Хроніка 15/2018

КРАЛА МОБІЛЬНИКИ У ЗНАЙОМОЇ
До Новоград-Волинського відділу поліції звернулася 45-річна жителька райцентру із повідомленням про крадіжку двох її мобільних телефонів. Поліція викрила підозрювану.
Під час спілкування з поліцейськими заявниця повідомила, що підозрює осіб, які перебували напередодні в її оселі. Правоохоронці перевірили відомості та викрили у причетності до вчинення правопорушення 42-річну знайому заявниці, місцеву жительку. Викрадені мобільники у неї вилучені.
Усі обставини з’ясовуються у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.185 (Крадіжка) ККУ. За подібні дії передбачено покарання — від штрафу до позбавлення волі строком до 3 років.
МАЛИНЧАНИН ЗДАВ ДО ПОЛІЦІЇ… АВТОМАТ КАЛАШНИКОВА
На території області триває місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Упродовж першого тижня квітня полісяни добровільно здали 35 одиниць зброї та майже дві тисячі боєприпасів.
5 квітня 37-річний житель м.Малин добровільно передав поліцейським автомат Калашникова та 8 димових шашок. За словами чоловіка, ці речі він випадково знайшов на узбіччі дороги неподалік с.Горинь.
Цього ж дня до Радомишльського відділення звернулася директор одного із загальноосвітніх навчальних закладів із заявою про виявлення під час інвентаризації у класі допризовної підготовки 1696 набоїв калібру 5,6 мм до нарізної зброї. Усі боєприпаси були вилучені та передані на експертне дослідження.
Загалом, як повідомив заступник начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор, за перший тиждень квітня жителі області самостійно передали до поліції 35 одиниць зброї та майже дві тисячі набоїв. Добровільне «роззброєння» триватиме до кінця місяця. Упродовж цього періоду правоохоронці активно розповідають громадянам про небезпеку нелегального обігу зброї та вибухових предметів.
Поліцейські нагадують, що, у разі добровільної здачі громадянами незареєстрованої зброї чи спецзасобів, вони звільняються від визначеної законом відповідальності, а також за ними зберігається можливість після проведення відповідних перевірок зареєструвати цю зброю чи спецзасоби у встановленому порядку.
Кримінальна відповідальність визначена статтею 263 Кримінального кодексу України за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами і передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НЕ ПОДІЛИЛИ ДОРОГУ ЛЕГКОВИК ТА МОТОЦИКЛ
У результаті ДТП, що сталася 3 квітня, близько 18:00, у районному центрі, травми отримав водій двоколісного транспортного засобу. Поліцією розпочато досудове розслідування.
Водій автомобіля «Fiat Doblo», 28-річний житель райцентру, здійснюючи маневр розвороту, вчинив наїзд на мотоцикл «Ява 350» під керуванням 36-річного жителя Новоград-Волинського району.
У результаті ДТП мотоцикліст був доставлений до міської лікарні із гематомами та переломом ребра.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

«НАКРИЛИ» ГРАЛЬНИЙ ЗАКЛАД
6 квітня, о 16 годині, у місті Новограді-Волинському, по вулиці Шевченка, 26-а, співробітниками Новоград-Волинського відділу поліції, спільно з прокурором місцевої прокуратури, припинено діяльність грального закладу.
Під час проведення санкціонованого обшуку слідчим із місця події вилучено комп’ютерну техніку та гроші.
Слідчі дії проведено у рамках кримінального провадження, що розслідується органами поліції за ч.1 ст.203-2 КК України за фактом незаконного зайняття гральним бізнесом.
Вказаний заклад здійснював незаконну діяльність із наданням доступу до азартних ігор із можливістю отримання виграшів. Він знаходився в центральній частині міста, але типових ознак у вигляді банера та вивісок не мав. Навіть не імітував лотерею.
ВИКОНАВЦЯ РОБІТ МОЖУТЬ ПОКАРАТИ ЗА ОБРІЗКУ ДЕРЕВ НА БЕРЕЗІ Р.СЛУЧ
Як повідомляв сайт Новограда-Волинського 04141.com, у мікрорайоні «Лубчиця» місцевими жителями був виявлений факт пошкодження прибережної зони біля річки Случ.
Із метою надати роз’яснення жителям міста, заступник міського голови Віктор Шалухін доручив підлеглим розібратися з ситуацією.
Олександр Богданчук, начальник управління житлово-комунального господарства, енергозабезпечення та комунальної власності міської ради, надав роз’яснення стосовно цього інциденту.
Стало відомо, що підприємство ПАТ «Біоветфарм» потребує заміни старої електромережі, відтак була розроблена проектно-кошторисна документація на монтаж нової. ПАТ «Біоветфарм» для виконання робіт запросив працівників підприємства ПАТ «Київсільенерго», яке, в свою чергу, привезло 5 одиниць важкої техніки.
Стара електромережа була прокладена під землею в місці, де на даний час розташовані домогосподарства. Власники цих домогосподарств заборонили виконавцю проводити земельні роботи на своїх територіях. Тож, було погоджено прокладання наземних ЛЕП. Але вологий грунт та дощова погода в поєднанні з переміщенням важкої техніки й спричинили пошкодження грунтової дороги.
Управління житлово-комунального господарства, енергозабезпечення та комунальної власності міської ради після виявлення факту пошкодження грунтової дороги заборонило проводити роботи до настання сприятливих погодних умов. Керівництво ПАТ «Київсільенерго» пообіцяло відновити грунтову дорогу власними коштами.
Заступник міського голови Віктор Шалухін повідомив, що наразі вирішується питання притягнення до адміністративної відповідальності виконавця робіт за фактом обрізки дерев на березі р.Случ.
За матеріалами 04141.com.ua

ФАХІВЦІ ДСНС ПЕРЕВІРЯЮТЬ ОБ’ЄКТИ З МАСОВИМ ПЕРЕБУВАННЯМ ЛЮДЕЙ
Працівники Новоград-Волинського міськрайонного відділу Управління ДСНС у Житомирській області перевірили дошкільний навчальний заклад №16 в районному центрі. Інспектори зафіксували, що у коридорах об’єкту розміщені плани евакуації людей із приміщень на видних місцях. Також встановлено відповідний інформаційно-довідковий куточок. Заклад забезпечено первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками). Для гасіння пожежі ззовні будівлі встановлено 2 пожежні щити з відповідним комплектом засобів пожежогасіння. Варто зазначити, що на території закладу знаходиться пожежний гідрант, про що на фасаді будівлі сповіщає відповідний вказівник. Над евакуаційними виходами встановлено світлові покажчики, робота яких продовжуватиметься і після загального відключення електромережі будівлі, адже вони працюють і від резервного джерела живлення.
У той же час новоградські фахівці ДСНС виявили і характерні недоліки. ДНЗ №16 — серед тих закладів дошкільної освіти міста, де відсутня система протипожежного захисту. Крім того, у перевіреному дитсадку завершився термін дії вогнезахисного обробляння дерев’яних елементів горищних покриттів, яке було проведено ще у 2015 році.
Також працівники Новоград-Волинського міськрайонного відділу Управління ДСНС у Житомирській області перевірили дошкільний навчальний заклад №15 у районному центрі. Недоліки — практично ідентичні до попереднього закладу. А серед позитивних ознак варто додати те, що приміщення електрощитових від решти приміщень відділяють сертифіковані протипожежні двері з нормованим класом вогнестійкості. У закладі щороку проводяться заміри опору ізоляції та перевірка спрацювання приладів захисту від короткого замикання, що забезпечує безпечну експлуатацію електромережі.
Подібні позапланові перевірки об’єктів із масовим перебуванням наразі тривають по всій області.
УДСНС України у Житомирській області