Хто повинен платити за заміну та повірку лічильника: споживач чи Водоканал?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! На під’їздах будинків та у вашій газеті з’явилися повідомлення від Водоканалу про те, що повірка та заміна лічильників проводиться за рахунок споживачів. При цьому Водоканал посилається на Закони України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» та «Про метрологію та метрологічну діяльність». Чи правомірні дії Водоканалу, та хто повинен платити за повірку лічильника?
Павло Р., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», комерційний облік здійснюється вузлом (вузлами) комерційного обліку відповідної комунальної послуги, що забезпечує (забезпечують) загальний облік її споживання, згідно з показаннями його (їх) засобів вимірювальної техніки.
При цьому слід відрізняти поняття «вузол комерційного обліку» та «вузол розподільного обліку».
Так, вузол комерційного обліку — вузол обліку, що забезпечує загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під’їзді), обладнаній окремим інженерним вводом.
Вузол розподільного обліку — вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.
До встановлення вузла (вузлів) комерційного обліку обсяги споживання гарячої чи питної води визначаються за показаннями вузлів розподільного обліку, а у разі їх відсутності, — за нормами споживання, встановленими органом місцевого самоврядування. Загальний обсяг споживання гарячої або питної води у такій будівлі визначається як сума обсягу, визначеного за допомогою вузлів розподільного обліку та розрахункового обсягу, визначеного за нормою споживання для споживачів, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку.
Рахунки на оплату наданої комунальної послуги формуються виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, яка здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги, згідно з вимогами статей 9-11 цього Закону.
Таким чином, із прийняттям цього Закону перевага надається не лічильникам, встановленим у вашій квартирі, а загальнобудинковим вузлам комерційного обліку. Тобто, чесний споживач повинен сплатити не тільки за спожиту воду, а й за вкрадену його сусідом та втрачену Водоканалом через гнилі труби!
Відповідно до ст.6 ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», обслуговування та заміна вузлів комерційного обліку здійснюються оператором зовнішніх інженерних мереж, відповідно до цього Закону, з урахуванням вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність».
Оператори зовнішніх інженерних мереж зобов’язані формувати і підтримувати в наявності обмінний фонд вузлів комерційного обліку.
Витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку (їх складових частин) відшкодовуються споживачами відповідної комунальної послуги, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі, шляхом сплати виконавцю комунальної послуги внесків на обслуговування та заміну вузла комерційного обліку.
Розмір внесків за заміну вузлів комерційного обліку визначається окремо для кожної будівлі. Сплата внесків розтерміновується на п’ять років або на інший строк за згодою сторін.
Розмір внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку визначається окремо для кожної будівлі із розрахунку на один рік, для складової витрат на повірку ділиться на строк міжповірочного інтервалу.
Для будівель, де налічуються два та більше споживачів, внески за заміну та обслуговування вузлів комерційного обліку розподіляються за методикою визначення розміру внесків та їх розподілу між споживачами, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства.
Загальний обсяг коштів за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку розраховується операторами зовнішніх інженерних мереж. Розміри внесків для споживачів комунальних послуг та власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання, встановлюються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад для споживачів комунальних послуг відповідної територіальної громади.
Відповідно до п.7 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, органам місцевого самоврядування протягом трьох місяців із дня опублікування цього Закону, необхідно забезпечити перегляд тарифів на теплову енергію, послуг із централізованого водопостачання, постачання гарячої та холодної води для суб’єктів природних монополій та суб’єктів, що провадять діяльність на суміжних ринках, у частині виключення зі складових відповідних тарифів витрат на встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного та розподільного обліку теплової енергії та води.
При цьому, відповідно до абзацу другого частини четвертої статті 17 ЗУ «Про метрологію та метрологічну діяльність», відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) покладається на суб’єктів господарювання, що здійснюють обслуговування відповідних засобів вимірювальної техніки.

Періодична повірка засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків за спожиті теплову енергію і воду) проводиться за рахунок внесків за обслуговування вузлів комерційного обліку, встановлених відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».
Порядок подання таких засобів на періодичну повірку, обслуговування та ремонт, а також порядок оплати за періодичну повірку, обслуговування та ремонт (у тому числі — демонтаж, транспортування та монтаж) встановлюються Кабінетом Міністрів України.
У відповідності до п.6 Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 р. №474, періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі — демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки здійснюються за рахунок виконавців.
Виконавець, не пізніше ніж за місяць до настання строку проведення періодичної повірки засобу вимірювальної техніки або протягом трьох робочих днів із дня отримання відомостей про необхідність його ремонту інформує про це споживача шляхом надсилання повідомлення за встановленою формою, рекомендованим листом із повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання його споживачем.
Споживач забезпечує у зазначений у повідомленні строк доступ представника виконавця до засобу вимірювальної техніки.