«Заможне АГРО»: «Нам не дадуть посіяти — погрожують спалити техніку і врожай»

«Заможне АГРО»: «Нам не дадуть посіяти — погрожують спалити техніку і врожай»

Про це заявив директор ТОВ «Заможне АГРО» Ельшад Меліков на прес-конференції, скликаній на прохання журналістів місцевих друкованих ЗМІ.
Нагадаємо, в Новоград-Волинському районі розвивається скандал через земельні питання. Депутати районної ради на минулій сесії, 21 березня, більшістю голосів висловили недовіру голові Новоград-Волинської РДА Володимиру Михнюку. Група із 16 депутатів ініціювала розгляд цього питання через, на їхню думку, неправомірну передачу райдержадміністрацією земель ТОВ «Заможне АГРО» в оренду на 49 років під ставку 3%. Договір оренди діє з 26 жовтня 2017 року.
Через два дні після сесії Володимир Михнюк оголосив, що йде у відставку за власним бажанням (про це читайте окремий матеріал). Під час зустрічі з пресою Володимир Володимирович погодився з необхідністю почути інформацію з перших вуст і пообіцяв, що організує прес-конференцію із керівництвом ТОВ «Заможне АГРО». Спілкування відбулося 28 березня.
Ельшад Меліков, який прибув на зустріч із юристом товариства Людмилою Мельник, був досить відвертим. Прес-конференція розпочалася одразу із запитань журналістів, що позбавило від вислуховування нудних промов, до яких привчили пресу очільники місцевого рівня.
— У цьому році маємо намір посіяти кукурудзу і соняшник. Але з тих земель, що ми взяли в оренду, корисними (тобто, готовими до обробітку одразу) є лише близько 800 гектарів. А 400 га із них — уже захоплені й засіяні незаконно, — вже у відповіді на перше запитання директор ТОВ «Заможне АГРО» був прямим.
«Чому саме на 49 років? Тут немає порушень. Законодавством передбачено терміни оренди: від 7 до 49 років. Низька відсоткова ставка? Там, де можна більш-менш працювати, вона складає 7%. Де «зарослі», й найближчі років 4-5 доведеться вкладати кошти, щоб привести землю до придатного стану, бо зараз її в принципі використовувати неможливо, — там 3%. В інших областях України взагалі орендна плата починається з моменту використання земель. Ми ще не користуємось за призначенням, а вже платимо в районний бюджет», — дав відповіді на питання, що прозвучали під час сесії районної ради й лунали в якості звинувачень на адресу голови РДА В.Михнюка, керівник підприємства-орендаря.
«Тут питання інше: чому землі сільськогосподарського призначення заросли лісом? Тут же — не лісгосп! Це питання: чому землі роками простоювали й не приносили прибутку — вам, журналістам і громаді, потрібно адресувати до всіх керівників району, які працювали в той час, доки угіддя заростали лісом. Нас звинувачують, що ми щось порушуємо, коли очищаємо землю від деревини. Але в чому порушення, коли готуємо землі для посівної? Спочатку працювали бульдозером, щоб не залишалося коріння. Громадськість була проти. Тоді вирізали вручну — звинуватили, що залишаються пеньки. Нам закидають, що вирізаємо дерева діаметром 40 см. Для того, щоб виросло таке дерево, потрібно років 60. Зважаючи на це, там у принципі не можуть бути такі дерева», — наводив аргументи Ельшад Меліков.
Він пояснив, що у громади складається хибне враження. Поруч із землями, взятими в оренду ТОВ «Заможне АГРО», розташовані ділянки лісгоспу АПК. Лісівники дійсно ріжуть і вивозять крупну деревину. А дорога — одна. Тому громадськість (чи упереджено, чи через необізнаність) фотографує вантажівки з лісом лісівників, а видає їх за транспорт «Заможного АГРО».
«Бунт, якщо його можна так назвати, ініціюють окремі проплачені люди. Вони захищають інтереси осіб, які працюють незаконно, — сільгосппідприємств, які захопили землі й обробляють їх без відповідних договорів. Район, місто, область цього чомусь не бачать. Я запросив комісію, щоб виїхала й подивилася. Вже є звернення до ОДА, щоб розібралася в цьому питанні», — продовжив аграрій.
Навколо с.Гульськ, при виїзді на місце, представниками ТОВ «Заможне АГРО» встановлено, що 97 га земель, що в них у оренді, вже засіяно іншими фермерськими господарствами. «Вони підтвердили: це ми зробили», — каже Ельшад Меліков. І додає: «По Гульську встановлено межі в натурі. Виїжджала комісія, склали акт про засіяні площі. Але ті, хто засіяв, нам заявили, що не дадуть працювати, — спалять нашу техніку. А якщо ми будемо її охороняти, то спалять урожай. Нам відверто кажуть, що не дадуть посіяти!».
Місцеві сільгосппідприємства бояться конкуренції, — переконані в ТОВ «Заможне АГРО». Вони стверджують, що в Новоград-Волинському районі надто низько, порівняно з іншими регіонами України, оплачується оренда паїв. У разі ж, якщо ТОВ «Заможне АГРО» почне тут працювати, власники паїв отримають можливість обирати, з ким укладати угоду оренди. А від конкуренції виграють місцеві жителі — власники земель.
«Ми пішли назустріч сільським громадам, і ті землі, що використовуються під пасовища, виключимо із договору оренди. Для прикладу, по Гульську — близько 70 га. Ми готові обговорити це питання по кожній сільраді. А таких шість: Гульська, Поліянівська, Брониківська, Барвинівська, Кам’яномайданівська і Лебедівська», — пояснив Ельшад Меліков.
Внесла ясність у ще одне суперечливе питання юрист «Заможного АГРО» Людмила Мельник. Вона пояснила, що договором оренди передбачено, що, у разі, коли власники паїв отримають документи про право власності на свої земельні ділянки (бо наразі земельні ділянки, хоча й виділені людям, але в більшості потенційні власники ще не оформили право власності на землю юридично), оренда в частині конкретного паю буде припинена. «Щойно власник землі (селянин) покаже нам документи на землю, договір буде розірвано. Єдине — ми зберемо з ділянки врожай, якщо на той момент буде засіяно. А далі власник матиме можливість самостійно визначитися: чи укласти з нами новий договір оренди, чи з кимось іншим. Жодних відшкодувань, регресу селянин не сплачуватиме. По Поліянівській сільській раді власники паїв уже почали процес оформлення», — зауважила Людмила Мельник.
Вона ж додала, що представники ТОВ «Заможне АГРО» проводили зустрічі з громадами, роз’яснювали незрозумілі для людей положення. «Хто хотів почути — той почув. Ми не бачимо ніякого конфлікту в тому, що будемо на законних підставах використовувати земельні ділянки (й сплачувати за це до районного бюджету)», — сказала пані Людмила.
Також було озвучено, що, відповідно до чинного законодавства, при оренді невитребуваних паїв орендар не повинен погоджувати наміри про оренду із відповідними сільськими радами. Доки земля залишається невитребуваною (тобто, власники паїв не отримали на руки правовстановлюючі документи), розпорядником землі є райдержадміністрація, з якою й укладається договір.
Наразі вся техніка «Заможного АГРО» знаходиться в Житомирському районі, де й зареєстроване підприємство. У Новоград-Волинський район не перевозять через погрози спалити. До того ж, і сприятливі погодні умови для початку сільськогосподарських робіт настануть орієнтовно через два тижні. З огляду на ситуацію, керівництво ТОВ «Заможне АГРО» висловило підтримку всім громадським ініціативам щодо контролю за дотриманням договорів оренди: «Ми — за створення комісії, за висвітлення посівної кампанії у пресі».
Насамкінець Ельшад Меліков назвав оголошення в Інтернеті про суборенду й продаж землі, які приписуються ТОВ «Заможне АГРО», неправдивими. Висловив припущення, що цю інформацію навмисно поширює один із депутатів районної ради. За словами Ельшада Мелікова, депутат публічно бреше про діяльність «Заможного АГРО». Тому в сільгосппідприємстві мають наміри позиватися до суду.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА