Управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради відреагувало на інцидент у ЗОШ №5

Начальник управління освіти і науки Новоград-Волинської міської ради Тетяна Ващук, зважаючи на інцидент, який стався 30 березня у Новоград-Волинській ЗОШ №5 на уроці музичного мистецтва у 6 класі, підписала наказ №180 від 03 квітня 2018 року «Про недопущення порушення педагогічними працівниками норм професійної етики». Наказом передбачено план заходів щодо недопущення в майбутньому подібних випадків. Про це повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
«Згідно з документом, керівникам закладів загальної середньої освіти доручено: обговорити конфліктну ситуацію, яка сталася в Новоград-Волинській ЗОШ №5 на педагогічних радах, нарадах, з метою недопущення подібних ситуацій; посилити персональну відповідальність вчителів за дотриманням професійної етики; підготувати і провести із залученням психологічної служби засідання педагогічних рад, семінари, «круглі столи», конференції, тренінги тощо на тему «Конфліктні ситуації та шляхи виходу з них»; організувати надання психологічної допомоги педагогічним працівникам щодо саморегуляції психічних процесів шляхом індивідуальної та групової психокорекції, питання дотримання педагогічними працівниками правил і норм професійної етики періодично заслуховувати на засіданнях предметних методичних комісій, нарадах при директорові, а також провести роз’яснювальну роботу з батьками щодо відповідальності за поведінку учнів у закладах освіти, громадських місцях тощо.
Документ містить низку важливих норм, а саме:

  • під час уроку мобільні телефони, планшети використовувати винятково з навчальною метою;

  • психологам ЗЗСО школи провести психологічне тестування щодо визначення стану «емоційного вигорання педагогічних працівників»;

  • взяти до уваги, що вчитель несе повну відповідальність за збереження здоров’я і життя учнів під час проведення уроку;

  • недопускати випадків відсторонення учнів від навчальних занять за ініціативою вчителя», — йдеться в повідомленні міської ради.


Нагадаємо, у ЗОШ №5 під час уроку стався інцидент між молодою вчителькою й учнем, який, на вимогу вчителя, відмовлявся покинути класну кімнату. Це було знято на мобільний телефон іншим учнем. Згодом відео з’явилося в Інтернеті, викликавши суспільний резонанс і зацікавленість провідних телеканалів. Вчителька, яка допустила некоректне висловлювання на адресу учня, звільнилася з роботи. А в соцмережах досі триває обговорення: одні звинувачують педагога, який «зірвався» й перейшов на образи, інші — закликають батьків приділяти більше уваги вихованню дітей, аби ті своєю поведінкою не провокували вчителів.
Підготував Олег БРЮХАНОВ