвлення питання щодо передачі землі в оренду сільськогосподарським підприємствам. У своїй діяльності я керуюся законами України в частині делегованих повноважень. Зокрема, одним із завдань є контроль за раціональним використанням землі в межах і за межами населених пунктів», — пояснив Володимир Михнюк.
«Іншим завданням є наповнення бюджету. Бо низка проблемних питань — освіта, медицина, ремонт доріг — вирішуються саме за рахунок грошових надходжень. Тому ми проводимо роботу щодо наповнення районного бюджету. У 2015 році мене здивували дві цифри: загалом по району є 109 тисяч гектарів землі (сюди входить 70 тис. га ріллі), а узаконено використовувалося сільгоспвиробниками тільки 31 тисяча гектарів. Питання: де інша земля? Вона не заросла, вона використовувалася. Проте, без відповідних договорів та сплати необхідних податків. Я постійно закликав селян і орендарів оформити договори, узаконити використання земель. Дехто — погодився, але не всі. Зараз близько 58 тис. га оформлені на сільськогосподарських товаровиробників, бюджет отримує податки. Майже 4 млн. гривень надійшло в бюджет від оформлених земель. Щодо цього питання були звернення до прокуратури, зокрема, від народного депутата. Якщо виявиться, що наші дії — незаконні, то нас будуть притягувати до відповідальності», — аргументував голова РДА Володимир Михнюк.
\"БільшістьАле активісти й частина депутатів вважали відповідь неповною. Так, за їхньою інформацією, податкові надходження безпосередньо від земельних ділянок, що спровокували конфлікт, вимірюються всього лише десятками тисяч гривень. Не вдовольнило їх і пояснення, чому термін оренди склав аж 49 років (В.Михнюк стверджував, що за короткий термін оренди сільгоспвиробник не встигне налагодити виробництво з одержанням прибутку) і ставка затверджена мінімальна — 3% (голова РДА на це пояснив, що ставка повинна поступово збільшуватися, по мірі нарощування об’ємів виробництва орендарем).
Голова районної ради Дмитро Рудницький, звертаючись до Володимира Михнюка, сказав наступне: «Якби ви спочатку виїхали в села, пояснили людям свої дії й наміри, то були б героями, а тепер люди вважають себе обдуреними».
Вищезазначене обговорення тривало майже дві години. Було вирішено спочатку розглянути попередньо затверджений порядок денний, а питання про недовіру відкласти насамкінець.
Після нетривалого голосування лічильна комісія оголосила результати: «за» недовіру — 26 голосів, «проти» — 7. Дмитро Рудницький сказав, що відповідне рішення буде направлене голові Житомирської ОДА і Президенту України й оголосив про закриття сесії.
Чи обернеться недовіра більшості депутатського корпусу районної ради відставкою голови РДА, залежить від тих, хто його на цю посаду призначав. Так, у серпні 2017 року Президент звільнив голову Коростишівської РДА, якому депутати райради висловили недовіру. Зокрема, через те, що «місцеві бюджети сільських рад втратили суттєві надходження».
Долю орендованої землі буде визначено за наслідками роботи спільної комісії із залученням депутатів, громадськості та фахівців відповідних галузей. Не виключено, що справа дійде до суду.
Додамо, що товариство з обмеженою відповідальністю «Заможне-АГРО» зареєстроване у с.Заможне Житомирського району. Відповідно до коду виду економічної діяльності, воно займається вирощуванням зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Газета «Звягель» спробувала отримати в них коментар щодо ситуації, яка склалася, проте у приймальні та в юридичному секторі Новоград-Волинської РДА нам відповіли, що контактних номерів цього сільгосппідприємства у них немає. Мовляв, усі перемовини й робота велася при особистих зустрічах із представником. Контактний (мобільний) номер телефону ТОВ «Заможне-АГРО» значився в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Але на дзвінки ніхто не відповів.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА та районної ради